Fenomenul de hărțuire în trafic se manifestă prin mai multe manevre agresive: claxoane, semnalizări agresive, înjurături sau chiar aruncarea de obiecte spre un alt conducător auto.
Pentru a reclama un șofer agresiv, poți apela la 112, pentru că agresiunea în trafic este sancționată de legea rutieră. Șoferii agresivi se pot alege cu amenzi și cu confiscarea permisului auto.
Conform Codului Rutier, următoarele gesturi sunt considerate acte de agresiune în circulația rutieră:
Dacă ești victimă sau martor la o un act de agresiune, poți suna la numărul unic de urgență: 112. Dacă te afli la volan, folosește dispozitivul hands-free, îndeamnă PROMOTOR.ro. Când te contactează operatorul, descrii problema și detaliile cu privire la șoferul agresiv, despre mașina acestuia și numărul de înmatriculare. Trebuie să reclami actele de agresiune imediat după momentul în care se petrec.
Filmările și înregistrările pot fi de ajutor. Din 2024, șoferii agresivi pot fi sancționați cu ajutorul filmărilor sau pozelor potrivit noilor legi.
„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice […] și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”, potrivit proiectului adoptat de Guvern la finalul lunii iunie. Poliția Rutieră va crea o platformă informatică unde vor fi încărcarea imaginile surprinse în trafic, scrie PROMOTOR.ro.
Sursa Foto: Profimedia/ Shutterstock