Prima pagină » Justiție » VIDEO | Victor Pițurcă, primele declarații după deschiderea dosarului „măștilor neconforme”: Singura probă a DNA este că am fost în biroul lui Țuțu o jumătate de oră. Nu am nicio treabă cu această afacere și consider că e un mare, mare abuz

VIDEO | Victor Pițurcă, primele declarații după deschiderea dosarului „măștilor neconforme”: Singura probă a DNA este că am fost în biroul lui Țuțu o jumătate de oră. Nu am nicio treabă cu această afacere și consider că e un mare, mare abuz

Victor Pițurcă a rupt tăcerea după începerea urmăririi penale pe numele său în dosarul măștilor neconforme vândute spitalelor MApN în pandemie și punerea sa sub control judiciar. El afirmă că „singura probă pe care o are DNA este că am fost în biroul lui Gabriel Țuțu o jumătate de oră”, însă precizează că nu a discutat nimic despre această tranzacție, ci despre o fabrică de armament. „Nu am nicio treabă cu această afacere și consider că e un mare, mare abuz”, conchide el.

Fostul selecționer al Naționalei a explicat faptul că nu are nicio legătură cu afacerea măștilor neconforme care au ajuns la Ministerul Apărării Naționale (MApN). El spune că a virat din firma sa în firma fiului său, Alex Pițurcă, o sumă de bani cu care acesta, la rândul lui, a cumpărat mai multe produse din China și care au fost vândute MApN. De aducerea acestor bunuri s-a ocupat o a treia firmă, despre care Pițurcă Senior spune că nu știe absolut nimic, dar care a câștigat „40% din profit”.

Victor Pițurcă mai spune că va contesta controlul judiciar, adăugând că „nu a semnat nimic din ceea ce mi-au prezentat procurorii”.

„Eu și fiul meu nu am vândut nicio mască”

„L-am văzut (pe Gabriel Țuțu – n.red.) o singură dată în viața mea, la el la birou. Nu am nicio legătură cu el. Nu mai avem voie să mergem în biroul cuiva sau cum? L-am cunoscut prima dată fiind cu băiatul meu și cu încă o persoană și atât.

Eu și fiul meu nu am vândut nicio mască. Noi nu avem nimic în comun cu măștile neconforme. MApN-ul a cumpărat de la firma care i-a dat aceste produse o serie de patru, cinci produse. Nu firma mea e implicată, ci a fiului meu, Alexandru Pițurcă. A fost implicat pentru că a investit bani habar nu am în ce produse.

Banii din firma lui Alex Pițurcă 90% sunt banii mei, nu erau bani câștigați”, a explicat Victor Pițurcă.

„Am tot auzit că am vorbit cu generali. Nu am vorbit cu nimeni niciodată, cu niciun om din MApN”

„Băiatul meu a vrut să intre în această afacere. După săptămâni, am vrut să cunosc și eu niște oameni care i-au propus lui această afacere. De asemenea, la cel la care m-am dus (Gabriel Țuțu – n.red.) lucra cu o firmă de armament. Eu am cumpărat fosta fabrică de armament de la Filiași și credeam că pot face o afacere în sensul ăsta. La biroul lui Țuțu am mers. Am stat o jumătate de oră, am vorbit niște lucruri și am plecat. De fapt, eu voiam să vând acea fabrică și el mi-a propus altceva, fabricare de pistoale, nu de măști.

Nu am nimic în comun cu acea fabrică (de măști – n.red.), am văzut și eu în presă.

Singura probă a DNA este că am fost în birou la acest domn o jumătate de oră. Asta e singura probă.

Am tot auzit că am vorbit cu generali. Nu am vorbit cu nimeni niciodată, cu niciun om din MApN”, a mai spus Victor Pițurcă jurnaliștilor care l-au așteptat la ieșirea din Poliția Ilfov.

„Fiul meu a intrat și el într-o afacere de genul acesta și vă imaginați cât pot să regret”

Singura lui implicare în această afacere este că și-a ajutat fiul, spune Pițurcă.

„Vă explic cu ce sunt eu implicat în această afacere: am împrumutat pe fiul meu să cumpere aceste produse. Punct și nimic mai mult. Este vorba despre mai multe produse vândute MApN-ului: măști, măști de gaze, nu știu. Credeți că știu? Chiar nu știu.

Nu am dat nicio declarație, nu am semnat nimic din ceea ce mi-au prezentat procurorii. Nu am nicio problemă cu această afacere și consider că e un mare, mare abuz. Era afacerea fiului meu, dar nimic care să îl facă să fie cumpărător de influență. Firma care s-a asociat cu fiul meu s-a ocupat de aducerea acestor produse, fiind în China, care a luat 40% din profit.

Noi nu am avut nimic de-a face cu aceste produse. Chiar nu am avut nimic în comun cu această afacere. Eu am trimis banii la firmă la Alex, Alex a plătit în China direct în bancă banii pentru produsele respective.

Eu am băgat bani în firma lui Alex. El nu a comis nicio ilegalitate. Este foarte supărat. Nu a semnat nimic (la DNA – n.red.). A intrat și el într-o afacere de genul acesta și vă imaginați cât pot să regret fiindcă nu am vrut, pentru el am făcut-o.

A mai apărut o chestie. Că eu aș fi dat în gât pe cineva. Stați liniștiți. Victor Pițurcă nu va face acest lucru. Și eu dacă aș fi comis ceva, aș fi spus”, a adăugat fostul selecționer al naționalei de fotbal.

Victor Pițurcă a adăugat că intenționează să conteste controlul judiciar impus de DNA.

Victor și Alex Pițurcă, suspectați de cumpărare de influență

Victor Pițurcă și fiul fostului selecționer sunt suspectați de cumpărare de influență, după cum reiese din ordonanța DNA.

„În cauză există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunea de cumpărare de influență”, faptă prevăzută de art. 292, alin. 1 C.P., raportată la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

La audieri, în prezența avocaților săi, Constantin Matei și Silvia Uscov, lui Alex Pițurcă i s-a adus la cunoștință faptul că s-a dispus „extinderea acțiunii penale față de el pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență (…), constând în aceea că, în data de 10.04.2020, cunoscând funcția deținută de Țuțu Gabriel în cadrul CN Romarm SA, a acceptat, în mod direct, pretinderea formulată de acesta, respectiv:

  • să finanțeze din fonduri proprii achiziția materialelor de protecție împotriva Covid-19 importate din China;
  • să cedeze o cotă de 40% din profitul rezultat în urma vânzării produselor către MApN;
  • să accepte introducerea în acest circuit comercial a lui Hudea Andrei Alexandru, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare de produse de protecție împotriva Covid-19 și să efectueze plata (prin SC Interarms Impex SRL) către acesta a unor sume de bani din cota de profit rezultată, sub aparența unui contract de consultanță, pentru ca Țuțu Gabriel să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari din cadrul MApN (UM 02464, Direcția Medicală, Centrul Național Militar de Comandă, Secția legături cu forțele armate străine) pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu contractul de furnizare nr A1775/21.04.2020, astfel încât contractul să se desfășoare fără probleme (finanțare, asigurare transport marfă în România, încredințare directă și fără proceduri publice a contractului de furnizare, recepție produse și achitare contravaloare facturi), profitul realizat fiind repartizat ulterior, conform înțelegerii prealabile, prin interpunerea formală și nesusținută de activități auxiliare aferente contractului menționat, a lui Hudea Andrei Alexandru, prin intermediul căruia i-a dat lui Țuțu Gabriel suma de 50.000 lei”.

Suspiciunile procurorilor DNA

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri (Alexandru Pițurcă – n.red.) ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.

De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență”, a transmis, marți, DNA, într-un comunicat de presă.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, este suspectat de: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum a „căzut” șeful CN Romarm SA, Gabriel Țuțu, pe telefonul italianului Barsanti. Dovezile descoperite de procurori la percheziția informatică

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și