Prima pagină » Justiție » Mihai Daraban, președintele CCIR, acționar la o firmă acuzată de mită într-un contract NATO. GLOBAL DEFENSE LOGISTICS, anchetată de DNA și americani

Mihai Daraban, președintele CCIR, acționar la o firmă acuzată de mită într-un contract NATO. GLOBAL DEFENSE LOGISTICS, anchetată de DNA și americani

Mihai Daraban, președintele CCIR, acționar la o firmă acuzată de mită într-un contract NATO. GLOBAL DEFENSE LOGISTICS, anchetată de DNA și americani

DNA anunţă oficial, sâmbătă, că într-un dosar instrumentat alături de investigatori din SUA, s-a dispus urmărirea penală a unei firme şi a două persoane fizice. Firma S.C. GLOBAL DEFENSE LOGISTICS S.R.L, a unui cetăţean grec, este acuzată de dare de mită unui oficial străin. Surse judiciare citate de Pro TV au precizat că percheziţiile vizează un contract de alimentare cu combustibil a navelor de la Baza militară NATO de la Mihail Kogălniceanu. Contractul ar fi avut valoarea de 9 milioane de euro.

Ancheta DNA este făcută în coordonare cu investigatori din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii – Serviciul de Investigații Penale al Apărării (D.C.I.S.) și Serviciul Naval de Investigații Penale (N.C.I.S.).

Global Defense Logistics are mai mulți acționari, dar aproape 21% din acțiuni sunt deținute de Mihai Daraban (foto), președintele Camerei de Comerț și Industrie a României și fratele acestuia, Gabriel Daraban, dezvăluie newsonline. De asemenea, Daraban apare ca reprezentant al TOMIS CONSULTING EXPERT SRL, firmă care apare în schema fraudare a contractelor în cauză.

UPDATE: Mihai Daraban: „GDL este contractorul navelor NATO, pe de o parte, și al US Navy”

Mihai Daraban, care deține 10,38% din acțiunile SC Global Defense Logistics SRL, dar împreună cu fratele său Gabriel ajunge la 21 de procente, susține că nu este implicat în niciun fel într-un eventual dosar de corupție, după ce DNA a anunțat sâmbătă că firma și doi reprezentanți ai acesteia sunt urmăriți penal pentru dare de mită, publică Agerpress.

‘Pentru început, doresc să fac precizarea nu există niciun fel de implicare a mea într-un eventual dosar de corupție, fapt relevat și de comunicatul DNA care nu face nicio referire la numele meu. Sunt acționar al firmei Global Defense Logistics SRL, cu o participație de 10,38%, dar nu dețin funcții de conducere și nici administrative remunerate. De asemenea, GDL este contractorul navelor NATO, pe de o parte, și al US Navy pe de altă parte încă din 2016. GDL nu are niciun fel de contract sau altă legătură cu baza militară de la Mihail Kogălniceanu, neavând niciun fel de activitate legată de aceasta’, a precizat Daraban într-un comunicat transmis AGERPRES.

Vezi mai mult aici

Cine este Mihai Daraban, urmașul „Împăratului Vlasov”

Mihai Daraban poate concura lejer la titlul de cel mai bine plătit român, cu o indemnizație în valoare de 90.000 de lei net, adică peste 150.000 de lei brut. De banii aceștia, Mihai Daraban trebuie să administreze patrimoniul Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) – o organizație profesională care are ca principală sursă de venit taxele încasate de la firmele pe care le reprezintă –, dar și să aplice taxe firmelor din România care fac export, pentru celebrele Certificate de origine.

Mihai Daraban a fost reales, în 22 noiembrie, în funcția de președinte al CCIR, pentru un mandat de 5 ani. În aceeași ședință s-au propus și votat măriri de indemnizații pentru cei din conducerea CCIR, cu sume care încep de la câteva mii de lei și ajung la peste 150.000 de lei brut.

Ascensiunea profitului Global Defense Logistics

Cifra de afaceri – 1.000.217.009 RON.  Creștere 34% în anul 2023

Profit – 44.353.503 RON. Creștere 83% în anul 2023

Număr mediu angajați –  25. Creștere 56% în anul 2023

Vechimea firmei- 12 ANI.  11 mai 2012

DNA anunţă, sâmbătă că, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii:

1. S.C. GLOBAL DEFENSE LOGISTICS S.R.L., pentru comiterea infracţiunii de dare de mită în formă continuată, în legătură cu un funcţionar al unui stat străin şi infracţiunii prevăzute de art. 3 alin. 1) din Legea nr 319/2024 („Fapta persoanei care, direct sau indirect, promite, oferă sau dă unui funcţionar public străin, pentru acesta sau pentru altul, bani ori alte foloase care nu i se cuvin, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale respectivului funcţionar public străin sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, dacă fapta este de natură să îi procure acesteia sau oricărei alte persoane bani sau alte foloase sau să îi menţină asemenea avantaje în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale”),

2. două persoane fizice, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la dare de mită în formă continuată, în legătură cu un funcţionar al unui stat străin şi infracţiunii de complicitate la infracţiunea prevăzută de art. 3 alin. 1) din Legea nr 319/2024.

”În cursul anului 2024, suspecta S.C. Global Defense Logistics S.R.L., prin intermediul asociatului său, ar fi promis unui funcţionar din cadrul unei organizaţii internaţionale, remiterea unor sume de bani de peste 200.000 de dolari, pentru facilitarea obţinerii de către firma din România menţionată anterior a unui contract de servicii de administraţie portuară tip husbanding privind alimentarea cu combustibil a navelor, în valoare de peste 9.000.000 de euro”, anunţă, sâmbătă, DNA.

Caracatița lui Daraban

Mită pentru un funcționar al unei „organizaţii internaţionale”

Potrivit procurorilor, la datele de 12 iulie 2024 şi 09 octombrie 2024, suspecta S.C. Global Defense Logistics S.R.L. prin reprezentantul său, cetăţean grec, în timp ce se aflau pe teritoriul altui stat, ar fi dat funcţionarului public străin din cadrul respectivei organizaţii internaţionale suma totală de 100.000 de euro cu titlul de mită, în schimbul asistenţei acestuia în ceea ce priveşte contractele încheiate de societatea comercială.

”La data de 29 ianuarie 2025, suspecta S.C. Global Defense Logistics S.R.L. prin reprezentantul său, cetăţean grec, în timp ce se aflau în incinta unui restaurant din cadrul unui hotel din judeţul Ilfov, ar fi dat funcţionarului public străin din cadrul respectivei organizaţii internaţionale, suma de 30.000 de euro în numerar, bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, privind asigurarea asistenţei acestuia în ceea ce priveşte contractele societăţii comerciale menţionate anterior cu organizaţia internaţională respectivă”, au mai precizat procurorii.

Potrivit acestora, aceste demersuri ar fi fost de natură să îi procure persoanei juridice SC Global Defense Logistics SRL, bani sau alte foloase şi să îi menţină avantajele în legătură cu desfăşurarea de operaţiuni economice internaţionale în cadrul contractelor încheiate.

”În acest context, persoana juridică S.C. Global Defense Logistics S.R.L. ar fi beneficiat de ajutorul celorlalţi doi suspecţi, unul dintre ei fiind asociat în cadrul societăţii iar cel de-al doilea fiind împuternicit pe conturile bancare ale firmei, existând suspiciunea rezonabilă că sumele de bani menţionate anterior ar fi fost remise cu ajutorul ultimilor doi suspecţi”, a mai transmis DNA.

 

Percheziții în București și Constanța

În prezentul dosar, procurorii anticorupţie în colaborare cu procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi cu investigatori din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii – Serviciul de Investigaţii Penale al Apărării (D.C.I.S.) şi Serviciul Naval de Investigaţii Penale (N.C.I.S.) desfăşoară cercetări în vederea documentării unor infracţiuni de dare de mită presupus a fi comise asupra unor funcţionari din cadrul unei organizaţii internaţionale.

În cursul zilei de vineri, DNA a anunţat oficial că, alături de investigatori din SUA, face  cinci percheziţii, în Bucureşti şi Constanţa, inclusiv la sediul unei firme, ”într-o cauză penală transfrontalieră ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie asupra unor funcţionari din cadrul unei organizaţii internaţionale”.

Citiți și:

actEXCLUSIV | Urmașul ”Împăratului” la Camera de Comerț și Industrie și-a dublat indemnizația imediat după ce a fost reales. Mihai Daraban încasează de la CCIR de șase ori mai mult decât președintele Klaus Iohannis

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și