VIDEO | Victor Pițurcă vorbește despre o „regie” pe care o pregătise DNA în cazul lui și al fiului său, Alex: „Au vrut să ne lege pe amândoi cu cătușe și să ne ducă la pușcărie”

Publicat: 06/02/2023, 16:09
Actualizat: 06/02/2023, 16:11

Fostul selecționer al naționalei de fotbal a României, Victor Pițurcă, a spus, luni, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au vrut să „regizeze” reținerea sa și a fiului său, Alex Pițurcă. „Au vrut să ne lege pe amândoi cu cătușe și să ne ducă la pușcărie”, afirmă sursa citată.

Victor Pițurcă s-a prezentat, luni, la Secția 11 de Poliție, după ce a fost pus sub control judiciar de procurorii anticorupție. El a făcut noi dezvăluiri legate de dosarul „măștilor neconforme pentru MApN” și spune că anchetatorii pregătiseră o „regie” în privința sa și a lui Alex Pițurcă.

„Am fost vineri chemați, în regim de urgență, la DNA, la ora 09:00 dimineața, și eu și Alex, numai că Alex nu era în oraș și nici avocatul lui. Dacă venea și el, asta era regia: pe amândoi să ne lege cu cătușele să ne ducă la pușcărie. Asta era regia”, a spus, luni, Victor Pițurcă.

În același context, el a vrut să sublinieze că, în momentul în care s-a întâlnit cu șeful Romarm, Gabriel Țuțu, nu s-a pus problema încheierii unei afaceri cu Ministerul Apărării Naționale (MApN) pentru furnizarea de produse în perioada pandemiei.

„Eu când am fost întâlnire, nu se vorbea despre o afacere cu MApN-ul”, a spus Pițurcă.

Tribunalul București decide în 8 februarie dacă îi ridică controlul judiciar lui Pițurcă

Tribunalul București a dezbătut, tot luni, cererea lui Victor Pițurcă de scoatere de sub control judiciar.

Contestația fostului antrenor al echipei naționale a fost analizată de un complet de judecată, care a stabilit amânarea pronunțării până miercuri.

Victor Pițurcă: Dosarul e „un mare abuz”

Victor Pițurcă, fiul său, Alexandru Pițurcă, și șeful Romarm, Gabriel Țuțu, au fost reținuți 24 de ore de DNA. Procurorii spun că fac parte dintr-o afacere cu măști neconforme care au ajuns în spitalele MApN, în perioada pandemiei. Acestea ar fi fost aduse din China prin firma lui Alex Pițurcă și distribuite în unitățile sanitare al Ministerului Apărării, în timpul pandemiei.

În 1 februarie, Victor Pițurcă a rupt tăcerea, pentru prima dată, în legătură cu acest dosar al DNA, pe care l-a catalogat drept un abuz.

Fostul fotbalist a declarat că nu îl cunoștea pe șeful Romarm, cu care s-a văzut doar o singură dată, în biroul lui Gabriel Țuțu. (Mai multe detalii AICI)

Victor și Alex Pițurcă, suspectați de cumpărare de influență

Victor Pițurcă și fiul fostului selecționer sunt suspectați de cumpărare de influență, după cum reiese din ordonanța DNA.

„În cauză există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunea de cumpărare de influență”, faptă prevăzută de art. 292, alin. 1 C.P., raportată la art. 6 din Legea nr. 78/2000.

La audieri, în prezența avocaților săi, Constantin Matei și Silvia Uscov, lui Alex Pițurcă i s-a adus la cunoștință faptul că s-a dispus „extinderea acțiunii penale față de el pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență (…), constând în aceea că, în data de 10.04.2020, cunoscând funcția deținută de Țuțu Gabriel în cadrul CN Romarm SA, a acceptat, în mod direct, pretinderea formulată de acesta, respectiv:

  • să finanțeze din fonduri proprii achiziția materialelor de protecție împotriva Covid-19 importate din China;
  • să cedeze o cotă de 40% din profitul rezultat în urma vânzării produselor către MApN;
  • să accepte introducerea în acest circuit comercial a lui Hudea Andrei Alexandru, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare de produse de protecție împotriva Covid-19 și să efectueze plata (prin SC Interarms Impex SRL) către acesta a unor sume de bani din cota de profit rezultată, sub aparența unui contract de consultanță, pentru ca Țuțu Gabriel să își exercite influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor funcționari din cadrul MApN (UM 02464, Direcția Medicală, Centrul Național Militar de Comandă, Secția legături cu forțele armate străine) pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu contractul de furnizare nr A1775/21.04.2020, astfel încât contractul să se desfășoare fără probleme (finanțare, asigurare transport marfă în România, încredințare directă și fără proceduri publice a contractului de furnizare, recepție produse și achitare contravaloare facturi), profitul realizat fiind repartizat ulterior, conform înțelegerii prealabile, prin interpunerea formală și nesusținută de activități auxiliare aferente contractului menționat, a lui Hudea Andrei Alexandru, prin intermediul căruia i-a dat lui Țuțu Gabriel suma de 50.000 lei”.

Suspiciunile procurorilor DNA

„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, omul de afaceri (Alexandru Pițurcă – n.red.) ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de inculpatul Țuțu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.

De asemenea, inculpatul Țuțu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, inculpatul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență”, a transmis, marți, DNA, într-un comunicat de presă.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, este suspectat de: abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum a „căzut” șeful CN Romarm SA, Gabriel Țuțu, pe telefonul italianului Barsanti. Dovezile descoperite de procurori la percheziția informatică

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text