Ministrul Justiției, Cătălin Predoi, a vorbit, vineri, despre faptul că șoferii STB nu au reluat lucrul, deși Tribunalul Capitalei a dispus suspendarea grevei. El spune că ce se întâmplă este „inadminsibil” și „ar trebui să pună pe gânduri pe toată lumea, de la judecători, până la procurori și parlamentari”.
„Este foarte grav, pentru că asta înseamnă o ignorare și a legii, dar și a justiției și asta trebuie să pună pe gânduri pe toată lumea – de la judecători, până la procurori și parlamentari. Până unde mergem cu ignorarea legii în acestă țară? Ce trebuie să facem ca urgent să recăpătăm încrederea în lege și în justiție, ca atunci când spunem lege toată lumea să se alinieze, când spunem justiție toată lumea să tacă din gură și să pună în aplicare deciziile justiției?”, se întreabă, retoric, ministrul Justiției.
El afirmă că este „o lipsă de încredere la care a contribuit mai toată lumea”.
„De aceea toată lumea are de lucru în această direcție. Eu nu mi-am permis să nu respect o decizie judecătorească. În absența acestui principiu, de respectare a hotărârilor judecătorești, totul devine, încet, încet, haos”, a conchis Cătălin Predoiu.
Șoferii STB au refuzat să iasă pe traseu, vineri, pentru a doua zi consecutiv, deși, cu o zi înainte, judecătorii de la Tribunalul București au decis că greva este ilegală și ei trebuie să își reia activitatea.
Un alt proces a avut loc vineri, tot la Tribunalul București, iar magistrații au stabilit, din nou, că acțiunea de protest este ilegală.
„Dispune încetarea grevei ca ilegală și reluarea imediată a activității”, a decis un complet al Tribunalului Capitalei.
Decizia nu este definitivă, dar este executorie.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 3 au deschis un dosar penal in rem cu privire la greva șoferilor Societății de Transport București (STB), au spus oficialii instituției, pentru GÂNDUL.
Poliția Capitalei a precizat că pentru aceleași fapte, la Parchet a fost înregistrată o plângere penală de la STB și sesizarea din oficiu a Brigăzii de Poliție pentru Transportul Public.
„Având în vedere protestul organizat de către angajați ai Societății de Transport București, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Brigada de Poliție pentru Transportul Public s-a sesizat din oficiu, ieri, 20 ianuarie, cu privire la săvârșirea infracțiunii de declararea grevei de către organizatori cu încălcarea condițiilor prevazute de lege (Legea dialogului social – nr. 62 din 2011). Cercetările sunt efectuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.
Aceleași aspecte fac obiectul unei plângeri penale transmise de către Societatea de Transport București către unitatea de parchet menționată, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3”, a anunțat, vineri, Poliția Capitalei.
Oficialii Parchetului Judecătoriei Sectorului 3 au declarat, pentru Gândul, că în dosarul penal înregistrat ”se fac cercetări in rem cu privire la săvârșirea infracțiunii de declarare a grevei cu încălcarea Legii dialogului social”.
Unul dintre articolele cu privire la care procurorii au suspiciuni că a fost încălcat este 191, aliniatul (1) din Legea 62/2011, respectiv Legea dialogului social.
Conform textului de lege, „participarea la grevă este liberă. Nimeni nu poate fi constrâns să participe la grevă sau să refuze să participe”.
Directorul STB, Adrian Criț, declara că au fost câțiva șoferi STB care au vrut să iasă pe traseu, joi dimineață, în ciuda grevei generale care a fost anunțată încă de la primele ore ale zilei. El a dat ca exemplu un șofer de pe linia de troleibuz 85, care a ieșit pe traseu, dar a fost nevoit să se se întoarcă la depoul Vatra Luminoasă, după ce ar fi fost sunat de sindicaliști. Ulterior, într-un comunicat, STB anunță că au existat mai mulți ”angajați fideli care au decis să respecte legea și să-și îndeplinească sarcinile de lucru”.
Dacă procurorii vor stabili, în urma cercetării faptelor reclamate și pe baza probelor pe care le vor strânge în anchetă, că unii dintre șoferi au vrut să iasă cu autobuze, troleibuze sau tramvaie pe traseu după declanșarea grevei, dar au fost împiedicați, cei vinovați vor fi puși sub acuzare.
Dosarul penal a fost deschis în urma unui proces-verbal de sesizare depus de Brigada de Poliție pentru Transportul Public. Tot la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 a fost depusă o plângere penală, cu privire la aceleași fapte, de către conducerea STB.