Procurorii CSM reacționează după anunțul ministrului Muncii privind pensiile speciale: „Situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților”
Procurorii CSM au reacționat după anunțul ministrului Muncii privind pensiile speciale. „Situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților”, transmite Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Pensiile speciale ar putea fi recalculate pe baza contributivităţii, a anunțat, marți, ministrul Muncii, Marius Budăi. Valoarea lunară a pensiei ar putea, astfel, să nu mai depășească salariul.
„În măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spațiul public se vor concretiza, Secția pentru procurori atrage atenția că situația este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraților, statut consolidat prin practica constantă a Curții Constituționale a României.
În egală măsură, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, în condițiile în care sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluții pe termen mediu și lung”, arată sursa citată anterior, într-un comunicat de presă.
Secția pentru procurori atrage atenția că „funcționarea în parametrii corespunzători a instituțiilor din cadrul sistemului judiciar trebuie să rămână o preocupare pentru toate autoritățile statului în vederea asigurării unui stat de drept”.
Pensiile speciale vor fi recalculate. Ministrul Muncii: „Nu vor mai depăşi venitul din timpul serviciului”
Marius Budăi a spus, marți, în Parlament, că specialiștii Băncii Mondiale au livrat Raportul în ceea ce privește îndeplinirea Jalonului 215 din PNRR, adică reforma sistemului pensiilor și indemnizațiilor de serviciu, stabilite în baza unor legi speciale.
„Am primit, așa cum scrie în contractul de asistență cu Banca Mondială, un raport care conține măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ astfel încât să putem respecta jalonul. Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă și să nu mai fie nicio pensie care să depășească venitul din timpul serviciului, adică să nu depășească salariul. Toate aceste propuneri pentru a îndeplini se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat și către cabinetul primului-ministru”, a spus ministrul Muncii.
Ministerul Muncii, în colaborare cu ministerele de resort, urmează să formuleze, în baza acestui Raport, un proiect de Ordonanță de Urgență, care va fi înaintat Guvernului, în vederea adoptării unei decizii, a precizat Budăi.