O salină, în general, este locul ideal pentru a te răcori vara, dar și pentru a te încălzi iarna, când e ger, pentru că temperatura este constantă și nu depășește 11-12 grade Celsius. Astăzi vom vorbi despre Salina Turda, din Transilvania, situată în zona Durgău-Valea Sărată din Turda, în județul Cluj. Din 2015, ea se află pe lista monumentelor istorice din județul Cluj.
Zăcămintele de sare din Transilvania s-au format cu 13,5 milioane de ani în urmă, într-o mare cu adâncime redusă și sub un climat tropical, foarte cald. Acestea au fost exploatate sistematic, de-a lungul vremii, la Ocna Dejului, Cojocna, Turda, Ocna Mureș, Ocna Sibiului și Praid.
Stratul de sare se întinde peste tot în subsolul Transilvaniei, având o grosime de circa 400 m. Straturile groase de sedimente depuse ulterior deasupra celui de sare au apăsat cu o greutate mare stratul maleabil de sare, care a căutat zone mai slabe ale scoarței terestre la marginea Transilvaniei.
Acolo s-a ridicat sub forma unor ciuperci cu înălțimi de peste 1.000 m, ajungând de multe ori chiar până la suprafața pământului. La Turda, ciuperca de sare are o înălțime de circa 1.200 m, fiind cercetată prin foraje relativ recente.
Exploatarea sării din Salina Turda a fost sistată definitiv în anul 1932, din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut și a concurenței altor saline ardelene.
În anul 1932 existau la Salina Turda următoarele mine de sare, de la sud spre nord:
Salina Turda s-a redeschis în anul 1992, în scop turistic si curativ, având program de vizită pe tot parcursul anului. În 2017 se puteau vizita fostele mine Iosif, Rudolf, Ghizela si Terezia.
Deschisă pentru vizitare abia în 2015, la ani buni după deschiderea în scopuri turistice a Salinei Turda, Mina Ghizela este locul în care formațiunile de sare încântă privirea vizitatorilor.
Mina Ghizela este de tip trapezoidal și a fost proiectată în același sistem ca și Mina Rudolf, însă ca urmare a sistării exploatării de sare din anul 1932, aceasta a rămas în stadiul de preabataj. Acest lucru determină înălțimea redusă a acestei camere.
În Mina Ghizela, vizitatorii pot vedea făgașe tăiate în sare și pot observa delimitarea brazdelor, alături de modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare.
Frumusețea din adâncuri a salinei Turda este dată de formațiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al puțului de acces în preabataj. Stalactitele înclinate și depunerile de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară specifice acestei părți a Salinei, desăvârșind astfel spectacolul subteran.
Accesul turiștilor în Mina Ghizela, exclusiv pe scări, se face prin achitarea unui tarif suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maxim 20 de persoane însoțite de un ghid, începând cu ora 11.00 sau 14.00.
În anul 2009, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, s-au desfășurat lucrări ample de amenajare a Salinei Turda, în scop turistic și curativ, iar inaugurarea a avut loc în ianuarie 2010, după 2 ani de lucrări și o investiție de 6 milioane de euro.
Între anii 2012 și 2014, a fost executat un tunel de legătură între mina Terezia și mina Iosif, în lungime de 50 m, în scopul includerii în circuitul turistic și a minei Iosif, nedeschisă până atunci accesului public.
În prezent, în Salina Turda sunt disponibile săli de tratament, un amfiteatru, săli de sport și activități, dar și o „roată panoramică”, de unde se pot admira stalactitele din sare.
Aerul sărat din saline, deci și cel de la Turda, este recomandat pentru tratarea afecțiunilor tractului respirator, fiind ideal pentru infecțiile cronice ale aparatului respirator.
Totuși, cei care suferă de tuberculoză, claustrofobie, tensiune mare sau boli acute respiratorii ar fi indicat să nu intre în salină, pentru că aceste afecțiuni ar putea să se agraveze.
Printre alte atracții turistice din Salina Turda, ar fi bine să nu ratați utilajele medievale bine conservate din mină, unice in Europa, cum ar fi fierăria, crivacul și moara de sare, dar și Altarul (cioplit în peretele de sare) sau Scara Bogaților (lucrată filigranat în lemn).
Salina Turda are două puncte de acces, astfel:
1. Strada Aleea Durgăului, nr. 7, Turda;
Adulţi – 50 lei/persoană (Luni-Vineri) – 60 de lei (Sâmbătă-Duminică și de sărbătorile legale)
Copii – 30 lei / persoană (sub 3 ani – intrare gratuită)
Elevi, studenţi – 30 lei / persoană
Pensionari – 30 lei / persoană (vor prezenta cuponul de pensie)
Abonamente (minim 7 zile)
Adulţi – 40 lei / persoană;
Copii, Elevi, studenţi – 25 lei / persoană;
Pensionari – 25 lei / persoană.
Tarife servicii – agrement și parcare Salina Turda
Taxă vizitare în afara programului (minim 50 pers. adulte) – 1000 lei/oră
Taxă ghid la cerere – 100 lei
Taxă vizitare mina Ghizela – 20 lei/pers
Taxă foto/video profesională* (nunți, sonete, albume/lucrări absolvenți, etc.) – 2.000 lei/zi sau 300 lei/ora
Taxă înregistrare audio – 450 lei/zi
Taxă foto/video în scop comercial (videoclip, film, reviste, etc.) – minim 2.500 euro
Închiriere pistă bowling /20 min: 20 lei/pers
Închiriere teren de minigolf /20 min.: 20 lei/pers
Roata mare/tură/8 minute: 15 lei/pers
Închiriere teren sport mina Rudolf /1h: 200 lei
Închiriere amfiteatru /1h: 500 lei
Închiriere masă biliard /minut: 1 leu
Închiriere masă de tenis /30 min: 20 lei
Închiriere bărcuțe pe lac mina Terezia/20 min (max. 3 pers.): 30 lei/barcă
Taxă parcare autoturism, motocicletă: 5 lei/oră
Vizita în Salina Turda oferă, pe lângă traseul pregătit prin Muzeul de Sare, un punct de atracție turistică: obiectivul constituit de mini-parcul de distracții din Mina Rudolf și Mina Terezia.
Salina Turda include și un amfiteatru generos – 180 de locuri cu scaune încălzite, care găzduiește periodic spectacole, proiecții de film, dar și alte evenimente.
Ștrandul Durgău, un alt obiectiv turistic oferit de Salina Turda, reprezintă o alternativă balneară și de petrecere a timpul liber pentru persoanele care doresc să se trateze, apelând la remedii naturale.
Conținutul ridicat de clorură de sodiu (sare gemă) din apa lacurilor (10% la suprafață și 28% la 30 m adâncime) face ca fenomenul de heliotermie să fie foarte intens.
Amenajarea lacurilor Ocnei și Rotund de la Durgău a fost un prim pas spre valorificarea complexă a potențialului terapeutic al zonei.
Cu o îndelungată tradiție, în perioada estivală, lacurile mineralizate formate pe vechi exploatări de sare, oferă turiștilor un loc perfect de recreere și destindere într-un cadru natural. Pentru un plus de confort, au fost amenajate locuri cu nisip pentru plajă, pontoane din lemn, dușuri și un bar cu terasă.
Categorie | Cost bilet/pers. | Abonament 7 zile | Tarif după ora 17:00 (luni-joi) |
Adulți | 25 lei | 150 lei | 15 lei |
Copii, elevi, studenți | 15 lei | 90 lei | 10 lei |
Pensionari | 15 lei | 90 lei | |
Copiii sub 3 ani | Gratuit |
Ultima intrare este la ora 20.00.
Bazinul de înot didactic Turda este deschis pe tot parcursul anului, după următorul program:
Beneficii:
Dimensiuni bazin: lungime 25 m, lățime 12,5 m, adâncimea apei: între 1.2 m – 1.8 m;
Capacitate: 60 de persoane; 5 culoare pentru înot, prevăzute cu blockstart;
Temperatura apei: 26-28 grade C;
Temperatura aerului: 30-32 grade C.
Sunt organizate cursuri de înot – inițiere, începători, intermediari și avansați, pentru copii și adulți.
FOTO – VIDEO: Facebook.com/salinaturda & salinaturda.eu