LOVITURĂ pe piața afacerilor de ride-sharing! Trei persoane reținute pentru evaziune fiscală / 1000 de șoferi implicați în SCHEMĂ, prejudiciul uriaș

Publicat: 04 12. 2024, 14:31
Actualizat: 04 12. 2024, 14:32
DNA - Sursa foto: Facebook

Informații noi în dosarul de evaziune fiscală de pe piața afacerilor de ride-sharing. Mai exact, trei persoane care coordonau societăți comerciale cu activitate în ride-sharing au fost reținute de procurorii DNA, cu acuzații de evaziune fiscală în formă continuată. Alți trei inculpați sunt cercetați sub control judiciar. Prejudiciul adus statului s-ar ridica la 49 milioane de lei.

Totodată, procurorii DNA cercetează şase persoane, sub acuzațiile că aceștia ar fi înfiinţat zece societăţi de tip ride-sharing pe care nu le-ar fi declarat şi ar fi angajat fără documente peste o mie de şoferi.

Persoane fără calitate specială care coordonau societăţi comerciale cu activitate de transport alternativ de persoane

Cei trei inculpaţi reținuți au fost prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte opt persoane. Marţi, DNA a făcut percheziţii în acest dosar în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Teleorman.

”Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 03 decembrie 2024, a trei inculpaţi, persoane fără calitate specială care coordonau societăţi comerciale cu activitate de transport alternativ de persoane, pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile începând cu data de 03 decembrie 2024, faţă de alţi trei inculpaţi, persoane fără calitate specială, care coordonau societăţi comerciale cu activitate de transport alternativ de persoane, pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală în formă continuată (autorat şi complicitate)”, a transmis, miercuri, DNA, într-un comunicat de presă.

Procurorii precizează că, în perioada februarie 2023 -martie 2024, inculpaţii ar fi coordonat activitatea unor societăţi comerciale de transport alternativ de persoane, prin care ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu total de peste 49 milioane de lei, ca urmare a sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale.

”Concret, prejudiciul ar fi fost produs prin omisiunea înregistrării în evidenţa contabilă a 10 (zece) societăţi comerciale şi prin nedeclararea veniturilor impozabile către organele fiscale, pe de o parte, iar de pe altă parte, prin ascunderea sursei impozabile ca efect al neîncheierii unor contracte individuale de muncă şi astfel, al plăţii la negru a salariilor către proprii angajaţi”, a mai transmis DNA.

Procurorii explică faptul că au fost înfiinţate mai multe societăţi de transport alternativ de persoane care, sub controlul şi coordonarea celor şase inculpaţi, ar fi ajuns să colaboreze cu peste 1000 de şoferi.

”După ce şoferii erau recrutaţi, acestora li se solicita încheierea cu societăţile controlate de inculpaţi a unor contracte de comodat prin care transmiteau cu titlu gratuit autoturismul lor către societate – operator de transport; societatea obţinea autorizaţia de la Autoritatea Rutieră Română (ARR), precum şi înscrierea pe platformele de ride-sharing.

După începerea activităţii, din sumele pe care le încasau de la companiile deţinătoare ale platformelor de ride-sharing, inculpaţii, care coordonau societăţile de transport, opreau un comision între 8 şi 12%, iar restul sumelor erau virate şoferilor.

În acest fel, având în vedere că nu erau plătite contribuţii salariale, şoferii primeau o indemnizaţie mai mare decât în mod legal. După ce erau plătite sumele cuvenite şoferilor, inculpaţii – coordonatori sau administratori de drept ai societăţilor comerciale, retrăgeau sumele rămase de la bancomat, însuşindu-şi aceste sume de bani”, a explicat DNA.

Activitatea se desfăşura în această modalitate până când societatea intra în atenţia organelor fiscale, după care activitatea era mutată pe altă societate. Unul dintre inculpaţi, din banii obţinuţi în modul descris mai sus, ar fi cumpărat automobile de lux, imobile şi ar fi creditat societăţi comerciale în care are calitatea de acţionar.

 

CITIȚI ȘI:

DNA, val de PERCHEZIȚII în București, Ilfov și Teleorman. Procurorii acuză societăți de ride-sharing de evaziune fiscală