Prima pagină » Justiție » Motivarea instanței în cazul Monica Macovei. De ce va da cu sapa pentru justițiabili “din închisoare cu suspendare” fostul ministru al Justiției

Motivarea instanței în cazul Monica Macovei. De ce va da cu sapa pentru justițiabili “din închisoare cu suspendare” fostul ministru al Justiției

Motivarea instanței în cazul Monica Macovei. De ce va da cu sapa pentru justițiabili “din închisoare cu suspendare” fostul ministru al Justiției

Monica Mavovei, fost ministru al Justiției, a fost condamnată la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. Fostul demnitar a fost implicat într-un accident rutier în 8 octombrie 2022, între Mangalia și 2Mai în urma căruia un motociclist a rămas cu un handicap fizic. La cererea News.ro, Instanța a explicat clemența în acest caz.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Judecătoria Mangalia arată în motivarea condamnării fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, la şase luni de închisoare, că o pedeapsă orientată spre minimul prevăzut de lege “este suficientă şi de natură a o reeduca pe inculpată”.

De asemenea, Monica Macovei va trebui să frecventeze programe de reintegrare socială şi să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 Bucureşti sau în cadrul Administraţiei Domeniului Public Sector 2 Bucureşti.

O atitudine sinceră la timpul ei

Monica Macovei și-a recunoscut vina, deși initial a dat vina pe o pană de cauciuc.

”Iniţial nu a recunoscut faptul că a pătruns pe contrasens, apoi, după întocmirea raportului de expertiză criminalistică auto, a recunoscut fapta aşa cum a fost reţinută în actul de inculpare, solicitând încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei şi pe parcursul judecăţii a avut o atitudine sinceră şi de recunoaştere a faptei”, se menţionează în document.

Motivarea Judecătoriei Mangalia

Judecătoria Mangalia a transmis, marţi, la solicitarea News.ro, motivarea deciziei de condamnare a Monicăi Macovei la şase luni de închisoare cu suspendare.

“La individualizarea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului, instanţa va avea în vedere atât criteriile generale prevăzute de art. 74 Cod penal, respectiv gradul de pericol social al faptei, limitele de pedeapsă prevăzute de art. 196 alin. 2 şi 3 Cod penal, dar şi aspectele referitoare la persoana inculpatei: cetăţean român, necăsătorită, studii superioare, pensionar – fost avocat, fără antecedente penale, iar pe parcursul cercetărilor, iniţial nu a recunoscut faptul că a pătruns pe contrasens, apoi, după întocmirea raportului de expertiză criminalistică auto, a recunoscut fapta aşa cum a fost reţinută în actul de inculpare, solicitând încheierea unui acord de recunoaştere a vinovăţiei şi pe parcursul judecăţii a avut o atitudine sinceră şi de recunoaştere a faptei”, se arată în motivare.

Înțelegerea cu procurorii

Instanţa menţionează că va reduce cu o treime limitele de pedeapsă prevăzute de lege, având în vedere că Monica Macovei şi-a recunoscut fapta.

“Având în vedere poziţia procesuală exprimată de inculpată, în sensul că recunoaşte fapta reţinută în sarcina acesteia, instanţa apreciază că, o pedeapsă orientată spre minimul pedepsei prevăzute de lege, respectiv de şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 196 alin 2 şi 3 Cod penal, este suficientă şi de natură a o reeduca pe inculpată şi a o determina ca, pe viitor, să se conformeze dispoziţiilor legale edictate în vederea asigurării siguranţei rutiere, dar şi pentru atingerea celorlalte scopuri ale sancţiunii penale. Având în vedere că scopul educativ şi preventiv al pedepsei aplicate inculpatei poate fi atins şi fără executarea acesteia, ţinând seama de aceleaşi considerente avute în vedere la individualizarea pedepsei şi constatând că sunt îndeplinite celelalte condiţii impuse de art.91 alin 1 Cod penal, instanţa va face aplicarea dispoziţiilor art. 91 Cod penal şi va suspenda executarea pedepsei sub supraveghere, stabilind un termen de supraveghere pentru condamnat de 2 ani”, a mai precizat sursa citată.

Postarea la cald a Monicăi Macovei

Filmul oficial al accidentului

Documentul explică şi modul în care s-a petrecut accidentul, la intrarea în Mangalia. Astfel, motociclistul circula cu o viteză de 86 km/h, iar viteza iniţială de deplasare a autoturismului condus de Monica Macovei a fost de 115 km/h, valoarea vitezei de impact fiind de 73 km/h.

În motivare Judecătoria Mangalia afirmă că starea de pericol a fost declanşată de Monica Macovei când a pătruns pe maşina pe sensul opus de mers şi că motociclistul “nu putea evita şi nici preveni producerea accidentului în condiţiile analizate (viteza de 86 km/h) întrucât nu a dispus de suficient timp de reacţie, viteza sa de deplasare neavând legătură de cauzalitate cu producerea accidentului”.

Dispusă să presteze pentru comunitate

Judecătoria Mangalia mai subliniază că la termenul de judecată din 13 februarie 2024 Monica Macovei şi-a recunoscut fapta şi a solicitat ca judecata să aibă loc în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Fostul ministru al Justiţiei a afirmat cu acel prilej că în situaţia în care va fi găsit vinovat de săvârşirea faptei este de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii, iar cu privire la pretenţiile formulate de partea civilă a precizat că lasă la aprecierea instanţei în funcţie de probele administrate în faza de cercetare.

Decizia instanţei nu este definitivă.

Citiți și: Motociclistul lovit cu mașina de Monica Macovei cere daune de jumătate de milion de euro: „Mi s-a eliberat certificat în grad de handicap grav”

Monica Macovei și-a RECUNOSCUT vina în fața judecătorului. Bărbatul pe care l-a accidentat se simte însă umilit: „Nu a avut niciun regret”

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și