Prima pagină » Magazin » 6 beneficii ale căpșunilor

6 beneficii ale căpșunilor

6 beneficii ale căpșunilor
Ideale în curele de detoxifiere, căpșunile pot fi considerate un adevărat simbol al sănătății. Medicul specialist în nutriție și diabet Luminița Florea spune pentru Gândul de ce e indicat să le consumăm.

„Căpșunile reprezintă pentru mulți dintre noi gustul și mirosul copilăriei , cu toate amintirile ei plăcute. Este unul dintre fructele apărute mai tarziu în alimentația diversificată a copilului (după vârsta de 1 se recomandă introducerea lor datorită posibilelor efecte alergizante ) dar și cele mai iubite de către copii datorită gustului lor dulce-acrișor și parfumat.

Sunt descrise nenumărate specii și soiuri , cu mari variații de gust sau miros de la o variantă la alta. Pentru adulți, căpșunile se identifică cu un simbol al sănătății, curelor de detoxifiere sezoniere sau al efectelor curative diverse”, precizează medicul Luminița Florea pentru Gândul.

1. Prin aportul caloric redus (aprox 30 kcal/ 100 g de căpșuni) căpșunile se regăsesc adeseori în cadrul dietelor de tip cure de slăbire-de tip disociat, a dietelor detoxifiante (ca salate de fructe sau smoothie-uri) sau pur și simplu ca bază a unui stil de viață sănătos în cadrul aportului ideal zilnic recomandat de 5 porții de legume și fructe – 2 porții de fructe și 3 de legume, sau 3 porții de fructe și 2 de legume (1 porție de căpșuni este echivalentul unei căni mari  cu vârf – aprox. 200 g de căpșuni).

2. Din punct de vedere nutrițional, caloriile din căpșuni provin aproape exclusiv din glucide (fructoză și fibre), fără aport de proteine sau grăsimi și cu aport în special de vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, potasiu și acid folic. Nu aduc aport de grăsimi sau colesterol în dieta în care apar.

3. Conținutul în antioxidanți al căpșunilor (vit E, vit C, polifenoli) ajută organismul în lupta împotriva îmbătrânirii și a proceselor generatoare de radicali liberi sau al celor degenerative de tip canceros (cancer de sân, colon, esofagian).

4. Consumul regulat de căpșuni reglează nivelul glicemiei în organism prin scăderea variațiilor de absorbție a zahărului în sânge și dispariția variațiilor glicemice brutale – acest lucru se datorează conținutului lor ridicat în fibre alimentare.

5. Asigură protecție de tip cardiovascular, sunt reglatoare ale nivelului tensiunii arteriale, iar prin aportul de fibre influențează tabloul lipidic.

6. Efectele antiinflamatorii  ale căpșunilor se datorează fitonutrienților conținuți în fructele bine coapte. Prin reducerea moleculelor proinflamatorii, îmbunătațesc funcția cognitivă și motorie și au efect anti-îmbătrânire. Ba mai mult,  acum se studiază aportul lor în prevenția bolii Alzheimer.

„Trebuie menționat că toate aceste efecte benefice apar doar în condițiile unui consum frecvent al căpșunilor în dietă, minim două-trei porții săptămânal. De asemenea, mai trebuie precizat că România  se situează în clasmentul European pe una dintre pozițiile inferioare, cu un consum de căpșuni extrem de redus pe cap de locuitor”, mai spune medicul specialist în nutriție și diabet Luminița Florea.