UPDATE | Percheziții la falsificatori de artă. Peste 200 de colecționari, păcăliți să cumpere tablouri false, vândute ca opere semnate de Grigorescu, Tonitza și Luchian – FOTO

Publicat: 16 12. 2021, 15:10
Actualizat: 16 12. 2021, 19:01

Anchetatorii au dat de urma unor falsificatori de artă care în ultimii doi ani ar fi vândut tablouri acreditate de un expert ca fiind opere semnate de Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu sau Ștefan Luchian și joi au făcut percheziții la o galerie de artă din București și la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii “Mihai Eminescu”, unde lucra expertul vizat de anchetă.

UPDATE: În urma celor zece percheziții, făcute în București și în județele Iași și Botoșani, au fost ridicate mai multe tablouri. Procurorii îi vor audia pe cei doi suspecți, unul dintre aceștia fiind șeful serviciului muzeografie de la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii “Mihai Eminescu”, expertul care a emis certificatele pentru tablourile false.

„În cauză, se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală”, a anunțat Poliția Română.

În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București ar fi vândut tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, printre care Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu și Ștefan Luchian.

„Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora”, menționează oamenii legii.

Polițiștii au făcut perchezițiile pentru a identifica toate lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și pentru ridicarea unor documente financiar-contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracţională.

 

„În cadrul acțiunii, vor fi puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat, urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun”, menționează IGPR.

La perchezițiile au participat specialiști criminaliști de la Institutul National de Criminalistică din IGPR și specialiști antifraudă de la Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție.