Șefa Înaltei Curți, „laudatio” pentru procurori, la bilanțul pe 2023. Ministrul Justiției vrea mandate mai lungi pentru șefii Parchetelor

Publicat: 13/03/2024, 15:23
Actualizat: 13/03/2024, 15:24

Prezentă la bilanțul Parchetului General, șefa Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu, a felicitat procurorii și a făcut o apreciere interesantă, în condițiile în care, de-a lungul timpului, au existat mereu controverse legate de statutul de magistrat al acestora.

Corina Corbu a apreciat că procurorii sunt avocatii statului, dar “aceasta ar reprezenta o simplificare nepermisă… procurorul este apărătorul legii și al drepturilor și libertății cetățenilor, cu rol de investigator, și nu doar de acuzator” .

Corbu a mai adăugat că activitatea procurorului  “trece mult dincolo de domeniul penalului” și că rolul acestuia se regăsește în contenciosul administrativ, în cauzele privind protecția minorilor și în multe alte cauze ce “impun implicarea activă a procurorului”.

Președintele ICCJ a apreciat activitatea procurorului general și a subliniat că responsabilitatea fiecărui magistrat, alături de profesionalismul acestuia, au impact direct asupra întregii imagini a Justiției.

La rândul său, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, e convinsă că “anul 2024 va aduce o justiție mai eficientă, mai echitabilă, mai bună” și a apreciat “abordarea modernă, fresh, care arată o schimbare de paradigmă pe care noua echipă managerială de la Ministerul Public și-o asumă”.

„Știu că sistemul judiciar trebuie să facă față unor presiuni și provocări presante care țin de resursa umană. Ministerul Public este principala victimă a acestui deficit, aspect care se reflectă în activitatea dumneavoastră. Înțelegem toți acest lucru, mai ales când vedem că gradul de ocupare a schemei de personal în 2023 a scăzut cu aproximativ cinci procente, de la 74% la 69%. Iar faptul că 22 de parchete și-au desfășurat activitatea cu un singur procuror numit indică probleme structurale de funcționare și afectează operativitatea actului de urmărire penală, nu are cum să fie altfel (…) Vă asigur de suport în crearea acelui cadru de dezbatere și de analiză a propunerii, așa cum doriți dumneavoastră. Mă refer la acea propunere despre care CSM împreună cu Parchetul  General au discutat, referitoare la reorganizarea parchetelor de pe lângă judecătorii”, a spus Gorghiu.

Ce spune ministrul Justiției despre Secția de investigare a infracțiunilor magistraților

La bilanțul PICCJ, ministrul Justiției a pus pe tapet și mult discutatul subiect al Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție:

“Sunt întrebări cu privire la maniera în care funcționează. Și va trebui să ne întrebăm onest. Funcționează sau nu optim? Dacă nu, lipsa resursei umane e cauza? E unicul impediment? Să nu uităm că solicitările de modificare a competenței au venit din zona magistraturii (…)”

Anul 2025, propice pentru modificarea duratei mandatelor șefilor din Parchete

Cea mai importantă parte a discursului Alinei Gorghiu este legată de mandatele șefilor din Parchete, pe care și le dorește mai lungi decât trei ani, cât există stipulat, în prezent, în legislație.

“Vă mărturisesc că rezonez cu una din Recomandările Comisiei de la Veneția. Cea care prevede faptul că procurorii de rang înalt și adjuncții acestora ar trebui să fie numiți pentru perioade mai lungi de timp, fără posibilitatea de reînnoire a mandatului. Dacă ne uităm în UE, durata mandatelor procurorului general în statele membre variază între 3 și 9 ani. Iar de 3 ani mai este doar în Grecia. Restul au o durată semnificativă a mandatului”.

Gorghiu a mai spus că anul viitor ar putea fi “momentul propice” pentru o astfel de propunere de modificare a duratei mandatelor de șefi ai Parchetelor.

CITIȚI ȘI:

Bilanțul Parchetului General. Infracțiunile contra libertății și integrității sexuale, plus 11,8 %, achitările au scăzut/Deficit uriaș de personal

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri