Fostul selecționer al naționalei de fotbal a României, Victor Pițurcă, a spus, luni, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au vrut să „regizeze” reținerea sa și a fiului său, Alex Pițurcă. „Au vrut să ne lege pe amândoi cu cătușe și să ne ducă la pușcărie”, afirmă sursa citată.
Victor Pițurcă s-a prezentat, luni, la Secția 11 de Poliție, după ce a fost pus sub control judiciar de procurorii anticorupție. El a făcut noi dezvăluiri legate de dosarul „măștilor neconforme pentru MApN” și spune că anchetatorii pregătiseră o „regie” în privința sa și a lui Alex Pițurcă.
„Am fost vineri chemați, în regim de urgență, la DNA, la ora 09:00 dimineața, și eu și Alex, numai că Alex nu era în oraș și nici avocatul lui. Dacă venea și el, asta era regia: pe amândoi să ne lege cu cătușele să ne ducă la pușcărie. Asta era regia”, a spus, luni, Victor Pițurcă.
În același context, el a vrut să sublinieze că, în momentul în care s-a întâlnit cu șeful Romarm, Gabriel Țuțu, nu s-a pus problema încheierii unei afaceri cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru furnizarea de produse în perioada pandemiei.
„Eu când am fost întâlnire, nu se vorbea despre o afacere cu MApN-ul”, a spus Pițurcă.
Tribunalul București a dezbătut, tot luni, cererea lui Victor Pițurcă de scoatere de sub control judiciar.
Contestația fostului antrenor al echipei naționale a fost analizată de un complet de judecată, care a stabilit amânarea pronunțării până miercuri.
Victor Pițurcă, fiul său, Alexandru Pițurcă, și șeful Romarm, Gabriel Țuțu, au fost reținuți 24 de ore de DNA. Procurorii spun că fac parte dintr-o afacere cu măști neconforme care au ajuns în spitalele MApN, în perioada pandemiei. Acestea ar fi fost aduse din China prin firma lui Alex Pițurcă și distribuite în unitățile sanitare al Ministerului Apărării, în timpul pandemiei.
În 1 februarie, Victor Pițurcă a rupt tăcerea, pentru prima dată, în legătură cu acest dosar al DNA, pe care l-a catalogat drept un abuz.
Fostul fotbalist a declarat că nu îl cunoștea pe șeful Romarm, cu care s-a văzut doar o singură dată, în biroul lui Gabriel Țuțu. (Mai multe detalii AICI)
Victor Pițurcă și fiul fostului selecționer sunt suspectați de cumpărare de influență, după cum reiese din ordonanța DNA.
„În cauză există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunea de cumpărare de influență”, faptă prevăzută de art. 292, alin. 1 C.P., raportată la art. 6 din Legea nr. 78/2000.
La audieri, în prezența avocaților săi, Constantin Matei și Silvia Uscov, lui Alex Pițurcă i s-a adus la cunoștință faptul că s-a dispus „extinderea acțiunii penale față de el pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență (…), constând în aceea că, în data de 10.04.2020, cunoscând funcția deținută de Țuțu Gabriel în cadrul CN Romarm SA, a acceptat, în mod direct, pretinderea formulată de acesta, respectiv:
„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri (Alexandru Pițurcă – n.red.) ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.
De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență”, a transmis, marți, DNA, într-un comunicat de presă.
Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, este suspectat de: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.