Prima pagină » Justiție » „Trafic de țesut uman”. Doi medici oftalmologi, trimiși în JUDECATĂ după ce au introdus în România 303 cornee fără aprobarea Agenției de Transplant

„Trafic de țesut uman”. Doi medici oftalmologi, trimiși în JUDECATĂ după ce au introdus în România 303 cornee fără aprobarea Agenției de Transplant

„Trafic de țesut uman”. Doi medici oftalmologi, trimiși în JUDECATĂ după ce au introdus în România 303 cornee fără aprobarea Agenției de Transplant

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 au dispus trimiterea în judecată a unei clinici oftalmologice și a celor doi medici care administrează această clinică, după ce au descoperit că, în perioada 2019-2022, prin 109 operațiuni de import, au introdus pe teritoriul României 303 cornee, fără a deține autorizația specială emisă de autoritatea de Agenția Națională de Transplant.

Legea Sănătății condiționează legalitatea implantului de țesut uman de existența acestei autorizații speciale, pe care o poate emite doar Agenția Națională de Transplant. Acesta este un organism care funcționează în subordinea Ministerului Sănătății.

Procurorii au stabilit că, pentru nicio operațiune de import din cele 109, Agenția Națională de Transplant nu a emis această autorizație.

„Dispoziția de trimitere în judecată vizează și săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisul sub semnătură privată, în formă continuată, unde s-a reținut că, în numele și în interesul acestei clinici oftalmologice, medicii asociați au atestat în fals împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul dețin aceste autorizații speciale de import”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1, Simona Anghel.

Plângeri de malpraxis, pentru operații greșite

Toate aceste documente falsificate au fost folosite în relațiile comerciale derulate cu Banca de Țesut Uman, bancă ce se află pe teritoriul Italiei. Scopul a fost de a facilita exportul, respectiv importul pe teritoriul României de țesut uman pentru cele 303 cornee.

În cadrul urmăririi penale, nu au fost luate măsuri preventive față de inculpați.

Conform sursei citate, la această clinică există mai multe plângeri pentru malpraxis, după ce medicii ar fi făcut operații greșite.

„Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București nu au fost înregistrate plângeri din partea pacienților care au beneficiat de cheratoplastii, adică de transplantul de cornee, astfel procurorii nu au putut cerceta dacă a existat în această speță vreun caz de malpraxis”, mai spus procurorii.

Sursa citată menționează să faptul că medicii oftalmologi au făcut solicitări către Agenția Națională de Transplant pentru a autoriza aceste importuri.

Autorizația nu a fost emisă pentru această clinică oftalmologică pentru nu îndeplineau condițiile postoperatorii la acel moment. Este vorba despre o Secție de Anestezie-Terapie Intensivă.

Sursa foto: MEDIAFAX FOTO

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și