Prima pagină » Justiție » Nu mai aruncați gunoaiele de la fereastra mașinii. Riscați AMENZI mari de la comisarii ecologiști

Nu mai aruncați gunoaiele de la fereastra mașinii. Riscați AMENZI mari de la comisarii ecologiști

Nu mai aruncați gunoaiele de la fereastra mașinii. Riscați AMENZI mari de la comisarii ecologiști
Doze de aluminiu.Sursa Foto: Shutterstock
Bistrițenii nu mai pot arunca gunoaiele la voia întâmplării!   Comisarii Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud au aplicat sancțiuni aspre.

Amenzi mari pentru doze de suc aruncate din mașină

Șapte sancțiuni în valoare de 68.500 lei au fost aplicate în urma controalelor efectuate.  Garda de Mediu Bistrița-Năsăud  anunță că va acorda o atenție mai sporită gestionării problemei deșeurilor.
O persoană fizică a primit amendă de 1.500 lei numai pentru că a aruncat două doze de suc din mașina sa pe DN 17D, în raza localității Rodna.  Comisarii anunță că vor continua sancțiunile.

Amenzi și închisoare pentru deșeuri

Pe 27 februarie 2024, Parlamentul European a aprobat, marți, noi norme privind infracțiunile de mediu și sancțiunile aferente, iar lista include, printre altele, comerțul ilegal cu lemn și epuizarea resurselor de apă.

Noua lege conține sancțiuni armonizate pentru infracțiunile de mediu, inclusiv pedepse cu închisoarea și amenzi, arată, într-un comunicat de presă, Parlamentul European.

Criminalitatea împotriva mediului este a patra cea mai mare activitate infracțională din lume și este una dintre principalele surse de venit pentru crima organizată, alături de droguri, arme și trafic de persoane. Comisia Europeană a introdus în decembrie 2021 o propunere de consolidare a protecției mediului în UE prin intermediul dreptului penal pentru a combate înmulțirea infracțiunilor penale împotriva mediului.

Infracțiunile care aduc moartea unei persoane, pedepse de 10 ani cu închisoarea

Fiecare dintre infracțiuni este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani.

Companiile pot primi amenzi de până la 5 % din cifra lor de afaceri globală sau de 40 de milioane de euro.

Noua directivă, convenită cu Consiliul UE pe 16 noiembrie 2023, a fost adoptată cu 499 de voturi pentru, 100 împotrivă și 23 de abțineri. Actul normativ adoptat actualizează lista infracțiunilor penale, care include acum comerțul ilegal cu lemn, epuizarea resurselor de apă, încălcări grave ale legislației UE privind substanțele chimice și poluarea cauzată de nave.

Europarlamentarii s-au asigurat că noile norme acoperă așa-numitele „infracțiuni calificate”, cum ar fi incendiile forestiere la scară largă sau poluarea generalizată a aerului, apei și solului, care duc la distrugerea unui ecosistem și, astfel, sunt comparabile cu ecocidul, potrivit sursei citate.

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și