5 pași pentru o detoxifiere reușită
Organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, prin ficat, rinichi, piele, plămâni, sistemul digestiv și sistemul limfatic. Dar atunci când exagerăm cu consumul de produse procesate, alcool, băuturi carbogazoase, medicamente, un ajutor extern este binevenit. Așa cum uneori avem nevoie de o vacanță, la fel și organismul nostru are nevoie de o pauză.
În acest moment există o întregă industrie pentru detox, cu sucuri, ceaiuri, suplimente, dar cea mai importantă etapă este cea de pre-detox, adică pregătirea organismului, care nu trebuie să treacă brusc de la un stil de viață bazat pe carbohidrați simpli, zaharuri și proteină animală la detoxifiere.
În perioada de pre-detox, un aspect important este excluderea carbohidraților simpli din alimentație (pâinea și pastele din faina albă), și focusul pe fibre. Un ajutor de nădejde sunt pastele și făina fără carbohidrați. Fibrele din făina de konjac sunt printre cele mai vâscoase și au cea mai mare capacitate de absorbție a lichidului dintre toate fibrele alimentare. Ba mai mult, pastele din făina de konjac ajută la scaderea colesterolului și la reglarea nivelului glicemiei, în cadrul unei diete sănătoase.
Etape necesare în perioada de pre-detox:
1. Includeți proteine la micul dejun: quinoa, ciuperci, leguminoase (linte, naut)- proteinele se digeră mai încet, păstrând senzația de sațietate pentru mai mult timp.
2. Alegeți grăsimi sănătoase: uleiuri presate la rece, nuci, semințe, avocado. Contrar credințelor uzuale, aceste grăsimi nu îngrașă, fiind chiar necesare organismului pentru funcționarea optimă. Ele ajută la reglarea colesterolului, scad riscul apariției bolilor cardiovasculare și riscul apariției depresiei, pot crește arderile metabolice.
3. În perioada detoxifierii organismului, nu încercați să înlocuiți zahărul cu îndulcitori. Studiile spun că substituțiile de acest gen nu ne ajută să scăpăm de pofta de dulce.
4. Adoptați schema alimentară zilnică cu 3 mese și 2 gustari; în acest fel nu va mai apărea senzația de foame, glicemia se va pastra în limite normale și tendința de a mânca alimente procesate cu zahăr și făină albă se va diminua
5. Hidratați-vă cu minim 6- 8 pahare de apa în fiecare zi.