Șoc internațional: Testele standard pentru diagnosticarea COVID, invalidate de instanța portugheză: „Probabilitatea ca rezultatul să fie fals pozitiv este de 97%”

Șoc internațional: Testele standard pentru diagnosticarea COVID, invalidate de instanța portugheză: „Probabilitatea ca rezultatul să fie fals pozitiv este de 97%”
Publicat: 22/11/2020, 22:11
Actualizat: 06/04/2021, 14:37

Hotărârea Curții de Apel din Lisabona, din 11 noiembrie, care demonstrează că testele PCR sunt neconcludente și că este ilegală carantinarea oamenilor pe baza unui astfel de test a făcut furori în lumea justiției la nivel internațional. Acest precedent poate declanșa reacții în lanț, iar oamenii din întreaga lume care au fost obligați de autorități să intre în carantină pe baza unui asemenea test ar putea cere despăgubiri considerabile de la statele lumii. 

În acest moment, testele PCR sunt considerate standardul pentru diagnosticarea unei infecții cu coronavirus. Acestea evidențiază un număr record de infectări și care, raportate în mod repetat, au justificat recent lockdown-ul instituit în Germania, dar și în alte țări. Ele reprezintă și „baza” invocată pentru impunerea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19. Îndoielile unor experți cu privire la validitatea unui astfel de diagnostic sunt ignorate.

Testele PCR, „baza” invocată de autoritățile medicale pentru impunerea măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, demontate în instanță

Cu toate acestea, există un precedent pentru o schimbare radicală de viziune.

Instanța portugheză a concluzionat că „dacă o persoană este testată pozitiv prin PCR, utilizând un prag de 35 de cicluri sau mai mare (așa cum este regula în majoritatea laboratoarelor din Europa și SUA), probabilitatea că această persoană este infectată este mai mică de trei la sută, iar probabilitatea ca rezultatul să fie fals pozitiv este de 97 la sută”.

În Hotărârea cu nr. 1783/20.7T8PDL.L1-2, instanța a explicat că validitatea testelor depinde de numărul de cicluri utilizate și de încărcătura virală a persoanei testate. Judecătorii fac referire la un articol de specialitate, apărut la 28 septembrie 2020, în Oxford Academic, la rubrica „Clinical Infectious Diseases”, sub semnătura lui Rita Jaafar, Sarah Aherfi, Nathalie Wurtz, Clio Grimaldier, Thuan Van Hoang, Philippe Colson, Didier Raoult și Bernard La Scola.

Curtea de Apel a anulat astfel o decizie a autorității regionale de sănătate din insulele Azore, care a pus în carantină ilegal patru persoane

Curtea de Apel a anulat astfel o decizie a autorității regionale de sănătate din insulele Azore, care a pus în carantină ilegal patru persoane, după ce una dintre acestea a dat rezultate pozitive pentru coronavirus, folosindu-se un test PCR. Ca urmare, s-a presupus că celelalte trei persoane au avut un risc ridicat de expunere. Autoritatea regională de sănătate a decis că toate cele patru sunt infecțioase și periculoase pentru sănătate și ar trebui izolate.

Această procedură a devenit o practică obișnuită nu numai în Germania, ci și în alte țări.

Potrivit instanței portugheze, dovada unei infecții cu virus nu este permisă fără implicarea unui medic autorizat

Curtea de Apel din Lisabona a constatat, de asemenea, că pragul de cicluri utilizat pentru testele PCR care se desfășoară în prezent în Portugalia, nu era cunoscut. În plus, potrivit instanței portugheze, dovada unei infecții cu virus nu este permisă fără implicarea unui medic autorizat.

„Stabilirea unei disfuncții, a unei boli sau a unei stări maladive prin studierea simptomelor și semnelor acesteia și analiza testelor efectuate este o procedură de sănătate de bază, care trebuie efectuată de un medic și, în fiecare domeniu specific, de un specialist”, au susținut în apărare, avocații celor implicați.

Iar faptul că, „având în vedere presupusa gravitate a infecției”, niciunul dintre cei presupuși infectați în cazul de față nu a fost examinat de un medic, a fost „pur si simplu inexplicabil”, s-a mai argumentat.

În motivarea hotărârii sale împotriva autorității regionale de sănătate, instanța de apel portugheză susține, în continuare, următoarele:

„Având în vedere opinia experților, adică a celor de seamă, care și-au exprimat îndoielile științifice cu privire la fiabilitatea testelor PCR, având în vedere lipsa informațiilor privind parametrii analitici ai testelor și în absența unui diagnostic medical care să arate prezența infecției sau a riscului, această instanță nu poate stabili dacă C a fost de fapt un purtător al virusului SARS-CoV-2 sau dacă A, B și D prezintă un risc ridicat”.

Și în Germania, valoarea informativă a infecțiozitătii efective a unei persoane care a dat rezultate pozitive la testele de reacție în lanț a polimerazei (teste PCR) este controversată

Ca parte a unui test specific, urmele de material genetic conținute într-o probă sunt dublate, în mod repetat, în mai multe cicluri.

Dacă este prezentă o singură urmă a virusului, după al doilea ciclu sunt deja două, după trei cicluri patru, după zece 1.024 și după 20 cicluri 1.048.576 și așa mai departe, până când apare un semnal pozitiv. Această multiplicare permite procedurii de testare să detecteze chiar și cantități mici de viruși. Cu cât sunt necesare mai multe cicluri, cu atât este mai mică concentrația din proba originală – și, prin urmare, probabilitatea de infecție, ni se explică.

„Cu toate acestea, în testul PCR, acest lucru înseamnă că oamenii obțin un rezultat pozitiv, chiar dacă au doar cantități mici de material-virus în corpul lor și probabil că nu mai pot infecta pe nimeni”, scrie ziarul farmaciștilor germani (Deutsche Apotheker Zeitung), în 22 octombrie.

„Un test PCR pozitiv indică o infecție cu SARS-CoV-2, cu siguranță. Dar sunt acești oameni pozitivi întotdeauna contagioși? Numeroși experți au discutat acest lucru în ultimele câteva săptămâni. Așa-numita valoare Ct, care oferă o indicație a cantității de ARN viral prezent efectiv, ar putea oferi o evaluare mai bună a acestui lucru”, se mai precizează în articol.

Testele PCR, de la diferiți producători nu au fost standardizate

La Institutul Robert Koch din Germania, sistemele actuale de detectare PCR sunt reperul absolut pentru diagnosticare. Cu toate acestea, valoarea Ct nu este standardizată pentru SARS-CoV-2, la fel cum nu au fost standardizate nici sutele de teste PCR, de la diferiți producători. În prezent, legea prevede că toate persoanele care au fost testate pozitiv pentru coronavirus trebuie să intre în carantină.

Curtea de Apel portugheză: Pe lângă medicină și știință, legea -și în primul rând drepturile omului- trebuie să fie în prim plan

„În acest moment, energiile țării (Portugalia) sunt concentrate asupra situației de urgență. Dar necesitatea de a proteja drepturile fundamentale, de asemenea și mai ales în caz de urgență, impune ca instanțele să își asume rolul. Pentru că, pe lângă medicină și știință, legea -și în primul rând drepturile omului- trebuie să fie în prim plan: nu să interzică și să sancționeze, așa cum se subliniază prea mult astăzi, ci să garanteze și să protejeze drepturile tuturor“.

„Astăzi, situația de urgență este cunoscută sub numele de coronavirus. Nu știm ce va fi mâine. Iar ceea ce facem sau nu astăzi, pentru a menține ancorarea la principiile de bază ale sistemului, ne poate determina viitorul”, a mai notat instanța.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
De ce nu ar trebui să iei cu tine telefonul la toaletă. Avertismentul medicilor: „Sângele...
Înmormântarea lui Silviu Prigoană nu a avut loc? Gabriela Lucuțar aruncă bomba, la scurt timp...
Silviu Prigoană a fost înmormântat azi. Mesajul transmis de familia acestuia
Joe Biden i-a cerut lui Trump să continue sprijinul militar pentru Ucraina. Răspunsul dat de...
Silviu Prigoană ar mai fi suferit un infarct marți dimineață? Dezvăluiri halucinante: „Vă e rău?”
7 alimente pe care NU trebuie să le mănânci în Postul Crăciunului. Sunt vegetale, dar...
Cazul lui Andrei, băiatul de 16 ani mort cu zile în spitalul din Târgu Jiu,...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
De ce era Silviu Prigoană nemulțumit de pensia sa: „Nu au mișcat nimic” Ce a...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Cum semnalizezi și încadrezi pe bandă dacă virezi STÂNGA la giratoriu?
Cu o pizza pe masă, Nicuşor Dan le arată bucureştenilor unde se duc banii oraşului
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Tradiții de lăsata secului. Ce trebuie să facă fetele nemăritate
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Silviu Prigoană nu a reușit să își salveze mama, în ciuda încercărilor sale! Omul de...
Latin Grammy 2024: Lista completă a nominalizaților și favoriții pentru trofeul de aur
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Câmpul magnetic străvechi al Sistemului Solar, descoperit cu ajutorul asteroidului Ryugu