Operaţionalizarea Parchetului European (EPPO) întârzie, întrucât Malta nu a propus niciun candidat eligibil, a declarat şefa acestei noi instituţii europene, Laura Codruţa Kovesi.
„Din luna decembrie, întregul proces este amânat”, a deplâns ea.
Odată operaţional, Parchetul European va avea ca atribuţii investigarea şi angajarea urmăririi în justiţie pentru fraude legate de bugetul UE. Criticile împotriva acestui organism nu vor lipsi, dar Laura Codruţa Kovesi se pregăteşte pentru această situaţie. Echipa sa nu va investiga afaceri mărunte”, a declarat fosta șefă DNA într-un interviu acordat Euronews și citat de Agerpres.
Parchetul ”va investiga cazuri legate de persoane situate în posturi cheie, sau persoane care dispun de puternice mijloace financiare. Vorbim despre infracţionalitatea legată de TVA cu prejudicii mai mari de 10 milioane de euro. Nu oricine este în măsură să comită astfel de acte. Mă aştept la atacuri împotriva instituţiei şi împotriva procurorilor”, a subliniat şefa EPPO.
Pandemia de COVID-19 a adus cu ea și mai multe fonduri, mai multă flexibilitate în utilizarea fondurilor UE, ceea ce înseamnă, și oportunități de fraudă și de corupție, spunea Laura Codruța Kovesi recent, într-un interviu preluat de Euractiv.ro.
Fosta șefă a DNA a mai spus că EPPO va putea lucra eficient dacă va avea suficiente resurse financiare, fiind foarte dificil să gestionezi sute de cazuri cu unul sau doi procurori.
″Știu că sunt așteptări mari. EPPO este o structură foarte complexă, iar obiectivul nostru este să îmbunătățim nivelul de protecție pentru banii europeni și vom face acest lucru prin investigarea infracțiunilor legate de fraudele financiare. EPPO va fi independent și acest lucru este foarte important, deoarece independența instituției, independența procurorilor este prima premisă pentru a obține rezultate eficiente în combaterea corupției și a altor infracțiuni grave”, a declarat fosta șefă a DNA.