„Lămâia este un fruct omniprezent în alimentația noastră, care a depășit limitările sezoniere specifice altor citrice (o regasim în oferta magazinelor indiferent de sezon), cu gust specific – intens acru, cu un miros și o savoare care o fac inconfundabilă, dar și cu multiple calități și întrebuințări. Lămâile au un aport redus de grăsimi și proteine, aport mic de glucide – 9 grame/ 100 g (din care 3 g de fibre), aport ridicat de vitamina C (la 100 g de lămâie se asigură aproximativ 88% din DZR de vitamina C a adultului sănătos), aport ridicat de potasiu și scazut de sodiu”, spune medicul specialist în boli și nutriție Lumința Florea, de la clinica Pro Vita, pentru Gândul.
1. Din punct de vedere nutrițional, lămâia este atât un aliment, dar și un condiment, care aduce un aport caloric minimal de 30 kcal/ 100 g, făcându-l fructul ideal al dietelor de slăbire (apa cu lămâie – alimentul cu prezență obligatorie în aceste diete);
2. Vitamina C din lămâie, prin efectele sale antioxidante și flavonoide, ajută organismul să lupte împotriva diverselor boli, afecțiuni și stimulează imunitatea;
3. Este un aliment alcalinizant. Deși are gust intens (acid) poate fi folosită ca un pansament gastric-detoxifiant (apa cu lămâie).
4. Are proprietăți antibacteriene demonstrate și un rol detoxifiant hepatic;
5. Conține vitamina P cu rol tonifiant al pereților vasculari și cu efecte benefice în dieta persoanelor hipertensive;
6. Ajută în tratamentul litiazei renale (în special prin depuneri de calciu);