Breaking news! DNA a cerut arestarea lui Piți Jr. și a bossului Romarm. Ce se întâmplă în sala de judecată

Publicat: 31 01. 2023, 17:01
Actualizat: 31 01. 2023, 22:26
Gabriel Țuțu și Alex Pițurcă / Sursa foto: colaj GÂNDUL

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) vor cere judecătorilor de la Tribunalul București arestarea șefului ROMARM, Gabriel Țuțu, și a fiului lui Victor Pițurcă, Alexandru Pițurcă, în dosarul măștilor neconforme tranzacționate în pandemie către spitalele MApN.

Alexandru Pițurcă este suspectat de procurorii DNA de comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

UPDATE 22:25 – Piți jr. a refuzat să dea declarații, făcând uz de dreptul său de a tăcea. Celălalt inculpat prezent la Tribunalul București, Gabriel Țuțu, este audiat în aceste momente.

UPDATE ora 21:30 – Alexandru Pițurcă, adus în urmă cu puțin timp de procurorii DNA în fața judecătorilor Tribunalului București cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Fiul fostului selecționer al echipei naționale de fotbal se află în boxa acuzaților. În sală este prezent și Gabriel Țuțu, directorul CN Romarm SA, care se află în libertate.

Cu toate că mandatul de reținere pentru 24 de ore emis pe numele lui Piți jr. expira miercuri după-amiază, DNA a urgentat procedura și l-a adus chiar din această seară pe Alexandru Pițurcă la TB cu propunerea de arestare preventivă.


Fiul fostului selecționer al Naționalei a fost reținut, marți, de DNA și va fi dus la arestul Poliției Capitalei.

Suspiciunile procurorilor DNA

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri (Alexandru Pițurcă – n.red.) ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.

De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență”, a transmis, marți, DNA, într-un comunicat de presă.

DNA va cere arestarea șefului ROMARM și a lui Alexandru Pițurcă

Conform sursei citate, DNA va cere arestarea lui Gabriel Țuțu și a lui Alexandru Pițurcă. Solicitarea se va judeca al Tribunalul București.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, conform DNA.

Gabriel Țuțu, șeful ROMARM, a plecat de la DNA / Sursa video: GÂNDUL

Victor Pițurcă, pus sub control judiciar

În cursul zilei de luni, Victor Pițurcă a fost reținut, în dosarul privind achiziția de măști de protecție derulată în perioada pandemiei de coronavirus și este urmărit penal. În același dosar a mai fost reținut și șeful Romarm, Gabriel Țuțu. Lui i-a expirat mandatul de reținere marți, în jurul orei 13:00 și a fost lăsat să plece acasă. El va trebui să se prezinte la Tribunalul București, unde se va judeca cerea de arestare a sa.

Fostul selecționer al Naționalei este suspectat de cumpărare de influență și a fost pus, marți, sub control judiciar.

Victor Pițurcă a plecat de la DNA / Sursa foto: GÂNDUL

Dosarul, anchetat inițial de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București

Dosarul în care au fost reținuți Pițurcă și Țuțu provine din cadrul unui dosar din anul 2020 al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București.

La momentul respectiv informatorii anchetatorilor militari au demantelat presupuse fapte ale unor angajați din cadrul MAPN fapte ce ar fi avut legătură cu achizițiile făcute de instituție pe fondul pandemiei.

Mergând pe firul anchetei procurorii militari au stabilit că pierd competența de cercetare a faptelor inițial reclamate când starea de fapt conturată de probe conducea către infracțiuni de corupție. De aceea, cazul a fost disjuns către DNA.

Șeful ROMARM, suspectat de trafic de influență și abuz în serviciu

Procurorii DNA – Secția de combatere a corupției – au transmis, luni, printr-un comunicat, că au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie, a lui Gabriel Țuțu și a lui Victor Pițurcă.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, este suspectat de:

  • abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • trafic de influență în formă continuată,
  • fals intelectual;

Pe de altă parte, fostul antrenor al Naționalei este suspectat comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

Prejudiciu de 8,6 milioane de lei pentru ROMARM

În ordonanța procurorilor se arată că, „pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză (Victor Pițurcă – n.red.), în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii”, suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”.