Legile Justiției, modificări majore în sistem. Ce se întâmplă cu șeful Inspecției Judiciare și care va fi rolul CSM
Ministrul Justiției, Stelian Ion, aduce noi explicații cu privire la modificările pe care le vor aduce în sistem noile legi ale Justiției. Coaliția de guvernare plănuiește schimbări majore, unele dintre ele vizând în mod direct atributele pe care le va avea șeful Inspecției Judiciare. Este, însă, avut în vedere și rolul CSM.
În altă ordine de idei, și procedura de numire a procurorilor șefi ai marelor parchete va fi revizuită.
Stelian Ion: „Așteptările oamenilor sunt foarte mari”
„Mă interesează modul în care funcționează justiția în general. Fac un apel către toți magistrații și judecătorii să fie foarte atenți în toate aceste dosare pe care le au pe masă. Știu că au foarte multe dosare, ceea ce uneori poate conduce la astfel de erori. Însă, ei trebuie să țină cont de conștiința proprie, de legi și nu de ceea ce vor politicienii sau părțile”, a declarat Stelian Ion la Digi 24 vorbind despre modificarea legilor Justiției. Ministrul Justiției fusese întrebat despre disjungerea și reunirea imediată a dosarului „Colectiv” de către Curtea de Apel.
„Legat de tergiversarea unor dosare, în legile Justiției avem reglementări pe această temă. Propunerile legislative ce le înaintăm vor viza în mod special acest capitol al inspectiei judiciare”, mai spune Stelian Ion.
Rugat să detalieze ce a vrut să zică, ministrul Justiției a fost categoric:
Este mult prea multă putere în mâinile unui singur om, acolo. A inspectorului șef. Am propus înființarea unui colegiu de conducere, examene, unele aspecte nu vor mai fi elaborate de inspectorul-șef, ci de CSM, care are în aria sa această Inspecție Judificară. Este vorba de regulamentul de concurs, cel de funcționare, de regulamentul care reglementează normele de lucruri pe lucrările Inspecției Judiciare”.
Ce propunere a făcut ministrul Justiției
„Acum, toate astea sunt concentrate în mâna unui singur om”, zice Stelian Ion, dar care promite că lucrurile nu vor rămâne așa.
„În varianta pe care am oferit-o în martie publicului, rolul președintelui la numirea procurorilor-șefi a fost crescut. Pe lângă rolurile ministrului Justiției și al președintelui, am căutat să băgăm și o a treia entitate – CSM, Secția pentru procurori. Nu vorbim de avize, ci mai degrabă de rapoarte privind candidații. Practic, să facă CSM un filtru prin Secția pentru procurori. Dupa trecerea de acest filtru, acei magistrati ar trebui să treacă de un interviu cu ministrul Justiției”, a conchis Stelian Ion.