Prima pagină » Justiție » Polițiștii șpăgari din Dorobanți, trimiși în judecată de procurorii DNA. Ambii sunt arestați la domiciliu

Polițiștii șpăgari din Dorobanți, trimiși în judecată de procurorii DNA. Ambii sunt arestați la domiciliu

Polițiștii șpăgari din Dorobanți, trimiși în judecată de procurorii DNA. Ambii sunt arestați la domiciliu
Informația care a declanșat ancheta ”Polițiștii șpăgari din Dorobanți”

Andrei Pantea și Valentin Olteanu, polițiștii prinși în flagrant că opreau autoturisme de lux pentru a-i determina pe șoferi să le dea șpagă, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție. Cei doi acționau preponderent în zona Dorobanți și acceptau orice fel de sumă drept mită.

Pantea și Olteanu, polițiști în cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, au fost trimiși în fața judecătorilor pentru luare de mită în formă continuată.

În perioada 7 martie 2023 – 27 aprilie 2023, inculpații Pantea Andrei și Olteanu Valentin, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a nu constata și sancționa cu amendă sau pentru a nu aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, sume de bani care nu li s-ar fi cuvenit (Pantea Andrei – în total 11.575 de lei și 405 euro, Olteanu Valentin – 12.975 de lei și 405 euro), de la mai mulți conducători auto care ar fi încălcat regulile de circulație pe drumurile publice”, conform unui comunicat trimis, luni, de DNA.

În data de 27 aprilie 2023, cei doi inculpați au fost surprinși în flagrant de procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la cinci șoferi suma totală de 2.550 de lei și 20 de euro.

„În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză. În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție”, menționează DNA.

Informația care a declanșat ancheta „Polițiștii șpăgari din Dorobanți”: „Unul dintre ei urmărea Mercedesul unei celebre asistente TV”

Polițiștii Andrei Pantea și Valentin Olteanu, de la Brigada Rutieră a Capitalei, puseseră la punct o schemă – informații detaliate AICI – care, până la un moment dat, a funcționat ”ca unsă”. Gândul a intrat în posesia unor informații surprinzătoare din această anchetă în urma căreia s-a stabilit că ”șpăgarii” au oprit și au ”taxat” nu mai puțin de 38 de șoferi ai unor mașini de lux.

Mașinile – Porsche Cayenne și Macan, Mercedes AMG și GLC, Land Rover Sport și Evoque, BMW 740 dDrive și alte asemenea ”bijuterii pe patru roți” –  au fost oprite de cei doi agenți de la Rutieră, iar șoferii care încălcaseră regulile de circulație au fost ”iertați” în schimbul unor sume consistente de bani (alte informații AICI).

Surse judiciare au declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că întreaga anchetă de proporții ar fi pornit de la o discuție pe care cei doi polițiști au avut-o cu alți colegi, Cum expresia ”lauda de sine nu miroase-a bine” și-a găsit corespondent în realitate, anchetatorii au intrat pe fir și au demontat ”afacerea”.

„Pe bulevardul Aerogării, mașina de lux a fost oprită, șoferul circulase pe linia de tramvai”

Sursele Gândul au dezvăluit că unul dintre cei doi polițiști reținuți în plină stradă, în data de 27 aprilie, știa ce mașină conduce Loredana Chivu, fosta asistentă TV. Astfel, acesta ar fi urmărit Mercedesul de lux al vedetei și, la un moment dat, pe Bulevardul Aerogării, mașina a fost oprită la semnalul polițiștilor.

Numai că – surpriză! – la volanul Mercedes-ului S Class nu se afla Loredana Chivu, ci fratele acesteia, Răzvan Chivu.

”Unul dintre cei doi polițiști șpăgari aflase ce mașină conducea Loredana Chivu și, conform schemei pusă la cale și în alte cazuri, Mercedesul vedetei a fost urmărit pentru a căuta o eventuală greșeală făcută în trafic de șofer.

Pe bulevardul Aerogării, mașina de lux a fost oprită, dar polițiștii au avut o surpriză, pentru că la volan se afla fratele Loredanei Chivu. Răzvan Chivu circulase cu Mercedesul pe linia de tramvai, iar polițiștii i-au făcut semn să oprească. În urma verificărilor, s-a constatat și că mașina avea ITP-ul expirat”, au dezvăluit surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

„Negocieri” între polițiștii șpăgari și fratele Loredanei Chivu

Cum fratele Loredanei Chivu căzuse în ”plasa” întinsă de cei doi polițiști, scenariul s-a desfășurat pe coordonatele stabilite deja. Polițiștii au declanșat ”negocierile” cu șoferul, iar suma pe care i-ar fi cerut-o lui Răzvan Chivu a fost de 3.000 de lei.

”Au început discuțiile între cei doi polițiști de la Rutieră și Răzvan Chivu, fratele Loredanei Chivu. Polițiștii i-au cerut acestuia 3.000 de pentru a fi iertat de pedeapsă pentru că circulase pe linia de tramvai și avea ITP-ul expirat.

Răzvan Chivu a cerut să fie păsuit aproximativ o oră, iar polițiștii au fost de acord, dar actele au rămas la ei. Când a revenit, fratele Loredanei Chivu le-a explicat polițiștilor că nu a reușit să facă rost de suma cerută și, surprinzător, aceștia i-au returnat actele și i-au permis să plece”, dezvăluie sursele Gândul. 

Ulterior, cei doi polițiști s-ar fi lăudat în fața colegilor cu acest gest de bunăvoință față de Răzvan Chivu, iar după aceea – la scurt timp – organele de anchetă au intrat pe fir și au început cercetările care au dus, într-un final, la reținerea polițiștilor șpăgari.

”Cei doi s-au fudulit după acest episod și s-ar fi lăudat în grupul colegilor de muncă cu privire la bunăvoința de care au dat dovadă în raport cu fratele Loredanei Chivu. Cert este că, urmare acestei discuții, organele de cercetare penală au întrat pe fir și au început documentarea activității celor doi agenți”, au mai declarat surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

Cei doi polițiști au recunoscut totul în fața instanței

Magistratul de la Tribunalul București care a analizat, în 28 aprilie, propunerea DNA de arestare preventivă a celor doi polițiști de la Brigada Rutieră a Capitalei este Mihaela Lavinia Cîrciumaru, în final luând decizia ca aceștia să fie plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

”Lejeritatea măsurii preventive poate fi înțeleasă din partea judecătorului și prin prisma faptului că cei doi au recunoscut totul atât în fața anchetatorilor, cât și a instanței, astfel că ancheta nu ar putea fi îngreunată”, spun, în exclusivitate pentru Gândul, avocați consultați pe această temă.

Cu toate acestea, explică avocații, ”nu ar fi trebuit trecută cu vederea încadrarea faptei pentru care cei doi au fost deferiți judecătorului de drepturi și libertăți, respectiv luare de mită în formă continuată și mai ales numărul mare de momente în care acești au luat mită, planul prestabilit și perseverența acestora în a comite această faptă”.

Și Curtea de Apel București a decis, în 11 mai, că cei doi polițiști de la Rutieră acuzați de luare de mită pot fi cercetați în arest la domiciliu, judecătorii respingând astfel contestația procurorilor DNA la decizia luată de Tribunal, la finalul lunii aprilie.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Polițiștii șpăgari din Dorobanți erau urmăriți, în timp real, de ofițerii DGA. Aveau montate, în mașină, camere care transmiteau în direct

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și