Monica Macovei, câștig de cauză la CEDO, după procesul de calomnie intentat de Dan Șova. „Perseverența în dreptate și răbdarea câștigă chiar și după mulți ani”

Publicat: 28 07. 2020, 16:45
Actualizat: 28 07. 2020, 21:07
Monica Macovei

La aproape 11 ani de la momentul în care Monica Macovei, pe atunci lider PDL, spunea despre Victor Ponta și Dan Șova că au semnat contracte cu statul și, ulterior, a pierdut în instanțele din România în procesul de calomnie intentat de Dan Șova, Curtea Europeană a Depturilor Omului a decis, conform documentului publicat marți, că autoritățile române i-au încălcat dreptul la liberă exprimare.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, cu cinci voturi pentru și două împotrivă, că România a încălcat Articulul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului – dreptul la libertate de expresie – în cazul Monicăi Macovei și obligă autoritățile la plata a 4.505 euro daune pecuniare, 2.000 de euro, daune nepecuniare și 3.000 de euro, costuri și cheltuieli.

Potrivit CEDO, cauza a pornit de la faptul că Monica Macovei a fost condamnată pentru calomnierea altui politician.

CEDO: A folosit afirmația pentru a aduce un argument general despre corupție

Este vorba despre Dan Șova, care a chemat-o în instanță pe Monica Macovei, fost ministrul al Justiției și europarlamentar, după ce acesta a afirmat, în septembrie 2009, că senatorul Dan Șova și deputatul Victor Ponta au semnat în calitate de avocați, contrate de milioane de euro cu companii de stat din circumscipția lor erlectorală, ceea ce a spune că este un act clasic de corupție prin influență politică. Contractele la care făcea referire Monica Macovei sunt cele cu complexurile energetice Turceni și Rovinari.

„Curtea a decis că declarațiile reclamantei, prin care a catalogat activitatea celuilalt politician de avocat și în același timp membru al parlamentului un exemplu de corupție este o combinație de judecată de valoare și afirmare a unui fapt. Ea nu a intenționat să facă un atac gratuit la adresa celuilalt politician, care a câștigat un proces de calomnie intentat la adresa ei, ci a folosit afirmația pentru a aduce un argument general despre corupție în contextul susținerii pe care ea avut-o pentru o lege menită să împiedice ca membrii Parlamentului să lucreze și ca avocați”, se arată în comunicatul CEDO.

În prima instanță sesizată de Dan Șova, Monica Macovei a avut câștig de cauză, dar Curtea de Apel București i-a dat dreptate lui Dan Șova.

„Astazi, Curtea de Apel București m-a sancționat pentru declarații politice și m-a obligat să-i plătesc lui Dan Șova 10.000 RON. În urmă cu aproape doi ani de zile, Dan Șova, deputat PSD, m-a acționat în judecată pentru că am spus ceea ce relatase deja presa: avocatul Dan Șova, ca și prietenul lui Ponta, a avut contracte cu statul și a câștigat bani publici. Mulți! A pierdut procesul în instanța de fond, care a reținut că nu sunt întrunite elementele răspunderii civile”, scria Macovei, la acea dată.

În noiembrie 2013, Monica Macovei a fost condamnată definitiv și irevocabil de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, care i-au respins recursul, moment în care a anunțat că se va adresa CEDO.

„Decizia CEDO de astăzi este importantă pentru că dovedește că perseverența în dreptate și răbdarea câștigă chiar și după mulți ani”, a comentat Monica Macovei, pe Facebook, după aflarea deciziei.

Comunicatul CEDO privind cauza Macovei v. Romania – Judgment Macovei v. Romania – Politician Found Liable f… by Gandul.info on Scribd