Subiectul EXTRĂDĂRII magnatului israelian Beny Steinmetz, pe agenda întâlnirii ambasadorul României în Cipru cu ministrul cipriot al Justiției

Subiectul EXTRĂDĂRII magnatului israelian Beny Steinmetz, pe agenda întâlnirii ambasadorul României în Cipru cu ministrul cipriot al Justiției
Publicat: 05/09/2023, 20:26
Actualizat: 05/09/2023, 20:27

Ambasadorul României în Cipru, Dan Mihalache, s-a întâlnit, marţi, cu ministrul justiţiei şi ordinii publice din Cipru, Anna Koukkides Procopiou. Întrebat dacă pe agenda întâlnirii cu ministrul cipriot a figurat şi tema extrădării cetăţeanului israelian Beny Steinmetz, reţinut în Cipru pe un mandat de arestare european emis în România, ambasadorul român a confirmat.

„Ministerul Justiţiei (din România – n.r.) va furniza autorităţilor cipriote documentaţia privind condiţiile de detenţie din România, condiţii care îndeplinesc standardele europene”, a declarat, pentru agerpres.ro, ambasadorul României în Cipru, Dan Mihalache.

„Modalităţi de consolidare a cooperării noastre bilaterale în cadrul UE”

„Am avut o întâlnire foarte bună astăzi cu vechea mea prietenă, Anna Koukkides Procopiou, în calitatea sa de ministru al justiţiei şi ordinii publice din Cipru. Anna Koukkides Procopiou, este unul dintre cei mai buni analişti politici pe care i-am cunoscut. Am discutat de data aceasta nu despre geopolitică, ci despre subiecte de interes comun şi modalităţi de consolidare a cooperării noastre bilaterale în cadrul UE”, a precizat ambasadorul într-o postare pe Facekook.

În decembrie 2020, Beny Steinmetz a fost condamnat definitiv la cinci ani închisoare cu executare în dosarul „Ferma Băneasa”

Speța se referă la restituiri ilegale de terenuri, alături de un alt afacerist israelian, Tal Silberstein (5 ani), de Remus Truică (7 ani), Paul al României (3 ani şi 4 luni), jurnalistul Dan Andronic (3 ani de închisoare cu suspendare).

  •  Fugarul israelian mai are o condamnare de cinci ani închisoare cu executare, aplicată în luna ianuarie de un tribunal din Elveţia, el fiind găsit vinovat că a mituit o serie de funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea.
  • Paul al României a reuşit să fugă din ţară înainte de pronunţarea sentinţei, iar pe numele afaceriştilor Tal Silberstein şi Beny Steinmetz au fost emise mandate europene de arestare.

Beny Steinmetz, depistat pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru

Pe 3 septembrie, surse judiciare au precizat că, după ce a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru, autorităţile au demarat procedura de predare către România a israelianului Beny Steinmetz, urmărit internaţional pentru a executa o pedeapsă de 5 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa.”

Biroul de presă al IGPR a informat că pe 31 august, în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Poliţienească – IGPR, un bărbat de 67 de ani, cetăţean israelian, a fost depistat pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru.

„Acesta era căutat, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis la data de 12 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Braşov. Cel în cauză a fost arestat, urmând a fi derulată procedura de predare către România”, a precizat IGPR.

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că organele române de poliţie l-au identificat pe fugar în Cipru, unde a fost reţinut în baza mandatului european de arestare, iar instanţele cipriote trebuie să decidă dacă dispun sau nu predarea lui în România, în conformitate cu prevederile Deciziei-cadru 2002/584/JAI.

Gorghiu mai arată că Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, va sprijini cu toate datele necesare, dacă va fi cazul. „Aşteptăm să vedem dacă instanţele cipriote vor formula solicitări”, a precizat Alina Gorghiu.

Cât de mare este prejudiciul în dosarul Ferma Băneasa

Dosarul Ferma Băneasa are un prejudiciu stabilit la 145 de milioane de euro. Conform procurorilor, afacerea ilegală a constat în revendicarea fostei ferme regale Băneasa de către Prințul Paul al României, cu sprijinul celorlalți inculpați.  Prințul pretindea că ar fi aparținut familiei regale al cărei moștenitor a încercat să devină. El nu a fost recunoscut însă ca descendent al Regelui Carol al II-lea, iar ancheta a stabilit că ferma Băneasa nu a aparținut niciodată familiei regale, ci a fost doar dată în folosință.

Decizia finală în dosarul Ferma Băneasa – legat de retrocedările ilegale a zeci de hectare – a fost dat de Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2020: : omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, israelienii Benyamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, iar autoproclamatul prinț Paul al României, trei ani și patru luni.

Jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar avocatul Robert Roșu, 5 ani de detenție efectivă. Avocatul a fost ulterior achitat în recurs în casație, dovedindu- se că a fost condamnat nelegal.

Paul al României a fugit din țară și a fost dat în urmărire internațională, cum a fost și cazul miliardarului israelian Beny Steinmetz.

Prin decizia definitivă din 17 decembrie 2020, Înalta Curte a decis și confiscarea de către stat a terenurilor fostei ferme regale de la Băneasa și a pădurii Fundu Sacului din Snagov în valoare de 145 de milioane de euro.

Miliardarul Beny Steinmetz | Foto Profimedia Images

CITIȚI ȘI:

UPDATE | Benny Steinmetz, condamnat la închisoare, a fost reținut în Cipru, în baza mandatului emis de România. Declarațiile ministrului Justiției

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
Ce a făcut Luminița Becali la nunta lui Ianis Hagi în timp ce Gigi Becali...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
Tulburător! Actrița CELEBRĂ, diagnosticată cu scleroză multiplă. "Mi s-a spus să-mi fac planuri pentru moarte"
Valul de caniculă, înlocuit de vijelii şi grindină aduse de cicloane. Va ploua în aproape...
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
Răspunsul viral oferit de o asiatică în momentul în care a fost întrebată dacă a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Ungurii vor Ținutul Secuiesc. Ungaria a pregătit lovitura în inima României. Există dovezi clare
Loredana se retrage. Toată lumea a rămas mască
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni