Stelian Ion, despre noutățile din legile justiției: Reprezintă o bază de plecare spre o justiție mai eficientă și mai corectă / Ne-ar putea ajuta să ridicăm mecanismul MCV
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a prezentat într-o conferință de presă noutățile din legile justiției. Acesta le consideră o bază de plecare spre o justiție mai eficientă și mai corectă.
Stelian Ion a reamintit faptul că modificările aduse legilor justiției pot ajuta România să scape de MCV-ul impus de Uniunea Europeană.
„Pentru mine e o variantă foarte bună. Reprezintă o bază de plecare spre o justiție mai eficientă și mai corectă. Trebuie să ținem cont de alte repere: ne-ar putea ajuta să ridicăm mecanismul MCV. De asemenea, statul de drept reprezintă o garanție pentru obținerea fondurilor europene. O greșeală din ultima perioadă a fost că s-a legiferat în funcție de persoane, nu în funcție de soluții. Nu ne-am uitat la persoanele care ocupă vremelnic anumite funcții. Acest sistem de echilibru și control e foarte important în aceste legi”, a declarat Stelian Ion.
Noutățile din legile justiției, de „ordinul zecilor”
Ministrul Justiției a prezentat și „câteva elemente de noutate din aceste legi”, fiind de fapt de „ordinul zecilor”.
„Una dintre cele mai importante chestiuni a fost numirea procurorilor de rang înalt. Aici am găsit o soluție astfel încât aceste numiri să nu fie controversate. Am conferit un rol superior CSM. Avizul negativ are o valoare de aviz conform. Dacă avizul e favorabil se poate înainta propunera la președinte. Șeful statului, după o analiză, el poate refuza propunerea.
O chestiune importantă ține de revocarea procurorilor. E important ca cel revocat să poată să se adreseze instanțelor.
Este o idee nouă ca ministrul Justiției să poată exercita o sancțiune disciplinară. El poate face sesizări, dar nu o să aibă un atribut suplimentar.
Am crescut durata mandatelor pentru funcțiile de conducere, atât pentru instanțe, cât și pentru parchete. Am eliminat restricțiile din 2018 (impuse) de legislativul de atunci. Când magistratul e eliberat din muncă ar trebui să își finalizeze actele în curs, dosarele, abia apoi să se poată pensiona sau să demisioneze.
Cei din CSM o să fie aleși la nivel național. Nu o să se mai facă alegeri pe trepte, cum se spune. Această chesiune de noutate ar veni în sprijinirea credibilității CSM.
Sunt convins că în cadrul acestor dezbateri o să fie păreri convergente și divergente. E importantă discuția. Trebuie să fie corectă!”, a declarat Stelian Ion.