Procurorii anticorupție au descins, joi dimineața, la Centrul de bătrâni „Armonia” și la AJEPIS Ilfov, instituție din subordinea Ministerului Muncii, pentru a stabili cine a reautorizat funcționarea așa-numitelor „azile ale groazei”, din Voluntari.
DNA a anunțat, joi, că doi inspectori sociali ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov au fost reținuți pentru 24 de ore, sub acuzația de abuz în serviciu. Inculpații vor fi prezentați, vineri, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 772/VIII/3 din 13 iulie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 iulie 2023, a inculpaților:
NĂSTASE ANDREI-CORNEL și RONTESCU FLORINA, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 25.04.2023 – 31.05.2023, inculpații Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile prevăzute de legislația primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce privește un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov.
Concret, cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat.
De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege.
Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, documentația necesară pentru obținerea licenței de funcționare a centrului respectiv.
Inculpaților Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 14 iulie 2023, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, au transmis reprezentanții DNA.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează infracțiuni asimilate celor de corupție și de fals, presupus a fi comise de mai mulți funcționari publici, în cursul anului 2023, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu vizând controlul modului de funcționare a unor centre de îngrijire și asistență pentru persoanele cu dizabilități.
În cursul zilei de 13 iulie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, s-au efectuat percheziții domiciliare în trei locații (sediul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Ilfov și domiciliile unor persoane fizice) situate în municipiul București.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române”, au transmis reprezentanții DNA.
Percheziții DNA face percheziții la Centrul „Armonia” și la domiciliile unor funcționari publici de la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Ilfov (AJEPIS Ilfov). Anchetatorii spun că există suspiciuni că aceștia l-ar fi „acoperit” pe Ștefan Godei să ascundă neregulile constatate la funcționarea azilului de bătrâni, au spus surse judiciare pentru GÂNDUL.
Funcționarii vizați de ancheta DNA ar fi reautorizat ficționarea Centrului Armonia, deși acesta nu întrunea condițiile stabilite de lege.
Centrul de bătrâni „Armonia” a fost înființat cu ajutorul unui ONG care îi aparține lui Ștefan Godei, fost șofer la Primăria Capitalei în mandatul Gabrielei Firea.
În paralel, DIICOT are un alt dosar în care face verificări cu privire la modul în care au fost maltratați aproape 100 de bătrâni în „Azilele groazei” din Voluntari. În acest dosar, Ștefan Godei a fost arestat preventiv.
Ștefan Godei, fostul președinte al Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și principalul „pion” identificat de DIICOT în schema abuzurilor din „căminele terorii”, s-a angajat șofer la Primăria Capitalei la o săptămână de la preluarea mandatului de către Gabriela Firea. În urma anchetei declanșate de DIICOT în scandalul azilelor groazei, Godei a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.
Conform referatului DIICOT cu propunerea de arestare, Ștefan Godei, omul care controla asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz” vizată de anchetă, a câștigat 3,7 milioane de lei din azilele groazei, unde bătrânii și oamenii cu dizabilități au fost bătuți, lăsați flămânzi, cu bube care au făcut viermi, într-o mizerie inimaginabilă.
Într-un adresă transmisă de Primăria Generală a Capitalei, la solicitarea jurnaliștilor de la Buletin de București, se arată că Ștefan Godei a figurat pe statele de plată ale municipalității aproximativ cinci ani, între 1 iulie 2016 și 1 decembrie 2021.
În total, în cei aproape cinci ani de serviciu, Ștefan Godei a încasat de la municipalitate 141.805 lei, scrie Buletin de București, care, alături de Centrul de Investigații Media, a dezvăluit ororile din cele trei azile din Voluntari și Afumați.
Din interceptările anchetatorilor prezente în referatul cu propunere de arestare a 24 de suspecți în dosarul ”azilele groazei”, consultat de Gândul, Ștefan Cristian Godei – administratorul unuia dintre cele două centre din Voluntari și Afumați pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități care aparțin Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” – era „expert” în a masca mizeria și ororile din centre, în zilele controalelor făcute de autorități.
Pe 22 iunie 2023 – cu doar două săptămâni înainte de descinderile procurorilor DIICOT – Godei a „orchestrat” primirea într-o vizită de ”monitorizare” a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 3, la care participau directoarea de la Sectorul 3 și cea de la Evidența Populației.
Administratorul Ștefan Godei a trasat directive clare pentru angajații centrului, în ziua controlului: „să fie impecabil în cămin, să miroasă frumos și toți beneficiarii să fie îmbrăcați frumos, să nu fie găsiți în zdrențe.”
Din cei 24 de suspecți duși la instanță cu propunere de arestare preventivă, patru au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, restul primind arest la domiciliu:
Descinderile polițiștilor de marți au vizat trei centre pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități din județul Ilfov, dintre care două ale Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” – Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, cu sediul în Afumați și Centrul de Îngrijire și Asistență, cu sediul în Voluntari – și unul care aparține societății House Grandma Anastasia`s SRL, respectiv Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice, cu sediul tot în Voluntari.
În urma unei sesizări, conducerea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a făcut un control la Centrul de Îngrijire și Asistență din Voluntari, al Asociației ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, în luna august 2022.
După verificări, s-au găsit o mulțime de nereguli – bătrânii primeau ca hrană alimente expirate, centrul nu avea nici personal suficient raportat la numărul vârstnicilor care erau găzduiți, iar bătrânii trăiau în condiții total inadecvate – iar cei doi inspectori sociali care au mers în control au pus în vedere conducerii centrului să remedieze problemele constatate.
La scurt timp însă, neregulile erau trecute, în urma unui alt control, ca fiind remediate și îndeplinite, așa cum se ceruse anterior.
AJPIS Ilfov a monitorizat realizarea îndeplinirii măsurilor, iar în luna decembrie 2022 s-a constatat îndeplinirea acestora”, spun reprezentanții Ministerului Muncii, într-un răspuns la solicitarea Gândul.
CITIȚI ȘI: