Prinţul Paul Phillipe “al României“ a fost dibuit și reținut dintr-un resort din Malta, The Westin Dragonara. O cameră în respectivul hotel costă peste 300 de euro pe noapte. Operațiunea de capturare a fugarului a fost posibilă în urma activităţilor de cooperare între Poliţia Română şi Poliţia din Malta, au precizat surse judiciare. Faţă de acesta urmează să se deruleze procedurile specifice, au adăugat sursele citate. Primele imagini de la arestarea sa au fost publicate de Ziarul de Iași. Şeful Poliţiei Române, Benone-Marian Matei, a afirmat că Paul Phillipe al României a fost localizat în urma informaţiilor transmise de poliţiştii români, el fiind împreună cu soţia sa, Lia de România. Prințul nu s-a opus în momentul capturării. Despre soarta fiului lor, Carol-Ferdinand, prințul conceput in-vitro, nu există informații.
Prințul Paul Hohenzolern-Sigmaringen “al României“, nepotul Regelui Carol al II-lea, a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul Ferma Băneasa. El a fugit din țară, în Franța, cu puțin timp înainte de pronunțarea iminentă a deciziei.
Instanța din Malta a decis luni arestarea preventivă a fugarului Paul de România până pe data de 9 mai.
Din informațiile pe care le avem, solicitarea acestuia, de a fi eliberat pe cauțiune, a fost respinsă, decizie care poate fi însă contestată. Ministerul Justiției va continua demersurile și va depune eforturi pentru ca prințul Paul să-și execute pedeapsa în România, așa cum procedează cu orice fugar al statului român. Vom informa cu privire la etapele procedurale ulterioare. Vom furniza toate documentele și informațiile necesare pentru ca instanța din Malta să accepte predarea fugarului, comunică Alina Gorghiu pe FB.
Şeful Poliţiei Române, Benone-Marian Matei, a afirmat că Paul Phillipe al României a fost localizat într-un resort din Malta în urma informaţiilor transmise de poliţiştii români, el fiind împreună cu soţia sa Lia de Română. Prințul nu a depus rezistenţă în momentul capturării.
Paul este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu – pagubă: 9.523.769 euro.
Deși a fost depistat și arestat la Paris, el nu a putut fi extrădat în România, potrivit deciziei definitive a instanței franceze care a judecat și respins cererea de extrădare, invocând vicii de procedură.
Pe 6 aprilie, reprezentanţii Ministerului Justiţiei au transmis, referitor la mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe de România, că instanţa din Franţa respins definitiv predarea acestuia către autorităţile din ţara noastră, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România. „Mai exact, faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie”, potrivit MJ. Deşi procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs, el nu a motivat în termen calea de atac şi, prin urmare, a fost decăzut din termen, iar hotărârea primei instanţe a rămas definitivă.