Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului procesul deschis împotriva României după decizia de revocare din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Așa cum era de așteptat, verdictul CEDO a stârnit reacții aprinse în rândurile politicienilor de la București.
Partidul fostului președinte Traian Băsescu a fost printre primele care au luat atitudine. Imediat ce s-a aflat despre verdictul dat la CEDO, președintele PMP, Eugen Tomac, a reacționat.
Ajuns coleg în Parlamentul European cu mentorul său, Băsescu, liderul PMP a salutat decizia magistraților de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului: „S-a demontat întregul mecanism gândit de Tudorel Toader pentru a o destitui din funcţie pe fostul procuror şef DNA”.
„Este o lecţie pentru cei care cred că poziţia noastră de stat membru al UE şi al Consiliului Europei este de decor. Deci, CEDO face dreptate într-o chestiune în care cu toţii ştiam că întregul mecanism nu este cel care respecta prevederile legale interne”, a reacționat Eugen Tomac.
Totodată, liderul partidului lui Traian Băsescu a adăugat că CEDO demonstrează prin verdictul dat marți, 5 mai, că tot mecanismul gândit de politicienii dâmbovițeni a fost un „abuz”.
„Tot acest păienjeniş gândit în interior a fost demontat în cadrul unui proces unde nu există interpretări, nu se dau detalii, ci pur şi simplu se analizează faptele în sine. CEDO i-a pus în faţa faptului împlinit şi le-a demonstrat că a fost un abuz”, a precizat Tomac.
Cazul deschis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului vizează decizia prin care Laura Codruţa Kovesi a fost înlăturată din funcţia de procuror-şef al Direcției Naționale Anticorupție înainte de finalul celui de-al doilea mandat al său.
Îndepărtarea de la DNA a Laurei Kovesi a fost luată în urma unor critici pe care ea le-a formulat în legătură cu reformele legislative în materie de corupţie, precizează CEDO, care mai adaugă că reclamanta a susţinut că nu a putut să conteste decizia la un tribunal. Totodată, Curtea Europeană a stabilit că s-a încălcat dreptul la libertatea de expresie al reclamantei în momentul în care ea a fost revocată din cauza criticilor pe care le-a făcut în exercitarea funcţiilor pe un subiect de interes public.