„Morcovul este o rădăcină vegetală, de culoare orange, prezentă în alimentația noastră încă de la vârstele cele mai fragede (începutul diversificării bebelușilor se face cu piureul de morcovi). Morcovul este sărac în calorii (40 kcal /100 g morcov), în grăsimi și colesterol, dar completează aportul zilnic de nutrienți cu vitamine și fibre alimentare, care induc senzația de sațietate și mențin sănătatea tractului intestinal. Alături de alte rădăcinoase (țelină, păstârnac), morcovii sunt ingredientele primare cele mai folosite la ciorbe și mâncăruri”, precizează Luminița Floreapentru Gândul.
1. Aport de vitamina A (beta caroten), care este folosită pentru asigurarea integrității mucoaselor și tegumentelor și pentru o bună funcționare a vederii. La nivelul retinei, vitamina Ase transformă în rodopsină, un pigment care ajută la îmbunătățirea vederii nocturne, protejează împotriva degenerescenței maculare și a cataractei.
2.Prin aportul de fibre ajută la curățarea optimă a colonului (3 grame de fibre/ 100 g de morcov crud).
3.Aport de vitamina K – rol în reglarea coagulării și a circulației sangvine, alături de un efect protector de tip cardiovascular anti-aterosclerotic.
4. Conține acid folic, esențial în creșterea și dezvoltarea optimă neurologică a bebelușilor și copiilor.
5.Consumat crud este o sursă importantă de vitamina C, cu rol anti-oxidant și de creștere a imunității.
6. Morcovii conțin potasiu, care ajută la echilibrarea nivelului de sodiu, asociat cu hipertensiunea și țin presiunea sângelui sub control.
7. Studiile arată că morcovii reduc riscul apariției cancerului de plămâni, mamar și de colon cu până la o treime datorită conținutului de falcarinol, un pesticid natural din componența acestora.