Prima pagină » Justiție » Luju.ro: Instanța supremă a anulat mușamalizarea unuia dintre dosarele disciplinare în care Inspecția Judiciară a trimis-o în judecată pe Laura Codruța Kovesi

Luju.ro: Instanța supremă a anulat mușamalizarea unuia dintre dosarele disciplinare în care Inspecția Judiciară a trimis-o în judecată pe Laura Codruța Kovesi

Luju.ro: Instanța supremă a anulat mușamalizarea unuia dintre dosarele disciplinare în care Inspecția Judiciară a trimis-o în judecată pe Laura Codruța Kovesi

Luju.ro scrie că Luju.ro: Instanța supremă a anulat mușamalizarea unuia dintre dosarele disciplinare în care Inspecția Judiciară a trimis-o în judecată pe Kovesi. Este vorba despre dosarul din 2018 în care Laura Codruța Kovesi fusese „inculpată” disciplinar pentru celebrele înregistrări de la ședințele Direcției Naționale Anticorupție (DNA) în care dădea indicații procurorilor.

“Uncheşelu, știţi ce-mi doresc: să decapaţi instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier (Sorin Grindeanu-n.r.) care a semnat contractele alea”, este una dintre ele, după ce Ministerul Justiției i-a trimis un control.

Acum, Completul de 5 judecători ÎCCJ-civil a decis luni, 15 martie 2021, admiterea recursului Inspecției Judiciare și casarea hotărârii Secției pentru procurori în materie disciplinară din 16 septembrie 2020 prin care Laura Kovesi fusese albită.

Minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din 15 martie 2021 (dosar 2967/1/2020):

“Minuta deciziei civile nr. 101. Cu majoritate, Admite recursurile declarate de Inspecția Judiciară și Kovesi Codruța Laura împotrivă Hotărârii nr. 9P din 16 septembrie 2020, pronunțată de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 1/P/2018. Casează în parte hotărârea atacată și trimite cauza la Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea soluționării acțiunii disciplinare formulate de Inspecția Judiciară împotriva recurentei-pârâte Kovesi Codruța Laura. Respinge recursul declarat de Kovesi Codruța Laura împotrivă încheierii din 22 iulie 2020, pronunțată de Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, în dosarul nr. 1/P/2018. Definitivă. Pronunțată în ședința publică din 15 martie 2021. Cu opinia separată a doamnei judecător Mirela Vișan, în sensul respingerii recursurilor, că nefondate”.

Minuta hotărârii Secției pentru procurori a CSM în materie disciplinară casată de ÎCCJ:

„Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei Kovesi Laura Codruța, procuror șef european, pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), c) și m) teza a II-a din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca rămasă fără obiect.

Disjunge cauza privind pe Iacob Marius Constantin, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Dispune trimiterea dosarului la Biroul grefa secțiilor în vederea constituirii unui nou dosar și stabilește termen în vederea judecării la data de 16 septembrie 2020, oră 10:30.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Cu recurs odată cu fondul în privința dispoziției privind disjungerea. Pronunțată în ședința publică astăzi, 16 septembrie 2020”.

Kovesi, trimisă în judecată disciplinară în acest dosar în data de 12 ianuarie 2018

Laura Kovesi a fost trimisă în judecată disciplinară în acest dosar în 12 ianuarie 2018, la pachet cu adjunctul ei de la acea vreme Marius Iacob, în legătură cu înregistrările făcute în ședințele în care dădea ordine procurorilor DNA despre ce să decapeze, dar și în legătură cu mailurile urmate difuzării înregistrărilor în presă în care își acuza colegii din DNA că sunt lași, bârfitori și infractori. Inspecția Judiciară a acuzat-o pe Kovesi de:

  • ”manifestari care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justitiei”, folosind un “ton superior și agresiv” față de colegii procurori, de natură a genera un sentiment de indignare, și exprimări inadecvate la adresa CCR (Curtea Constituțională a României-n.r.) și a deciziilor pronunțate de judecătorii constituționali;
  • ”atitudinile nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor institutii”, prin aceea că a folosit la adresa procurorilor cuvinte și expresii cu un conținut vădit denigrator, insultător și amenințător, respectiv “lași”, „bârfitori”, „infractori”. Citește aici comunicatul Inspecției Judiciare din 12 ianuarie 2018!

Citește și