UPDATE – Cererea de eliberare condiționată a lui Liviu Dragnea, amânată pentru 26 mai. Fostul lider PSD a stat aproape doi ani la închisoare
Fostul preşedinte PSD Liviu Dragnea află miercuri dacă va fi eliberat condiționat, la aproape doi ani de când a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Tribunalul București a amânat miercuri (19 mai), pentru data de 26 mai, cererea de eliberare condiționată a fostului lider al PSD Liviu Dragnea, aflat în Penitenciarul Rahova din 27 mai 2019, după ce a fost condamnnat la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Tribunalul Bucureşti urma să dezbată miercuri cererea de eliberare condiționată, însă avocata acestuia, Flavia Teodosiu, nu s-a putut prezenta la proces, din motive medicale. Teodosiu a precizat pentru HotNews.ro că următorul termen stabilit de instanță este 26 mai.
Știrea inițială:
Pe 27 aprilie, Judecătoria Sectorului 5 a respins, ca neîntemeiată, cererea de eliberare condiţionată a fostului președinte al PSD Liviu Dragnea, formulată după ce Comisia specială de la Penitenciarul Rahova a constatat că îndeplinește condițiile pentru a fi pus în libertate.
Decizia instanţei a fost contestată de Liviu Dragnea, Tribunalul Bucureşti urmând să decidă miercuri dacă fostul lider al social-democraților poate ieși din penitenciar după aproape doi ani și să execute restul pedepsei în libertate sau va rămâne în continuare în spatele gratiilor.
Curtea de Apel Bucureşti a amânat marţi, pentru 25 mai, dezbaterea cererii lui Liviu Dragnea de strămutare de la Tribunalul Bucureşti la o altă instanță din ţară a procesului privind eliberarea sa condiţionată din închisoare. Judecătorii au decis amânarea după ce avocata lui Dragnea, Flavia Teodosiu, nu s-a prezentat în sala de judecată, invocând probleme de sănătate.
”Liviu Dragnea nu a dat dovezi temeinice de îndreptare”
Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea de liberare condiţionată formulată de Liviu Dragnea pe motiv că este ”neîntemeiată” și a stabilit că fostul lider PSD poate formula o nouă solicitare după 27 iunie 2021.
Magistratul de la Judecătoria Sectorului 5 care a decis să nu îl elibereze condiționat pe Liviu Dragnea din Penitenciarul Rahova și-a motivat decizia arătând că nu și-a format convingerea că acesta a dat dovezi temeinice de îndreptare.
Judecătorul a constatat că Liviu Dragnea are fracția de pedeapsă executată, la perioada din 27 mai 2019 adăugându-se 122 de zile care îi sunt considerate ca executate în baza muncii prestate. Instanța a reținut și că fostul președinte al PSD a fost recompensat de opt ori de când este încarcerat.
Judecătorul nu a considerat însă că poblemele medicale reprezintă un criteriu pentru eliberarea condiționată, mai ales că Liviu Dragnea „a solicitat anterior să îşi exercite dreptul la muncă”, potrivit motivării deciziei de la Judecătoria Sectorului 5, obținută de GÂNDUL.
Magistratul a apreciat că ”scopul pedepsei nu poate fi atins la acest moment prin liberarea petentului” și a adăugat că ”raportat la funcţia de exemplaritate a pedepsei, fiecare cetăţean trebuie să fie conştient de consecinţele la care s-ar expune în cazul încălcării legii penale”.
Dragnea, sancționat după interviul în mass-media
Liviu Dragnea a fost sancţionat după apariţia interviului dat prin Skype fostei sale consiliere şi a rămas la acel moment fără drept de muncă. Deoarece zilele de de muncă sunt considerate zile executate câştigate, fostul lider PSD a pierdut, din cauza sancţiunii, şansa de a ieşi ceva mai repede din penitenciar.
Instanţa reţine faptul că petentul a fost sancţionat disciplinar o dată pentru o abatere disciplinară gravă săvârşită pe parcursul executării pedepsei, în urma comunicării acestuia cu mass-media, fără solicitarea unui acord anterior administraţiei penitenciarului (în data de 15.09.2020 rămânând definitivă), sancţiune pe care a reuşit să o ridice abia în 19.02.2021.
Motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 5
Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.