Ambasadorul României în Cipru, Dan Mihalache, s-a întâlnit, marţi, cu ministrul justiţiei şi ordinii publice din Cipru, Anna Koukkides Procopiou. Întrebat dacă pe agenda întâlnirii cu ministrul cipriot a figurat şi tema extrădării cetăţeanului israelian Beny Steinmetz, reţinut în Cipru pe un mandat de arestare european emis în România, ambasadorul român a confirmat.
„Ministerul Justiţiei (din România – n.r.) va furniza autorităţilor cipriote documentaţia privind condiţiile de detenţie din România, condiţii care îndeplinesc standardele europene”, a declarat, pentru agerpres.ro, ambasadorul României în Cipru, Dan Mihalache.
„Am avut o întâlnire foarte bună astăzi cu vechea mea prietenă, Anna Koukkides Procopiou, în calitatea sa de ministru al justiţiei şi ordinii publice din Cipru. Anna Koukkides Procopiou, este unul dintre cei mai buni analişti politici pe care i-am cunoscut. Am discutat de data aceasta nu despre geopolitică, ci despre subiecte de interes comun şi modalităţi de consolidare a cooperării noastre bilaterale în cadrul UE”, a precizat ambasadorul într-o postare pe Facekook.
Speța se referă la restituiri ilegale de terenuri, alături de un alt afacerist israelian, Tal Silberstein (5 ani), de Remus Truică (7 ani), Paul al României (3 ani şi 4 luni), jurnalistul Dan Andronic (3 ani de închisoare cu suspendare).
Pe 3 septembrie, surse judiciare au precizat că, după ce a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru, autorităţile au demarat procedura de predare către România a israelianului Beny Steinmetz, urmărit internaţional pentru a executa o pedeapsă de 5 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa.”
Biroul de presă al IGPR a informat că pe 31 august, în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Poliţienească – IGPR, un bărbat de 67 de ani, cetăţean israelian, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru.
„Acesta era căutat, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis la data de 12 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Braşov. Cel în cauză a fost arestat, urmând a fi derulată procedura de predare către România”, a precizat IGPR.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că organele române de poliţie l-au identificat pe fugar în Cipru, unde a fost reţinut în baza mandatului european de arestare, iar instanţele cipriote trebuie să decidă dacă dispun sau nu predarea lui în România, în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI.
Gorghiu mai arată că Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va sprijini cu toate datele necesare, dacă va fi cazul. „Aşteptăm să vedem dacă instanţele cipriote vor formula solicitări”, a precizat Alina Gorghiu.
Dosarul Ferma Băneasa are un prejudiciu stabilit la 145 de milioane de euro. Conform procurorilor, afacerea ilegală a constat în revendicarea fostei ferme regale Băneasa de către Prințul Paul al României, cu sprijinul celorlalți inculpați. Prințul pretindea că ar fi aparținut familiei regale al cărei moștenitor a încercat să devină. El nu a fost recunoscut însă ca descendent al Regelui Carol al II-lea, iar ancheta a stabilit că ferma Băneasa nu a aparținut niciodată familiei regale, ci a fost doar dată în folosință.
Decizia finală în dosarul Ferma Băneasa – legat de retrocedările ilegale a zeci de hectare – a fost dat de Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2020: : omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar autoproclamatul prinț Paul al României, trei ani și patru luni.
Jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar avocatul Robert Roșu, 5 ani de detenție efectivă. Avocatul a fost ulterior achitat în recurs în casație, dovedindu- se că a fost condamnat nelegal.
Paul al României a fugit din țară și a fost dat în urmărire internațională, cum a fost și cazul miliardarului israelian Beny Steinmetz.
Prin decizia definitivă din 17 decembrie 2020, Înalta Curte a decis și confiscarea de către stat a terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa și a pădurii Fundu Sacului din Snagov în valoare de 145 de milioane de euro.
Miliardarul Beny Steinmetz | Foto Profimedia Images
CITIȚI ȘI: