LEGEA FUGARILOR a trecut prin Senat, în ciuda CCR. Condamnații definiv care se sustrag încarcerării își achită „RECUPERAREA”
Senatul a adoptat, luni în unanimitate, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege iniţiat de către Guvern care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la judecată, cât şi modalitatea de recuperare a cheltuielilor ocazionate de aducerea lor în România. Proiectul de lege a fost declarat neconstituțional de CCR. Oficial, în 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari. Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduşi 233 de fugari.
Alina Gorghiu a explicat că reglementările din propunerea legislativă sunt valabile pentru persoanele urmărite internaţional şi pentru care a fost emis mandat european de arestare, precum şi cele care au fugit în afara UE, pentru care este în desfăşurare procedura de extrădare.
În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari. Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduşi 233 de fugari.
Nota de plată
„Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii, vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală. Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă. Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru”, arată expunerea de motive a proiectului de lege pentru completarea art. 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
„Pas important în Parlament pentru proiectul «fugarul plăteşte».
Senatul a adoptat proiectul în unanimitate. Toţi cei 86 de senatori prezenţi au votat «pentru»! E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligaţi să-şi suporte cheltuielile de aducere în ţară avansate de către stat. Mulţumesc colegilor senatori pentru sprijinul iniţiativelor pe care Ministerul Justiţiei le are pentru combaterea fenomenului fugarilor”, a scris Alina Gorghiu, luni pe Facebook.
Ea a adăugat că prevederile sunt aplicate persoanelor urmărite internaţional: cele pentru care a fost emis mandat european de arestare și cele care au fugit în afara Uniunii Europene şi pentru care se desfăşoară procedura de extrădare.
Gorghiu a mai spus că cele două ipoteze pe care le are în vedere proiectul de lege:
- Când fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată, cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată şi se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului).
- Când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei (adică este deja condamnat definitiv şi fuge din ţară) cheltuielile făcute cu aducerea lui în ţară vor fi recuperate printr-o acţiune în instanţa civilă. Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniţia acţiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru şi se va judeca cu celeritate.
Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, decizional pe iniţiativa legislativă înregistrată în Parlament în procedură de urgenţă fiind Camera Deputaţilor.