La 35 ani de la execuția soților Ceaușescu, Curtea Militară de Apel decide dacă începe procesul pentru rejudecarea acestora, la solicitarea unui ginere și nepot al cuplului dictatorial.
Ginerele şi un nepot al cuplului de dictatori acuză că Tribunalul Militar Excepţional a fost ilegal constituit, iar sentinţa ar fi trebui anulată şi procesul rejudecat.
Mircea Oprean, ginerele soților Ceaușescu, și un nepot al acestora cer justiţiei române să investigheze procesul fostului președinte. El acuză decizia de condamnare și executare din decembrie 1989, în frunte cu Ion Iliescu, ca fiind „o crimă”.
Mircea Oprean, ginerele lui Nicolae Ceaușescu:
„Dosarul din 89, daca aveți informații de justiție, e o înșiruire de acuzații foarte grave, cele mai grave, de altfel, dar fară să existe un probatoriu deci nicio dovadă. Deocamdată e vorba să fie pus în normalitate acest proces, să aflăm care a fost vinovăția lor și dacă e cazul să îi condamne, dacă se poate și cu suspendare”.
„Dacă citiți citațiile pentru acest proces, veți vedea că instanța i-a citat pe Nicolae și Elena Ceaușescu. Cum cei doi nu aveau cum să se prezinte la proces, e clar că nu mai există nimeni îndreptățit să ceară REFACEREA dosarului. Și ei au fost surprinși total că mai există cineva din familie”, a adăugat ginerele lui Ceaușescu.
În 1989, un val de revoluții anticomuniste a izbucnit în toată Europa de Est. În majoritatea țărilor precum Polonia, Ungaria, Cehoslovacia, Germania de Est și Bulgaria, tranziția de la totalitarism la democrație s-a făcut pe cale pașnică.
Numai în România s-a soldat cu 1.290 de morți și execuția liderului comunist răsturnat de la putere de către Frontul Salvării Naționale, în timp ce Iugoslavia s-a destrămat într-un război sângeroș și îndelungat. â
După ce Ceaușescu a fost executat sumar, Frontul Salvării Naționale (FSN) a preluat rapid puterea în România.