Prima pagină » Justiție » Cererile de recuzare în dosarul contestației lui Călin GEORGESCU privind anularea alegerilor, respinse de Curtea de Apel. Pronunțarea e așteptată marți

Cererile de recuzare în dosarul contestației lui Călin GEORGESCU privind anularea alegerilor, respinse de Curtea de Apel. Pronunțarea e așteptată marți

Pronunțarea în dosarul contestației depuse de Călin Georgescu, privind decizia Biroului Electoral Central de repetare a alegerilor prezidențiale, a fost amânată luni, 30 decembrie, de Curtea de Apel București. Sute de oameni au protestat luni, pe treptele sediului Curţii de Apel Bucureşti (CAB), unde l-au așteptat pe Călin Georgescu. La ora 14.00 ar fi trebuit să înceapă procesul în care Georgescu contestă decizia prin care au fost anulate alegerile prezidenţiale. Ședința judecătorilor a început însă cu întârziere.

Update 22.40 Surse judiciare au afirmat pentru Gândul că magistrații Curții de Apel București au respins cererile de recuzare, depuse de avocata lui Călin Georgescu.

Update 19.50  Curtea de Apel București a amânat pronunțarea pentru 31 decembrie, iar judecarea cauzei va fi reluată în 13 ianuarie, la ora 11.00, potrivit portalului instanțelor de judecată. Mai întâi va fi judecată însă cererea de recuzare, conform art. 49 din Codul de Procedură Civilă.

Susținătorii lui Călin Georgescu scandează pe treptele Palatului de Justiție: „Vrem dreptate!”, „Georgescu președinte!”, „Turul 2 dați-l înapoi!”, „Jos Iohannis”.

Marina Alexandru, unul dintre avocaţii care au reprezentat interesele lui Călin Georgescu în acest proces, a afirmat că aşteaptă ca instanţa să pronunţe asupra cererilor de recuzare, apoi aşteaptă pronunţarea.

”S-au făcut câteva cereri de recuzare, după care a trebuit să discutăm pe cereri de intervenţie, pe probatorii, pe excepţii, am ieşit, într-un final, şi pe fondul cauzei. Instanţa, la acest moment, a rămas în pronunţare cu privire la fondul cauzei şi la întreaga situaţie juridică existentă în dosar. Urmează să vedem dacă cererile de recuzare vor fi admise sau vor fi respinse şi rămâne acelaşi complet de judecată, de aceea urmează să aşteptăm pronunţarea”, a afirmat Marina Alexandru, potrivit news.ro.

Călin Georgescu a susţinut că, dacă judecătoarea care are de soluţionat acest dosar va face un ”salt în conştiinţă”, magistratul ”poate să devină unul din marii eroi ai acestei ţări”.

”Eu i-am sugerat acest lucru, fiecare femeie la rândul ei, şi ca mamă, este leoaică, aşa că am credinţa să spun că, dacă saltul în conştiinţă va fi al ei, poate să devină unul din marii eroi ai acestei ţări. Contează conştiinţa ei”, a afirmat Călin Georgescu.

„Vreau să le mulţumesc românilor care au stat şi aşteptat această decizie de astăzi, care au stat în frig, au răbdat. După 35 de ani, sunt convins că merită ca în România să existe dreptate. Am asistat siderat la faptul că niciunul dintre pârâţi nu a avut niciun fel de dovadă, niciuna, zero. Au declinat orice clauză procedurală, deci declină şi prezenţa lor aici.

Dincolo de asta, acum câteva zile, fostul preşedinte Klaus Iohannis a declarat singur că nu există nicio dovadă, există doar suspiciuni. Prin urmare, pe tot ce s-a discutat astăzi, Curtea a decis că, în cel mai scurt timp, se va da verdictul, la o dată pe care o vom avea cât de repede cu putinţă.

Aşteptăm o cauză dreaptă şi precisă pentru demnitatea şi onoarea poporului român. Mulţumesc din suflet pentru tot ce s-a întâmplat până astăzi, mulţumesc poporului român care este prezent în număr atât de mare (…) Deja am făcut istorie, pentru că modul de unitate a poporului român a dovedit asta. Sper într-o justiţie profesională şi nu într-o justiţie politică”, a declarat Georgescu la ieşirea din sala de judecată, potrivit Agerpres.

Update 18.30 La această oră, după reluarea judecății, în urma unei pauze de zece minute în dosarul privind anularea deciziilor BEC formulată de Călin Georgescu, se pun concluziile pe fond. Termenul inițial al Curții de Apel era 13 ianuarie 2025, dar a fost devansat pentru azi. Foarte probabil, decizia va rămâne în pronunțare.

În acest moment, procesul este suspendat, după ce avocaţii lui Călin Georgescu au cerut recuzarea judecătoarei care se ocupă de acest caz. Este vorba despre Cristina Ardeleanu, despre care apărătorii lui Georgescu au susținut că nu ar fi imparţială, deoarece este soţia unui procuror care lucrează la DNA.

În așteptarea ieșirii candidatului la presedinție, sute de suporteri politici scandau lozinci partizane și împotriva sistemului juridic care l-au scos temporar pe favoritul lor din cursa pentru Cotroceni.

UPDATE ora 14:00. Mai multe persoane protestează în fața Curții de Apel București, în timp ce magistrații soluționează dosarul lui Călin Georgescu. Printre cei strânși în fața instituției se află persoane care flutură tricolorul, precum și un bărbat ce împarte trandafiri roșii jandarmilor.

Știre inițială:

Conform portalului instanţelor de judecată, ora estimată pentru începerea şedinţei de judecată este 14.00. Pe 24 decembrie, Curtea de Apel București a schimbat termenul de judecată din data 13.01.2025 ora 11.00 la data de 30.12.2024, ora 14.00.

Curtea de Apel București a transmis o informare în care se menționează că dosarul depus de Călin Georgescu va fi „soluționat de completul de judecată căruia i-a fost repartizată cauza inițial, în aceleași condiții de legalitate, respectiv de către doamna judecător Cristina Ardelean.”

Călin Georgescu şi Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept au dat în judecată BEC şi mai multe instituţii: Ministerul Apărării, Statul Major al Apărării, Guvern, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională, SRI, dar şi pe preşedintele Klaus Iohannis şi Elena Lasconi.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis pe 16 decembrie că nu are competenţa să soluţioneze contestaţia depusă de Călin Georgescu privind reluarea alegerilor prezidenţiale, cererea acestuia fiind trimisă la Curtea de Apel Bucureşti.

„Respinge excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti invocată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi intimaţii Serviciul Român de Informaţii şi Statul Major al Apărării prin şeful Statului Major al Apărării, ca nefondată. Admite excepţia necompetenţei materiale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Declină competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată, precizată, completată şi formulată de reclamanţii Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept şi Georgescu Călin, în contradictoriu cu intimaţii Biroul Electoral Central, Ministerul Apărării Naţionale, Statul Major al Apărării şi şeful Statului Major al Apărării, Guvernul României prin Prim-Ministru, reprezentat de Secretariatul General al Guvernului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională a României, Serviciul Român de Informaţii, Preşedintele României, Klaus Iohannis, reprezentat de Administraţia Prezidenţială, şi Lasconi Elena – Valerica, privind anularea Deciziilor Biroului Electoral Central nr. 230D din 06.12.2024, nr. 231D din 07.12.2024 şi nr. 232D din 07.12.2024 şi obligarea Guvernului României la emiterea unei noi hotărâri de Guvern, în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Fără cale de atac”, se arăta în soluţia ÎCCJ.

Dosarul vizează anularea hotărârii Biroului Electoral, respectiv a deciziilor BEC nr.230D/2024, nr.231D/2024 şi nr.232D/2024, care se referă la anularea întregului proces electoral şi reluarea alegerilor prezidenţiale de la zero, în baza deciziei Curţii Constituţionale.

Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, câştigate de Călin Georgescu, în baza documentelor desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.

Citește și:

EVZ: Călin Georgescu, transformat în „vedetă” TikTok de zeci de mii de conturi false: „Nimeni din România nu știa să facă așa ceva”

Financial Times: O rețea din Rusia a susținut campania lui Călin Georgescu. Aceasta ar fi fost implicată și în campaniile lui Putin și Medvedev

Călin Georgescu face apel la Procurorul General după campania PNL pe TikTok: „Nu au existat ingerințe, decât de tipul celor dâmbovițene”

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și