6 motive pentru a consuma lămâi
„Lămâia este un fruct omniprezent în alimentația noastră, care a depășit limitările sezoniere specifice altor citrice (o regasim în oferta magazinelor indiferent de sezon), cu gust specific – intens acru, cu un miros și o savoare care o fac inconfundabilă, dar și cu multiple calități și întrebuințări. Lămâile au un aport redus de grăsimi și proteine, aport mic de glucide – 9 grame/ 100 g (din care 3 g de fibre), aport ridicat de vitamina C (la 100 g de lămâie se asigură aproximativ 88% din DZR de vitamina C a adultului sănătos), aport ridicat de potasiu și scazut de sodiu”, spune medicul specialist în boli și nutriție Lumința Florea , de la clinica Pro Vita, pentru Gândul.
1. Din punct de vedere nutrițional, lămâia este atât un aliment, dar și un condiment, care aduce un aport caloric minimal de 30 kcal/ 100 g, făcându-l fructul ideal al dietelor de slăbire (apa cu lămâie – alimentul cu prezență obligatorie în aceste diete);
2. Vitamina C din lămâie, prin efectele sale antioxidante și flavonoide, ajută organismul să lupte împotriva diverselor boli, afecțiuni și stimulează imunitatea;
3. Este un aliment alcalinizant. Deși are gust intens (acid) poate fi folosită ca un pansament gastric-detoxifiant (apa cu lămâie).
4. Are proprietăți antibacteriene demonstrate și un rol detoxifiant hepatic;
5. Conține vitamina P cu rol tonifiant al pereților vasculari și cu efecte benefice în dieta persoanelor hipertensive;
6. Ajută în tratamentul litiazei renale (în special prin depuneri de calciu);