Ministerul Justiției a transmis, luni, două propuneri noi pentru conducerea Parchetului General și a DNA. Este vorba despre procurorii Alex Florin Florența, respectiv Marius Ionuț Voineag.
Potrivit legii 303 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Ministrul justiției realizează selecția candidaților și formulează o propunere motivată pentru fiecare dintre funcțiile de conducere.
Aceste propuneri ajung pe masa Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea emiterii avizului.
„După emiterea avizului pozitiv al Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiției continuă procedura prin transmiterea către Președintele României a propunerii de numire în funcția de conducere, însoțită de toate documentele relevante”, arată același act normativ.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție și al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestora, procurorii-șefi de secție ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ai Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcția de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani.
Anunțul Ministerului Justiției
„În analiza candidaturilor și formularea propunerilor au fost luate în considerare multiple date și documente aflate la dosarul fiecărei candidaturi, precum și calitățile și cunoștințele demonstrate în fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care țin atât de cariera, experiența, expertiza, calitățile și caracteristicile profesionale, manageriale și psihologice personale ale candidaților, nevoile de perspectivă ale instituțiilor pentru care s-a candidat, precum și proiecțiile de funcționare eficientă a acestora în cadrul Ministerului Public”, anunță MJ, într-un comunicat de presă.
Experiența și expertiza profesională, dosarele soluționate, rezultatele anterioare obținute pe parcursul carierei, au constituit criterii și argumente de prim rang luate în considerare. Funcția managerială de antrenare și mobilizare a eforturilor procurorilor poate fi exercitată cu succes doar de către procurori care se bucură de respectul profesional al colegilor, pe baza măiestriei profesionale personale demonstrate direct și recunoscute în activitatea de apărare a legislației și combatere a infracționalității, menționează sursa citată.
„Propunerile pentru funcția de Procuror General al PÎCCJ și Procuror Șef DNA sunt următoarele:
1.Alex Florin Florența pentru funcția de Procuror General al PÎCCJ;
2.Marius Ionuț Voineag pentru funcția de Procuror Șef DNA.
Propunerea pentru funcția de Procuror Șef al DIICOT va fi anunțată în perioada următoare, după finalizarea analizei candidaturilor”, potrivit Ministerului Justiției.
Marius Voineag este adjunct al Secției pentru urmărire penală și criminalistică din Parchetul general și fost șef al Serviciului de combatere a macrocriminalității economico-financiare din cadrul DIICOT.
Ca procuror de caz, Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, dosarul manipulării pieței de capital privindu-l pe fostul șef al SIF Banat Dragoș Bîlteanu, iar la PG a instrumentat dosare de contrabandă și obținere ilegală de fonduri.
Procurorul Voineag a scris în declarația sa de avere că a primit 502.500 de lei la petrecerea de botez.
Alex-Florin Florența este cel care a instrumentat, printre altele, dosarul de trafic de cocaină al grupării conduse de Lucian Boncu și pe cel al grupării de contrabandă și șpagă din vama Moravița.
Un alt dosar cunoscut în care a fost implicat procurorul DIICOT este cel supranumit „Motorină CFR”.