Prima pagină » Justiție » Parchetul European, condus de Laura Codruța KOVESI, vrea să îi prindă pe cei care încalcă sancțiunile împotriva Rusiei

Parchetul European, condus de Laura Codruța KOVESI, vrea să îi prindă pe cei care încalcă sancțiunile împotriva Rusiei

Parchetul European, condus de Laura Codruța KOVESI, vrea să îi prindă pe cei care încalcă sancțiunile împotriva Rusiei
Kovesi, încă o încercare să obțină finalizarea dosarului deschis pe numele ei de Secția Specială / Sursa FOTO: Facebook

Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi, intenționează să investigheze persoanele care nu respectă sancţiunile impuse Rusiei, în urma invaziei din 24 februarie 2022.

Parchetul European este însărcinat să investigheze orice infracţiune care ar aduce un prejudiciu fondurilor Uniunii Europene, ceea ce implică cercetări cu privire la grupările infracționale internaționale și la operațiunile economice transfrontaliere.

Cifrele sunt impresionante: cei 114 procurori ai EPPO au în lucru 1.117 de investigații active și au blocat fonduri suspecte în valoare de 359 de milioane de euro (383 de milioane de dolari).

Dar Kovesi vrea mai mult

UE a impus o serie de zece pachete de sancțiuni economice pentru a pedepsi Moscova pentru invazia din Ucraina, iar Kovesi vrea să pornească acum pe urmele celor care nu respectă măsurile și alimentează „mașina de război a Rusiei”, scrie France 24.

„Este un lucru pe care Comisia ni l-a cerut deja, ne-a întrebat dacă ne putem ocupa de el. Iar răspunsul nostru a fost: ‘Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiţi să o facem. Avem procurori specializaţi. Avem birouri în 22 de state membre. Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate”, a declarat Laura Codruţa Kovesi într-un intervi pentru AFP, citat de France 24.

Totuși, orice decizie de a adăuga la obiectivele EPPO şi pe cele de combatere a încălcării sancţiunilor va fi una politică, luată de liderii statelor membre ale UE, or nu sunt toţi mari fani ai EPPO, notează agenţia franceză de ştiri.

Operațiunea Amiral

Conform publicației pariziene, Kovesi a venit la noua autoritate judiciară europeană din România, unde a fost cel mai tânăr procuror general al ţării şi prima femeie care a deţinut această funcţie. Ea a fost apoi șeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Investigaţiile sale i-au creat duşmani în guvernul român şi a fost demisă înainte de a fi recrutată pentru a conduce eforturile de combatere a fraudei din cadrul Uniunii Europene, explică France-Presse.

Noua sa funcţie, spune Kovesi, este lipsită de interferenţe politice, iar echipele sale de specialişti au posibilitatea de a face urmărirea penală în toată Europa împotriva unor bande care au învăţat cum să profite de pe urma frontierelor deschise ale Europei.

Acest lucru a dus la succese notabile, precum „Operațiunea Amiral”, o anchetă care a destrămat o rețea responsabilă pentru fraude cu TVA în valoare de 2,2 miliarde de euro.

A început ca o operaţiune de mică amploare, atunci când autorităţile fiscale portugheze au cerut ajutor pentru investigarea unei mici firme ce vindea telefoane mobile, tablete şi alte dispozitive electronice. În cele din urmă, specialiştii EPPO au descoperit o reţea de fraudă cu TVA care avea ramificaţii în toate cele 27 de state membre.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și