Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși din nou în judecată de DNA, pentru că ar fi vândut ilegal terenuri către fugarul Sorin Strutinsky

Publicat: 30 12. 2020, 12:18
Sursa foto: MARIAN ILIE / MEDIAFAX FOTO

Fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, şi fostul viceprimar de la acea dată, Decebal Făgădău, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, într-un nou dosar, fiind acuzaţi de înstrăinarea a 13 terenuri din municipiul Constanța și stațiunea Mamaia, fără licitație și la prețuri sub cele reale. Prejudiciul total este de aproape 1,9 milioane de euro.

Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși din nou în judecată de DNA

Cei doi ar fi vândut ilegal, fără licitație publică, mai multe bucăți de terenuri către una dintre firmele afaceristului fugar Sorin Strutinsky (Astera Consulting), prieten apropiat de Radu Mazăre și fostul președinte de Consiliu Județean Nicușor Constantinescu, cei care au acaparat zona de business, întreaga administrație și sfera politică a Constanței în anii 2000, potrivit G4Media.

Sorin Strutinsky a fost condamnat, în iulie, la 10 ani şi 8 luni de închisoare pentru fapte de corupţie,  însă a dispărut și a fost dat în urmărire naţională.

Ce spune DNA

Astfel, în primul dosar, Radu Mazăre, la data faptei primar al municipiului Constanţa, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În acelaşi dosar, a fost deferită justiţiei Marcela Enache, la data faptei secretar al municipiului Constanţa, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.

În al doilea dosar, Decebal Făgădău, la data faptei viceprimar cu atribuţii de primar al municipiului Constanţa, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, iar Marcela Enache pentru complicitate la abuz în serviciu.

Mazăre a vândut 10 terenuri fără licitație, sub prețul pieței

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2007 – 2012, Radu Mazăre şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de dispoziţiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanţa în alte condiţii decât prin licitaţie publică (negociere directă) şi fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local.

De asemenea, terenurile respective, situate în staţiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potenţial turistic şi comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei etc.), ar fi fost vândute la preţuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanţa un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Marcela Enache, care, în calitate secretar al municipiului Constanţa, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacţiilor respective.

Conform DNA, în cursul anului 2015, în aceeaşi manieră ar fi acţionat şi inculpaţii Decebal Făgădău şi Marcela Enache, care, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de dispoziţiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanţa.