Prima pagină » Justiție » The New York Times: Andrew Tate a crezut că este mai PRESUS de lege. România i-a demonstrat cât de mult se înșală

The New York Times: Andrew Tate a crezut că este mai PRESUS de lege. România i-a demonstrat cât de mult se înșală

The New York Times: Andrew Tate a crezut că este mai PRESUS de lege. România i-a demonstrat cât de mult se înșală
Andrew Tate a postat primul video pe reţelele de socializare după ieşirea din arest / Sursa foto: captură video Instagram

Influencerul Andrew Tate, extrem de popular în rândul tinerilor, s-a mutat în România convins fiind că ilegalitățile pe care le comite vor fi trecute cu vederea de autorități. El a catalogat țara drept un în loc „în care corupția este la îndemâna tuturor”, dar justiția română i-a demonstrat cât de mult se înșală.

Andrew Tate, care s-a autointitulat „rege al masculinității toxice”, nu a păstrat un secret din motivul pentru care a ales România drept casă și bază pentru afacerile pe care le are.

„Îmi place să trăiesc într-o societate în care banii, influența și puterea mea înseamnă că nu sunt mai prejos de lege”, le-a spus Tate fanilor săi.

Totuși, în ciuda declarațiilor sale de pe rețelele de socializare – inclusiv faptul că ar fi trilionar și ar avea 19 pașapoarte -, comportamentul lui Andrew „denotă mai mult fantezia decât realitatea”, se arată într-un editorial semnat de New York Times.

Autoritățile române l-au arestat în decembrie pe Andrew Tate, cetățean atât al Statelor Unite, cât și al Marii Britanii, și pe fratele său mai mic, Tristan, sub acuzația de trafic de persoane, viol și formarea unui grup infracțional organizat. Încarcerați timp de trei luni într-o închisoare din Capitală, cei doi neagă că ar fi comise aceste fapte și se află acum în arest la domiciliu.

Avocat: Andrew Tate „a spus multe prostii”

Casa celor doi milionari britanici se află într-un complex din Voluntari, un oraș de lângă București care este presărat cu clădiri de birouri noi și strălucitoare și terenuri aflate în. „Seamănă mai mult cu un depozit industrial decât cu locuința unui bărbat care s-a lăudat că are o avere imensă și cate a postat videoclipuri în care se află la bordul unor avioane private sau al unor mașini foarte rapide”, conform publicației americane.

Mașinile de lux care odinioară umpleau curtea, inclusiv un Rolls-Royce, un Porsche, un Aston Martin și un BMW, toate au dispărut, confiscate de autoritățile române. Singura mașină care le-a mai rămas este un autoturism rusesc Lada, „care nu a meritat efortul de a fi confiscată”.

Potrivit jurnaliștilor de la New York Times, România se află în fruntea clasamentului, la nivelul UE, în ceea ce privește corupția, fiind surclasată doar de Bulgaria și Ungaria. Țara noastră rămâne, arată sursa citată, „o sursă primară pentru traficul sexual” din Europa.

Totuși, România a făcut eforturi serioase pentru a combate zona infracțională, care, de altfel, l-au și atras pe Tate. Înainte de a fi arestat, el a spus că îi place „să trăiască în țări în care corupția este accesibilă tuturor” și în care oricine poate plăti o șpagă de 50 de dolari pentru a scăpa de o amendă pentru depășirea vitezei legale.

„Andrew Tate a spus multe prostii”, a declarat avocatul milionarului britanic, Eugen Vidineac. După arestarea sa, „a încetat să se mai creadă că România este atât de coruptă”, a continuat el.

„Nu sunt sigură că procurorii români l-ar fi atins vreodată”

Pentru Silvia Tabusca, lector de drept la Universitatea Româno-Americană din București, care a lucrat cu procurori în cazuri de trafic de persoane, marea greșeală a lui Andrew Tate nu a fost atât că a apreciat greșit climatul juridic și social aflat în schimbare din România, cât faptul că între presupusele sale victime s-a numărat și o tânără americancă.

Fără presiuni din partea Statelor Unite pentru a-l investiga pe Tate, „nu sunt sigură că procurorii români l-ar fi atins vreodată”, a spus Silvia Tabușca.

Ambasada Statelor Unite la București, invocând „considerații de confidențialitate”, nu a spus dacă autoritățile americane au intervenit în numele unui cetățean american. De asemenea, agenția română care conduce ancheta a refuzat să comenteze.

La fel ca Silvia Tabusca, avocatul lui Andrew Tate a pus pe seama intervenției americane ceea ce el a descris drept „zelul neașteptat al autorităților române împotriva clientului său”, zel despre care a spus ca a început să se manifeste pregnant anul trecut după ce mama unei tinere din Florida a început să-și facă griji că Andrew Tate i-a sechestrat fiica și ceruse Departamentului de Stat să facă ceva.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele