Fostul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia, și fostul șef al Poliției Corabia, Sorin Narcis Bulintiș, au fost duși, joi, la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă, în dosarul în care sunt suspectați de corupție. Alături de ei, au mai fost aduși cu duba poliției și alți doi bărbați, implicați și ei în acest caz, respectiv Adrian Tudose și Costel Florin Rădoi.
UPDATE: Fiul omului de faceri Adrian Tudose: „Se fac abuzuri”
Fiul omului de afaceri Adrian Tudose, care a fost dus cu propunere de arestare preventivă, afirmă că „nu există probe concludente” în acest dosar, iar totul este un abuz săvârșit de colegii procurorului Lia.
„Sunt de părere că tatăl meu este nevinovat. Ne susținem nevinovăția. Nu există probe concludente pentru a ne incrimina în dosar. Între domnul procuror Sorin Lia și tatăl meu nu a fost nici măcar o singură dată vreo conversație. Nici măcar nu îl cunoaște. Sunt abuzurile ale celorlalți colegi”, a spus Alexandru Tudose, fiul lui Adrian Tudose, administrator al SC ADRILEX IMP. EXP SRL, omul de afaceri reținut în acest dosar de corupție.
Alexandru Tudose a continuat și a explicat de la ce a pornit dosarul procurorilor.
„E vorba despre un domn polițist – Dragoș Florea. El a oprit o mașină de-a noastră. Neavând competență pentru cântărire, el a solicitat să vină un echipaj al ISCTR (Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – n.red.). Am refuzat cântarul pentru că în parcarea respectivă nu puteam cântări mașina respectivă, pentru că acea parcare nu era amenajată.
Mașina respectivă nu s-a mai egalizat, am basculat-o și am dus marfa la destinație. La zece zile, am aflat că avem un dosar penal în desfășurare. Marfa respectivă avea toate documentele. S-au făcut și se fac în continuare niște abuzuri. Tatăl meu nu are nicio treabă.
Tatăl meu era prieten (cu fostul șef de la Poliția Corabia – n.red.) de acum 20 de ani. Se știau din liceu. Nu putem trăi singuri pe pământ. Nu înseamnă că l-a favorizat cu ceva”, a conchis Alexandru Tudose, iubitul interpretei de muzică populară Mirela Fota.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Cei patru au fost reținuți în cursul zilei de miercuri. Joi ei au fost aduși din arest la Curtea de Apel Craiova, iar judecătorii urmează să decidă dacă ei vor fi cercetați în stare de arest preventiv sau vor impune o altă măsură restrictivă de libertate.
Fostul șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia, este suspectat de comiterea mai multor infracțiuni, între care și de faptul că a falsificat documente, pentru a-l proteja pe inspectorul principal de poliție Narcis Sorin Bulintis, șef Compartiment Rutier la Poliția orașului Corabia.
Mai exact, conform informațiilor obținute de GÂNDUL, polițistul ar fi fost cercetat pentru favorizarea unor persoane implicate în săvârșirea de contravenții si infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice.
„În virtutea relației personale cu Adrian Tudose, administrator al SC ADRILEX IMP. EXP SRL, polițistul a protejat constant transporturile efectuate de către autovehiculele aparținând acestui agent economic (depășirea tonajului maxim admis). În luna februarie anul curent, cu ocazia unei acțiuni a Serviciului Rutier din IPJ Olt, a fost depistat un autocamion al ADRILEX aflat în aceasta situație.
Pentru a evita sancționarea agentului economic, polițistul a apelat la Sorin Marian Lia, care a dispus întocmirea unui dosar penal pentru agenții poliției rutiere pentru săvârșirea faptelor de abuz în serviciu și lipsire de libertate. Totodată, polițistul administrează în fapt și SC AGROTRANS EXPEDIȚIONAR SRL, activitățile sale făcând obiectul unei sesizări penale, clasate de procurorul Lia în mai 2022. În mediul profesional al IPJ Olt, se comentează că în mediul relațional al celor doi se afla și șeful SJPI OLT, Col Marian Cătălin Dogaru. Aceste aspecte făceau obiectul DP 139/P/2022, instrumentat de PCA CRAIOVA, Lia și Tudose având calitatea de suspecți iar Bulintis calitatea de martor”, au declarat sursele citate pentru Gândul.
Sorin Lia este un apropiat al procurorului militar Bogdan Pârlog cu care a fondat Asociația Inițiativa pentru Justiție, ambii fiind copreședinți. De asemenea, cei doi au candidat la alegerile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Fostul șef al Parchetului Judecătoriei Corabia va fi prezentat la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă.
În aprilie 2021, un număr de 39 de magistrați militari au sesizat Inspecția Judiciară, solicitând excluderea din magistratură a lui Sorin Marian Lia, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, dar și a lui Bogdan Ciprian Pârlog, prim-procuror militar adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Totul s-a întâmplat după ce Lia si Pârlog au publicat un comunicat în care au făcut afirmații extrem de grave cu privire la sistemul parchetelor militare și la probitatea profesională și morală a procurorilor din cadrul parchetelor militare.
De asemenea, procurorul Lia a candidat la alegerile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), însă nu a fost votat de colegi.
Conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova Lia Sorin Marin este suspectat de:
Pe de altă parte, față de fostul șef al Poliției Corabia, Sorin Narcis Bulintiș se fac verificări pentru săvârşirea a două infracţiuni de instigare (directă) la abuz în serviciu şi a unei infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.
Ceilalți doi bărbați duși cu mandat de arestare sunt Adrian Tudose, administratorul SC ADRILEX IMP. EXP SRL, suspectat de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, instigare (indirectă) la abuz în serviciu, instigare (indirectă) la favorizarea făptuitorului, instigare (directă) la uzurparea funcţiei în formă continuată, instigare (directă) la abuz în serviciu şi instigare (directă) la uzurparea funcţiei, și Costel Florin Rădoi, pe care procurorii îl acuză de instigare la sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri, instigare (indirectă) la abuz în serviciu şi instigare (indirectă) la favorizarea făptuitorului.