Prima pagină » Justiție » Judecătorii care l-au condamnat pe avocatul Robert Roșu în dosarul „Ferma Băneasa”, criticați de Baroul București. „Și-a făcut meseria de avocat”

Judecătorii care l-au condamnat pe avocatul Robert Roșu în dosarul „Ferma Băneasa”, criticați de Baroul București. „Și-a făcut meseria de avocat”

Judecătorii care l-au condamnat pe avocatul Robert Roșu în dosarul „Ferma Băneasa”, criticați de Baroul București. „Și-a făcut meseria de avocat”

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care l-au condamnat la cinci ani cu executare pe avocatul Robert Roșu, care fusese angajat ca apărător în dosarul „Ferma Băneasa”, au fost criticați de Baroul București, după ce colegii săi au considerat că acesta nu a făcut altceva decât să-și exercite profesia. Roșu fusese achitat inițial, însă magistrații Curții Supreme au considerat că se face vinovat de complicitate la abuz în serviciu și aderare la un grup infracțional organizat.

Avocatul Robert Roşu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare dosarul în care au mai primit pedepse cu închisoarea Paul de România și miliardarii Remus Truică, Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz.

Potrivit stiripesurse.ro, condamnarea avocatului a generat, însă, un val de nemulțumiri în rândul avocaților, după ce mulți dintre aceștia au considerat că că judecătorii au comis o eroare. Totuși, reacția colegilor lui Robert Roșu a venit înainte ca magistrații care au dat soluția să publice motivarea condamnărilor.

Mesaj dur al Baroului București

Consiliul Baroului Bucuresti a luat act, cu profundă îngrijorare pentru exercitarea liberă a profesiei de avocat, despre condamnarea la pedeapsa închisorii, cu executare, a unui avocat din Baroul Bucuresti, achitat în primă instanță de acuzațiile aduse de procurori.

Potrivit informațiilor disponibile public, acuzațiile aduse avocatului au constat în faptul că a fost complice la abuz în serviciu și implicat într-un grup infracțional organizat, contribuția la ambele infracțiuni constând în exercitarea atributiilor specifice profesiei de avocat, prin notificări, redactarea de înscrisuri și asistarea clientului în fața unei instituții publice.

Aceste fapte nu au fost apreciate de către prima instanță ca fapte penale, ci doar ca exercițiu normal al profesiei de avocat. Respectând independența justiției și reafirmand ca toti cetatenii sunt egali in fata legii, Consiliul Baroului Bucuresti își menține poziția exprimată și în trecut cu privire la acest aspect ca exercitarea profesiei de avocat, în limitele legii, nu este si nu poate fi calificată ca încălcare a dispozițiilor legale.

Consiliul Baroului Bucuresti va decide, în cursul zilelor următoare, măsurile care se impun pentru respectarea principiilor de exercitare a profesiei de avocat, cu respectarea legii, în condiții de siguranță profesionala si personala a avocaților”, a anunțat decanul Baroului București, Ion Dragne.

 

 

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și