UPDATE: Judecătoria Sectorului 4 a respins solicitarea lui Radu Mazăre prin care cerea să fie eliberat condiționat

Publicat: 17 04. 2024, 15:00
Actualizat: 17 04. 2024, 15:19
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Judecătoria Sector 4 a decis miercuri, 17 aprilie, să respingă cererea lui Radu Mazăre de liberare condiționată, ca neîntemeiată. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în termen de trei zile.

UPDATE: JS4 respinge cererea lui Mazăre. Decizia nu este definitivă

Judecătoria Sectorului 4 a respins, miercuri, cererea de liberare condiționată formulată de Radu Mazăre.

Decizia poate fi contestată în trei zile. În cazul în care va rămâne definitivă această sentință, fostul edil al Constanței va putea cere din noi eliberarea condiționată abia peste 9 luni

„În baza art. 587 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 59 C.pen. din 1969 cu aplicarea art. 5 alin. (1) C.pen. respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul-condamnat MAZĂRE RADU ȘTEFAN, în prezent deţinut în Penitenciarul București-Jilava, ca neîntemeiată. În temeiul art. 587 alin. (2) din C.proc.pen., fixează termen de reiterare de 9 luni, care va curge de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe, după expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită”, se arată în minuta instanței de judecată.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Judecătoria Sectorului 4 este aşteptată să se pronunţe miercuri în cazul acestei solicitări.

Primul termen în dosar a fost în 19 martie, iar în 9 aprilie, pronunţarea a fost amânată pentru 17 aprilie.

Radu Mazăre are de executat o pedeapsă de 9 ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse definitive primite de fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, una de nouă ani de închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi alta de cinci ani de închisoare, în dosarul Polaris.

Motivele pentru care a fost condamnat

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese, conform News.ro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au arătat în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte.

În acest dosar, Radu Mazăre a fost condamnat în 3 februarie 2022, la cinci ani de detenţie.

În Dosarul Retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv în februarie 2019 la 9 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată şi săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori.

De asemenea, prin Decizia nr 32/2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa a dispus desfiinţarea totală sau parţială a mai multor dispoziţii emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum şi a altor înscrisuri reţinându-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare.

Vă recomandăm să citiți și:

INSTANȚA A DECIS contopirea pedepselor primite de Radu Mazăre. Câți ani va sta la închisoare