Procurorii au refăcut integral traseul suspectului dublei crime de la Iași. Noi detalii despre asasinatul cu sânge rece
Dovezile adunate de anchetatori îl indică pe Ahmed Sami El Bourkadi ca fiind implicat direct în uciderea lui Youssef Jniyah și a prietenei sale, Ioana Vanesa Burlacu. Studentul la Medicină a fost prezent în casa celor doi în seara crimelor, imaginile de pe camerele de supraveghere îl surprind plecând la o oră distanță după ce victimele nu au mai putut fi contactate pe rețelele de socializare, acesta fiind îmbrăcat cu alte haine, a scris judecătorul Tribunalului Iași în motivarea deciziei de arestare a suspectului principal în cazul dublei crime din cartierul rezidențial Roua, document obținut de Gândul.
Youssef Jniyah, marocanul ucis, era student în anul II la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, linia de predare în limba franceză. Pe lângă studii, acesta avea și o afacere în Belgia, un magazin online. Acesta locuia împreună cu prietena sa, Ioana Vanesa Burlacu, elevă la Școala Postliceală Sanitară, de pe 1 noiembrie 2021, într-o vilă cu etaj din complexul Roua, din zona Moara de Vânt. Youssef Jniyah și Ahmed Sami El Bourkadi erau colegi de grupă la facultate, dar și prieteni, le-au spus martorii procurorilor.
S-a încercat incendierea lucrurilor din casă
Youssef Jniyah plănuia să meargă la Bruxelles pe data de 10 decembrie 2021, avea bilete de avion la cursa WizzAir, cu ora de plecare 07.55 din Iași. Din cauză că nu a mai ajuns la destinație, rudele au încercat să îl sune, iar pentru că nu au reușit să îl contacteze, au sunat la Secția III de Poliție din Iași, unde au raportat dispariția sa.
Ulterior, o patrulă de la Secția IV a mers, pe 11 decembrie, la domiciliul acestuia și au observat la un geam al locuinței urme de spargere și de fum. Au fost anunțați pompierii, însă aceștia sau constatat că nu este un incediu în desfășurare, ci doar urmele „unei incendieri care s-a oprit de la sine, probabil din lipsă de oxigen”.
Polițiștii au găsit în casă cele două cadavre, cu multiple plăgi înjunghiate pe corp, iar în toate încăperile din locuință erau „urme de sânge, urme dinamice, urme de scurgere, de alunecare”.
De asemenea, mobilierul, îmbrăcămintea și obiectele personale erau răvășite și în niciuna din camere nu erau bunuri de valoare, cum ar fi bani, carduri, bijuterii sau telefoane, doar un singur laptop în sufragerie, mai scrie în motivarea judecătorului.
La fața locului s-au găsit și mai multe recipiente în care era o substanță inflamabilă cu care au fost stropite mai multe bunuri și obiecte de mobilier, o parte fiind chiar arse parțial. La baia de la etaj erau și bucăți textile parțial incendiate.
Suspectul a plecat cu alte haine de la locul crimei
Unul dintre martori a precizat că era îngrijorat de faptul că Youssef Jniyah nu i-a mai răspuns la mesaje, așa că l-a contactat telefonic inclusiv pe Ahmed Sami El Bourkadi să îl întrebe dacă știe ce se întâmplă cu el.
„Inițial, inculpatul i-a spus că ultima dată a văzut victima într-un club. Deși i-a spus martorului că știe unde locuiește victima, când i s-a solicitat să se deplaseze la locuința acestuia pentru a vedea ce s-a întâmplat, a refuzat pe motiv că nu își amintește adresa cu precizie și apoi pentru că acolo ar fi un câine rău de care îi este frică”, precizează judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Iași, în decizia de arestare preventivă a lui El Bourkadi.
Din cercetarea făcută la fața locului, din materialele video, declarațiile și informațiile obținute de anchetatori rezultă că, pe 8 decembrie, suspectul Ahmed Sami El Bourkadi a fost prezent la locuința victimelor, unde în seara respectivă a fost o petrecere la care s-a fumat și narghilea.
Participarea acestuia la petrecere este certă, spun procurorii, deoarece acesta apare inclusiv într-o fotografie pe care victima a trimis-o unui prieten, iar telefonul său mobil a fost depistat, prin mijloace specifice, că se afla în aceeași zonă.
Acesta este surprins de camerele de supraveghere din scara locuinței sale și din apropierea locuinței persoanei vătămate în jurul orei 18.00. Acesta are în partea superioară a corpului un hanorac cu glugă de culoare roșie, vizibil de sub geaca de iarnă. Acesta avea în mână un recipient tip tub, folosit pentru pulverizarea/introducere substanțe în narghilea pentru inhalare, a precizat judecătorul.
Mai mult, dincolo de certitudinea faptului că Ahmed Sami El Bourkadi a fost prezent în seara respectivă în locuința din zona Moara de Vânt, în fotografia care atestă prezența sa acolo acesta apare îmbrăcat într-un hanorac roșu. În procesul verbal de la fața locului este menționat că în baie, în zona dușului, au fost găsite resturi carbonizate dintr-o bluză de culoare roșie.
Pe imaginile surprinse se vede că Ahmed Sami El Bourkadi pleacă din casa unde a avut loc crima îmbrăcat total diferit.
În același proces-verbal se mai reține că inculpatul a fost surprins de aceleași camere de supraveghere deplasându-se în direcția opusă la ora 23:23. Diferențele de vestimentație sunt semnificative, respectiv nu se mai observă gluga roșie a hanoracului, iar inculpatul este în pantaloni scurți, nu lungi ca atunci când se deplasa către victime, a specificat judecătorul în motivare.
Victimele nu au mai folosit telefoanele după ora 22.00
Un alt aspect neobișnuit este că activitatea de pe ambele telefoane mobile ale victimelor încetează în seara de 8 decembrie, în jurul orei 22.00.
În propunerea procurorilor de arestare preventivă se precizează că Vanesa Burlacu a vorbit la telefon cu o prietenă în seara respectivă, iar de la ora 22.15 nu a mai fost activă pe rețeaua WhatsApp, lucru care a fost confirmat ulterior din declarațiile mamei sale și din procesul verbal de comunicare date din telefonul acesteia.
În continuare, Ahmed Sami El Bourkadi a fost surprins de camerele de supraveghere plecând de la locuința victimelor, în jurul orei 23.30, ulterior momentului din care cei doi nu au mai fost activi pe rețelele de socializare, apoi a fost văzut intrând și ieșind de mai multe ori din scara blocului în care locuia.
Mai mult, spun procurorii, atunci când s-a întors de la locuința victimelor avea mâna dreaptă în buzunar, iar în înregistrările ulterioare apărea cu mâna bandajată.
Rezultă că în intervalul critic, din noaptea de 8 spre 9 decembrie, suspectul a fost prezent la locuința celor două victime, a plecat de acolo îmbrăcat diferit, a revenit, apoi a intrat și ieșit în mod repetat din scara blocului său, mai scrie în motivarea judecătorului.
Moartea celor doi tineri a fost violentă
Concluziile necropsiilor efectuate de Institutul de Medicină Legală (IML) Iași au arătat că moartea studentului marocan și a prietenei lui a fost violentă, cauzată de insuficiență cardio-respiratorie acută, consecința mai multor plăgi înțepat-tăiate, realizate cel mai probabil cu un cuțit.
Vanesa Burlacu avea 33 de plăgi, dintre care 11 în regiunea cervicală, nouă cranio-faciale, șase pe mâna dreaptă și șapte pe piciorul stâng. La rândul său, Youssef Jniyah avea 17 plăgi, dintre care 10 în regiunea cervicală, una pe față, două pe mâna dreapă, trei pe piciorul stâng și una pe hemitorace stâng dorsal.
„Plăgile au putut fi produse prin loviri repetate cu obiect tăietor-înțepător, posibil cuțit. Decesul poate data de aproximativ 24 – 36 de ore anterior efectuării necropsiei”, se precizează în procesele verbale de consemnare a concluziilor necropsiilor făcute de IML Iași.
Prietena suspectului, „în stare accentuată de tulburare” la aeroport
Pe 11 decembrie, suspectul a plecat împreună cu prietena sa într-o excursie la Roma. Acolo a fost găsit și de autoritățile italiene, fiind adus ulterior în țară.
Din imaginile surprinse în aeroport, este vizibil că suspectul avea mâna dreaptă bandajată, iar prietena sa era „în stare accentuată de tulburare”.
După ce cadavrele au fost găsite, deși anchetatorii au încercat să îl contacteze și știa că este chemat la audieri, alături de alți colegi de grupă ai victimei, Ahmed Sami El Bourkadi nu a răspuns.
„Luând în considerare natura și gravitatea faptelor, măsura arestării preventive îndeplinește condițiile oportunității și proporționalității cerute de lege, altă măsură mai blândă nu este aplicabilă în situația dată”, se precizează în documentul citat.
Astfel, analizând toate faptele presupuse că au fost comise de inculpat, instanța a apreciat că măsura arestării preventive este singura măsura proporțională cu gravitatea faptei în acest stadiu.
Suspectul riscă să fie judecat pentru omor calificat și să fie condamnat la închisoare între 15 și 25 de ani sau poate primi chiar pedeapsa pe viață.