Orban, ședință de Guvern dedicată Planului de relansare economică „Reclădim România”

Orban, ședință de Guvern dedicată Planului de relansare economică „Reclădim România”
Ședința de Guvern de vineri, 31 iulie / Sursa: Facebook - Guvernul României
Publicat: 31/07/2020, 16:03
Actualizat: 31/07/2020, 18:35

Cabinetul Orban dezbate, în ședința de vineri, mai multe proiecte de acte normative în vederea implementării Planului de reclansare economică anunțat. În plus, pe ordinea de zi se află așteptatul proiect de Ordonanță de Urgență privind creșterea alocațiilor de stat pentru copii, cu o zi înainte ca legea care vizează majorarea acestora să intre în vigoare. Conform proiectului de OUG, creșterea va fi de 20% începând cu drepturile aferente lunii august, care se vor plăti în septembrie.

Potrivit premierului, ședința de Guvern de vineri este dedicată adoptării actelor normative necesare pentru implementarea Planului de relansare economică „Reclădim România”.

Principalele declarații ale premierului și membrilor Cabinetului:

Ludovic Orban: Practic azi adoptăm mai multe acte normative care vizează mai multe domenii de activitate. OUG pentru programul de extindere a rețelelor de gaze. Domnule minsitruBoloș, sunteți pregătit?

Marcel Boloș: proiectul ordonanță e pe ordinea de zi, are toate avizele necesare și vi-l supunem în dezbatere petru a fi adoptat

Orban: Trebuie să adoptăm OUG privitoare la miliardul de euro disponibilizat ca urmare a creșterii flexibilității în cadrul progamelor finanțate din fonduri europene, 550 de milioane de euro granturi pentru investiții, 350 d emilioane de euro, granturi pentru repornirea activității și mincrogranturile de 2.000 de euro către microîntreprinderi. Ministerul Economiei, doamna secretar de stat, suntem pregătiți cu toate avizele? (…) În regulă.

Avem OUG privind finanțarea măsurilor active în cadrul programului de muncă flexibilă – Kurzarbeit – care pot fi decontate din fondurile europene puse la dispoziție prin programul SURE. Doamna mininistru Alexandru?

Violeta Alexandru: OUG care vine cu noi măsuri de sprojin pentru angajați și angajatori în contextul situației epidemiologice vizează sprijinirea salariaților care vor avea un program flexibil de lucru, având n vedere situația economică încă dificilă prin care trec unele companii. Creem această posibilitate în paralel având o serie de alte măsuri care încurajează revenirea la muncă. OUG include un pachet de măsuri care se referă la activitatea sezonierilor și ne propunem să îi susținem și pe aceștia…

Orban: … măsuri active pentru sezonieri…

Alexandru: … pentru cei care desfășoară activități pe contracte de muncă cu durată determinată. Avem prevederi foarte bune pentru cei care desfășoară activități de tip zilieri, venim și aici cu măsuri de sprijin a acestora prin intermediul angajatorilor lor. Și am lansat, așa cum ați dispus, o platformă, o aplicație care permite în acest moment angajatorilor să îi înregistreze electronic pe toți cei cu activități de zilieri. Și OUG mai conține prevederi care apreciază munca desfășurată în regim de telemuncă, este munca desfășurată pe perioada stării de urgență, pentru care venim, având în vedere eficiența activității lor, cu o serie de măsuri care să le permită, dacă fișa postului le permite, să continue aceste activități în regim de telemuncă, să și-o desfășoare pentru a fi eficienți. Ordonanța e gata. Are avizele necesare, așteptăm avizul Consiliului Legislativ și vă rog să o aveți în vedere pentru ordinea suplimentară de zi.

Orban: Da, o introducem și o adoptăm.

Programul de granturi din cadrul Programului Operațional Regional, Măsura 2.1., 2.2, e vorba de granturile de investiții pentru microîntrepinderi, o supracontractare de 247 de milioane de euro, granturi între 50.000 și 200.000 de euro. Granturile de investiții pentru IMM-uri, cu valoare între 200.000 și un milion de euro, o supracontractare de 450 de milioane de euro și granturile pentru investiții mari, între 1,5 și 6 milioane de euro, cu o finanțare de 550 de milioane de euro. Dl secretar de stat suntem pregătit cu actul normatin în fmra finală?

Secretar de stat: Da, suntem pregătiți cu memorandumul privind asigurarea finanțării necesare contractării proiectelor depuse în cadrul POR 2014 – 2020, axa prioritară 2 -Îmbunătățirea competitivității firmelor mici și mijlocii pentru cererile de finanțare a căror valoare nerambursabilă totală depășește valoarea alocării financiare. Avem aviz favorabil de la Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Fondurilor Europene, cu observații.

Orban: Granturile pentru digitalizarea IMM-urilor, program în valoare de 150 de milioane de euro. Dl ministru Boloș?

Boloș: Proiectul este pe ordinea de zi, cu două forme de grant pe care vi le-am propus, cu valori cuprinse între 30.000 și 100.00 de euro pentru diverse achiziții ce țin de digitalizarea activității IMM-urilor, precum și granturi de valoare mare, între un milion și șase milioane de euro. Poate fi prezentat în cadrul ședinței.”

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a introdus pe ordinea de zi suplimentară un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă numărul 66 din 2017 privind stabilirea unor măsuri în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării şi producerii de mijloace imuno-profilactice, terapeutice şi antidoturi în vederea  asigurării protecţiei intereselor esenţiale  ale siguranței stării de sănătate a populaţiei. Prin acest act normativ se dorește introducerea Centrului de cercetări ştiinţifice medico-militare în cadrul Institutului Cantacuzonp, „astfel încât să avem un singur pol de cercetare ştiinţifică medical”.

Pe ordinea de zi suplimentară a fost introdusă, în primă lectură, la propunerea Ministerului Transporturilor, și proiectul Ordonanței de urgență privind acordarea unor ajutoare de stat companiilor aeriene Tarom și Blue Air pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei Covid-19. Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor l-a anunțat pe premier, care a spus că trebuie făcută o prenotificare și obținut acordul Comisiei Europene, fiind vorba despre o schemă de ajutor de stat, că „prenotificarea pleacă azi la Comisia Europeană și urmăm toate procedurile”.

Urmăriți discuțiile integrale de la debutul ședinței: 

Alocațiile, creștere în etape

Conform proiectului de act normativ de pe agenda Guvernului, alocatiile ar urma să fie dublate propriu zis în iulie 2022, după creșteri succesive de 20%.

„(1) Alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

  1. a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  2. b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);
  3. c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

(2) Cuantumul prevăzut la alin. (1) se aplică începând cu drepturile lunii iulie 2022.

(3) Începând cu drepturile lunii august 2020 cuantumul alocației de stat se majorează, din oficiu, cu câte 20% din diferența dintre cuantumul prevăzut la alin.(1) și cuantumul acordat în luna iulie 2020.

(4) În perioada 2021 – 2022 majorarea prevăzută la alin.(3) se aplică de două ori pe an, de la 1 ianuarie și de la 1 iulie a fiecărui an.

(5) Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023 cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației.”

Potrivit documentului, măsura vine după ce au fost luate în calcul constrângerile bugetare cauzate de cheltuielile neprevăzute. pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2.

Proiect OUG Alocatii Pentru Copii by Gandul.info on Scribd

Impact bugetar de 500 de milioane de lei în acest an

Calendarul majorărilor / Sursa: Ministerul Muncii
Calendarul majorărilor / Sursa: Ministerul Muncii

În urmă cu două zile, după discutarea în primă lectură a proiectului în ședința de Guvern, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru a detaliat procesul de creștere, în prima etapă una care atinge 185 de lei pentru copiii între doi și 18 ani, respectiv de 369 de RON pentru copiii între zero și doi ani și copiii cu dizabilități între zero și 18 ani.

„Aceasta este propunerea pe care am adresat-o cabinetului, o propunere care are în vedere atât dorința legiuitorului și decizia Curții Constituționale pe care o ducem la îndeplinire, cât și posibilitatea pe care bugetul, astăzi marcat de această pandemie, care avut un efect direct în economie, o poate susține, respectiv o creștere care să poată fi susținută în bugetele pentru anul viitor și respectiv pentru 2022.”, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit ministrului, impactul bugetar al creșterii este estimat la 500 de milioane de lei pentru perioada de până la sfârșitul anului, anul viitor se adaugă sumelor în plată încă trei miliarde de lei, iar în 2022 încă 2,8 miliarde de lei, astfel că la sfârșitul anului 2022 se va ajunge la 14 miliarde de lei plată pentru alocațiile din România.

Modificarea HG de prelungire a stării de alertă, a doua oară pe ordinea de zi

Pe ordinea de zi a ședinței Executivului se află din nou proiectul de HG modificare a anexelor din Hotărârea Guvernului privind prelungirea stării de alertă și o serie de proiecte de OUG și de hotărâriri de Guvern privind măsuri și programe de sprijin financiar.

Potrivit surselor guvernamentale citate de Digi24, proiectul pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, adoptat în ședința de miercuri, nu ar fi avut la acea dată avizul Consiliului Legislativ.

HG-60 Modificare Stare Alerta by Gandul.info on Scribd

  • PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum si alte măsuri în domeniul fondurilor europene

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/OUG-10.pdf

  • PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizați care beneficiază de sprijin educațional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional acordate din fonduri externe nerambursabile precum și unele măsuri de distribuire a acestora

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/OUG-12.pdf

  • PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 17 iulie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Proiectul poate fi consultat la adresa:  https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/HG-60.pdf

  • PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Programului Naţional SPRIJIN PENTRU ÎNFIINȚAREA DE ÎNTREPRINDERI SOCIALE ÎN MEDIUL RURAL, finanţat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/HG-37.pdf

  • PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Programului Naţional Competenţe digitale pentru angajaţii din sectorul întreprinderilor mici si mijlocii, finanțat în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014 – 2020

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/HG-38.pdf

  • PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Programului Național de digitalizare a microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și mijlocii, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/HG-59.pdf

  • PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/HGANEXE-6.pdf

  • PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/HGANEXE-7.pdf

  • PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Acordului de garanţie voluntară în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului –SURE instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență ca urmare a epidemiei de COVID-19, între Comisia Europeană și România, semnat la București la 22 iunie 2020 și la Bruxelles la 15 iulie 2020

Proiectul poate fi consultat la adresa: https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/HG-39.pdf

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu