Prima pagină » Justiție » Procurorul Sorin Lia, cercetat în libertate. Instanța supremă a RESPINS contestația procurorilor, care voiau să-l bage pe magistrat după gratii

Procurorul Sorin Lia, cercetat în libertate. Instanța supremă a RESPINS contestația procurorilor, care voiau să-l bage pe magistrat după gratii

Procurorul Sorin Lia, cercetat în libertate. Instanța supremă a RESPINS contestația procurorilor, care voiau să-l bage pe magistrat după gratii
Fostul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Marian Lia

Fostul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia, și fostul șef al Poliției Corabia, Sorin Narcis Bulintiș, vor fi cercetați în libertate în dosarul în care sunt suspectați de corupție. Decizia definitivă a fost luată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Cei doi, alături de alți doi bărbați, suspecți și ei în acest dosar, au fost duși cu propunere de arestare preventivă în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Craiova, pe data de 11 mai. Atunci, magistrații au dispus cercetarea lor în libertate.

Ulterior, procurorii au făcut apel, iar dosarul a ajuns pe masa magistraților instanței supreme care au respins definitiv cererea anchetatorilor de a-i trimite pe Lia și pe Bulintiș direct în spatele gratiilor.

Decizia ICCJ în cazul procurorului Sorin Lia, suspectat de corupție

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova împotriva încheierii nr.1 din data de 11 mai 2023, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Craiova – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, în dosarul nr. 1699/54/2022/a6, privind pe intimaţii inculpaţi Rădoi Costel-Florin, Tudose Adrian, Bulintiş Narcis Sorin şi Lia Sorin Marian.

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea contestaţiei formulate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova rămân în sarcina statului.

Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru intimaţii inculpaţi Rădoi Costel Florin, Tudose Adrian şi Bulintiş Narcis Sorin, în cuantum de câte 85 lei, rămân în sarcina statului.

Definitivă Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu, astăzi, 17 mai 2023”, conform deciziei ICCJ.

Acuzații grave de corupție

Cei patru au fost reținuți în cursul zilei de miercuri, 10 mai. Fostul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia, este suspectat de comiterea mai multor infracțiuni, între care și de faptul că a falsificat documente, pentru a-l proteja pe inspectorul principal de poliție Narcis Sorin Bulintis, șef Compartiment Rutier la Poliția orașului Corabia.

Mai exact, conform informațiilor obținute de GÂNDUL, polițistul ar fi fost cercetat pentru favorizarea unor persoane implicate în săvârșirea de contravenții si infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice.

„În virtutea relației personale cu Adrian Tudose, administrator al SC ADRILEX IMP. EXP SRL, polițistul a protejat constant transporturile efectuate de către autovehiculele aparținând acestui agent economic (depășirea tonajului maxim admis). În luna februarie anul curent, cu ocazia unei acțiuni a Serviciului Rutier din IPJ Olt, a fost depistat un autocamion al ADRILEX aflat în aceasta situație.

Pentru a evita sancționarea agentului economic, polițistul a apelat la Sorin Marian Lia, care a dispus întocmirea unui dosar penal pentru agenții poliției rutiere pentru săvârșirea faptelor de abuz în serviciu și lipsire de libertate. Totodată, polițistul administrează în fapt și SC AGROTRANS EXPEDIȚIONAR SRL, activitățile sale făcând obiectul unei sesizări penale, clasate de procurorul Lia în mai 2022. În mediul profesional al IPJ Olt, se comentează că în mediul relațional al celor doi se afla și șeful SJPI OLT, Col Marian Cătălin Dogaru. Aceste aspecte făceau obiectul DP 139/P/2022, instrumentat de PCA CRAIOVA, Lia și Tudose având calitatea de suspecți iar Bulintis calitatea de martor”, au declarat sursele citate pentru Gândul.

Cine este procurorul #Rezist Lia Sorin

Sorin Lia este un apropiat al procurorului militar Bogdan Pârlog cu care a fondat Asociația Inițiativa pentru Justiție, ambii fiind copreședinți. De asemenea, cei doi au candidat la alegerile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Fostul șef al Parchetului Judecătoriei Corabia va fi prezentat la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă.

În aprilie 2021, un număr de 39 de magistrați militari au sesizat Inspecția Judiciară, solicitând excluderea din magistratură a lui Sorin Marian Lia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, dar și a lui Bogdan Ciprian Pârlog, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Totul s-a întâmplat după ce Lia si Pârlog au publicat un comunicat în care au făcut afirmații extrem de grave cu privire la sistemul parchetelor militare și la probitatea profesională și morală a procurorilor din cadrul parchetelor militare.

De asemenea, procurorul Lia a candidat la alegerile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), însă nu a fost votat de colegi.

Fostul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Marian Lia
Fostul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Marian Lia

Lista completă a acuzațiilor

Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova Lia Sorin Marin este suspectat de:

  • abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului, raportat la instrumentarea unor dosare penale, în scopul exonerării de la răspundere penală a reprezentanţilor unei societăţi comerciale;
  • favorizarea făptuitorului în formă continuată, raportat la modul de instrumentare şi soluţionare a unei cauze penale şi la modalitatea de gestionare a informaţiilor clasificate înaintate la parchet în luna decembrie 2022, în scopul protejării activităţii de comerţ ilicite desfăşurate de un lucrător de poliţie;
  • folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii  raportat la faptul că, în perioada 17 – 26 februarie 2022, a comunicat către persoane neautorizate, prin intermediul unui lucrător de poliţie, informaţii nedestinate publicităţii din mai multe dosare, aflate în lucru în anchetă proprie/în supravegherea urmăririi penale;
  • folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii  raportat la faptul că, în perioada 21.12.2022 – 17.01.2023, a comunicat către persoane neautorizate (lucrător de poliţie) date şi informaţii cu caracter secret de serviciu;
  • abuz în serviciu  raportat la faptul că, în luna noiembrie 2016, în calitate de procuror coordonator, a intervenit la un procuror stagiar pentru ca acesta din urmă să pronunţe o anumită soluţie, favorabilă unui inculpat dintr-un dosarul penal, în care exercita supravegherea urmăririi penale;
  • abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals – raportat la faptul că, în perioada 19 – 20.12.2021, s-a folosit de funcţia de conducere, emiţând retroactiv, pe numele său, un ordin de deplasare nereal, datat 17.12.2021, prin care a atestat faptul că, în data de 19.12.2021, a circulat pe drumurile publice în interes de serviciu, pentru a nu fi sancţionat contravenţional pentru încălcarea regimului legal de viteză, ordin pe care l-a folosit în faţa organelor de poliţie din cadrul unui serviciu rutier;
  • abuz în serviciu, – raportat la faptul că, în data de 27.10.2021, a intervenit la conducerea unui inspectorat judeţean de poliţie, pentru ca prietenul său (lucrător de poliţie) să fie mutat la o altă structură de poliţie.

Pe de altă parte, față de fostul șef al Poliției Corabia, Sorin Narcis Bulintiș se fac verificări pentru săvârşirea a două infracţiuni de instigare (directă) la abuz în serviciu şi a unei infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.

Ceilalți doi bărbați duși cu mandat de arestare sunt Adrian Tudose, administratorul SC ADRILEX IMP. EXP SRL, suspectat de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, instigare (indirectă) la abuz în serviciu, instigare (indirectă) la favorizarea făptuitorului, instigare (directă) la uzurparea funcţiei în formă continuată, instigare (directă) la abuz în serviciu şi instigare (directă) la uzurparea funcţiei, și Costel Florin Rădoi, pe care procurorii îl acuză de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, instigare (indirectă) la abuz în serviciu şi instigare (indirectă) la favorizarea făptuitorului.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și