Legile justiției și soarta Secției de investigare a magistraților, discutate de ministrul Stelian Ion cu ambasadorii statelor UE

Legile justiției și soarta Secției de investigare a magistraților, discutate de ministrul Stelian Ion cu ambasadorii statelor UE
Ministrul Stelian Ion, la taifas cu ambasadorii statelor UE pe tema legilor Justitiei și soarta SIIJ. Aceștia au salutat trecerea legilor prin filtrul Comisiei de la Veneția / Foto - Alexandru Dobre - Mediafax
Publicat: 20/04/2021, 21:33
Actualizat: 20/04/2021, 23:36

Proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) – una dintre prioritățile lui Stelian Ion, conform propriilor declarații – a fost unul dintre subiectele principale ale discuției avute de ministrul Justiției, marți, prin videoconferință, cu ambasadorii la București ai statelor membre UE.

Pe lângă desființarea SIIJ, în timpul acestei discuții online au fost aduse în atenție și alte subiecte, respectiv pachetul legilor justiției, modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, dar și prioritățile Ministerului Justiției pentru finanțarea acordată prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă (PNRR).

Ministrul Stelian Ion a pus accent pe importanța respectării, în procesul de legiferare, a recomandărilor cuprinse în rapoartele MCV, GRECO şi a avizelor Comisiei de la Veneţia.

”Progresele în justiţie sunt aşteptate şi vor fi apreciate în contextul MCV şi al Mecanismului privind Statul de Drept”

Diplomaţii participanţi la această întâlnire online au subliniat că ”progresele în domeniul Justiţiei sunt aşteptate şi vor fi apreciate în contextul MCV şi al Mecanismului privind Statul de Drept”.

Pe de altă parte, ambasadorii UE au salutat sesizarea Comisiei de la Veneţia de către Stelian Ion, afirmând că ”este foarte important ca legile să fie elaborate în deplin acord cu propunerile şi avizele acestui for”.

”Așteptările societății românești sunt foarte mari. În ultimii ani am exersat democrația şi am demonstrat că putem apăra principiile statului de drept în România. Vom folosi toate instrumentele de care dispunem, pentru a repara şi consolida independenţa justiţiei. În acest proces, contăm pe sprijinul Comisiei Europene şi al Statelor Membre”, a spus ministrul Stelian Ion, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Justiției.

Digitalizarea justiției, ”proiect major” pentru Stelian Ion

Referitor la proiectele incluse în PNRR, Stelian a precizat că proiectul major – a cărui finanţare se solicită prin PNRR – este digitalizarea Justiţiei.

Un astfel de demers este necesar, a spus Stelian Ion, pentru ”îmbunătăţirea accesului la Justiţie şi pentru eficientizarea funcţionării sistemului judiciar”.

Pe lângă acesta, sunt solicitate finanţări pentru îmbunătăţirea infrastructurii instanţelor, a penitenciarelor şi a Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

CSM: ”SIIJ este singura structură de parchet aflată complet în afara oricărui control politic

Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) au condamnat, încă de la inițierea proiectului de desființare SIIJ, presiunile exercitate chiar de ministrul Stelian Ion asupra Justiției.

Plenul CSM a avizat negativ – în data de 11.02.2021 – proiectul Ministerului Justiției privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor (SIIJ), CSM apreciind  revenirea dosarelor în care sunt cercetați magistrați în competența DNA “este inacceptabilă” în lipsa unor garanții similare celor existente în dispozițiile actuale, cu privire la independența magistraților – componenta esențială a statului de drept. Acest aviz survine după ce anterior, în luna mai 2020, CSM avizase negativ un alt proiect legislativ având același obiect și, deci, același scop (mai multe amănunte AICI).

”SIIJ este singura structură de parchet aflată complet în afara oricărui control politic, în condițiile în care conducerea și procurorii acestei structuri sunt numiți exclusiv de CSM, pe o perioadă determinată, în condiții transparente, din rândul procurorilor cu vechime de minim 18 ani, cu garanții solide de profesionalism. De asemenea, competența revocării procurorilor SIIJ, din funcții de conducere și de execuție, revine tot CSM. În acest context, intenția și declarațiile ministrului justiției reprezintă o sfidare atât a avizului negativ al CSM, cât și a opinilor argumentate ale membrilor acestuia, care s-au declarat ferm împotrivă desființării SIIJ, fară reglementarea concomitentă a unor garanții substanțiale, similare celor deja existente în forma în vigoare a legii cu privire la independența magistraților, au transmis reprezentanții  AMR, UNJR, AJADO și APR.

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?