Metodele prin care pensionarii sunt lăsați fără economii: de la colete la amenzi false. Brutarul lui Ceaușescu a rămas fără bani de la un simplu CLICK

Publicat: 26 09. 2024, 21:02
Actualizat: 26 09. 2024, 21:13

This browser does not support the video element.

Infractorii cibernetici folosesc o nouă metodă ingenioasă pentru a păcăli pensionarii cu cadouri și investiții în titluri de stat, transmite Antena 3 CNN. 

Din păcate, mai mulți seniori din județul Bacău au rămas fără bani în urma acestei înșelăciuni, Ei  au deschis uşa unor persoane străine care spuneau că se află cu intenții bune. Una dintre metode este escrocheria “cadoul”, care a lăsat mai mulți pensionari fără economii.

Brutarul familiei Ceaușescu, rămas fără agoniseala de-o viață

Este şi cazul unui pensionar din Argeș, care și-a pierdut agoniseala de o viață, în urma unui click pe un link fantomă.  A trudit ani, a fost brutarul familiei Ceaușescu, iar acum este plimbat de la o secție de poliție la alta pentru a-și recupera banii.

S-a întâmplat în Onești, județul Bacău, unde trei femei s-au prezentat la ușile lor pretinzând că oferă cadouri acestora, paguba totală fiind de 73.000 de lei. Polițiștii deja au reținut suspectele pentru 24 de ore. Prejudiciul a fost recuperat doar pe jumătate.

Când li se solicită plata unei taxe de 10 lei printr-un link fantomă de la un „colet neexpediat”, iar pensionarii introduc datele bancare pentru reexpedierea pachetului, infractorii cibernetici pot retrage din contul bancar al victimelor și sume de sute de euro.

Metoda „coletul”, cea mai periculoasă

Și metoda “coletul” a lăsat mai mulți vârstnici fără economii. Aceasta implică trimiterea unor pachete necomandate, pentru care victimele trebuiau să plătească între 200-300 de lei, deși valoarea conținutului era mult mai mică.  Polițiștii recomandă ca cei care primesc astfel de colete să refuze plata.

O altă metodă de înșelăciune pusă la cale de hoți este cea în care aceștia se dau drept angajați la salubritate, impunând amenzi false pentru gestionarea deșeurilor. Autoritățile recomandă vârstnicilor să nu deschidă ușa persoanelor necunoscute și să fie foarte precauți când vine vorba de uniforma și insignele escrocilor care se pot pretinde polițiști.

Cei care pică în plasă  riscă să rămână pentru totdeauna cu banii pierduți. Acțiunile infractorilor sunt bine criptate și greu de urmărit de către anchetatori care nu dispun de logistică modernă ca-n țările occidentale.

Băncile, operatorii de telefonie mobilă, furnizorii de  electricitate, cablu sau internet nu vor solicita datele bancare sau personale prin mesaje scrise sau e-mail.

Sursa Foto: Shutterstock 

Citește și: Noi tentative de înșelăciune prin SMS cu COLETE FALSE de la Poșta Română! Ce să faci pentru a nu fi victima „smishing-ului”