Prima pagină » Justiție » Regula încălcată pentru care riști să primești AMENDĂ pe loc. Atenționare pentru românii care locuiesc la bloc

Regula încălcată pentru care riști să primești AMENDĂ pe loc. Atenționare pentru românii care locuiesc la bloc

Regula încălcată pentru care riști să primești AMENDĂ pe loc. Atenționare pentru românii care locuiesc la bloc
Sursa Foto: Shutterstock

Atenție pentru românii care locuiesc la bloc! Încălcarea unor reguli le pot aduce o amendă pe loc, potrivit evz.ro. Traiul la bloc presupune respectarea unor reguli importante pentru toți proprietarii, de la  respectarea orelor de liniște la întreținerea curățeniei. 

De multe ori, vecinii ajung la conflicte aprinse pentru următoarele motive: inundarea apartamentului vecin, excrementele câinilor lăsate pe trotuar, deși trebuie să fie strânse, muzica dată la volum maxim, mirosul cauzat de dezordine sau deținerea de multe animale de companie, țipetele și certurile în familie, dar și partidele de sex sau petrecerile zgomotoase pe durata nopții.

Este interzis să-ți speli hainele în fața blocului

Însă cea mai întâlnită problemă este deversarea apelor uzate în sol,  considerată periculoasă pentru mediu și sancționată ca atare. Sancționarea pentru poluare a fost aprobată încă din anul 1996. Potrivit Legii nr. 107/1996, cetățenii care își spală mașina în fața blocului  pot fi amendați. Diferite substanțe precum uleiul de motor sau antigelul pot pătrunde prin sol, iar reziduurile pot afecta pânza freatică.

În București, spălarea mașinilor este complet interzisă în zonele publice sau pe spațiile verzi (inclusiv în spatele blocului). Cei care încalcă această prevedere pot primi amenzi cuprinse între 200 și 500 de lei, iar în cazul persoanelor juridice, sancțiunile ajung și până la 1.000 de lei.

Amenzile sunt de câteva ori mai mari decât costul unei mașini de spălat. Pe lângă asociațiile de proprietari, Poliția Locală îi poate trage la răspundere pe acești cetățeni. În urmă cu 100-300 ani, românii își spălau hainele în butoaie de lemn sau în pârâuri.

Ce faci dacă apartamentul este inundat

A locui la bloc vine și cu o serie de riscuri, mai mari ori mai mici, pe care fiecare și le asumă în momentul în care ajunge într-un apartament. Inundațiile sunt cele mai neplăcute evenimente, care se pot dovedi a fi și deosebit de distructive. Calitate vieții la bloc va fi serios afectată de o scurgere de apă, ca să nu mai vorbim de integritatea imobilului. Așadar, pentru toți proprietarii, inundațiile reprezintă o amenințare semnificativă.

În situația inundării unui apartament la bloc, responsabilitatea financiară și cine suportă costurile de reparații devine un subiect care generează discuții aprinse între proprietari. În cazul chiriașilor, aceștia îi solicită proprietarului imobilului să intervină, în caz de inundație.

Soluționarea amiabilă este posibilă și de preferat dacă apartamentul a fost inundat de vecinii tăi. Bineînțeles, pentru asta e nevoie să existe o comunicare eficientă între părți.

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și