7 beneficii pentru sănătate ale uleiului de măsline
„Ghidurile de nutriție elaborate de specialiștii în domeniul sănătății organismului și alimentației arată o recomandare fermă de schimbare a obiceiurilor noastre alimentare actuale – pentru România sunt vizate în special obiceiurile tradiționale românești, bazate pe un consum mare de carne roșie (porc, vită), derivate de carne procesate (tip mezel), grăsimi animale, gătirea prin prăjire, consumul crescut de pâine, cartofi și făinoase și introducerea ca stil de viață sănătos alternativ a dietei de tip mediteraneean. Ea stă la baza alimentației oamenilor din țări precum Italia, Grecia și Franța la care s-a observat, în ultimii 10-15 ani, o evoluție staționară a stării de sănătate, asta în comparație cu restul populațiilor din Europa sau America unde s-au înregistrat adevărate explozii statistice ale bolilor metabolice cronice:- diabet, obezitate, sindrom metabolic, boli cardio-vasculare și neurologice degenerative, cancere”, spune medicul Luminița Florea pentru Gândul.
„În recomandarile acestei diete mediteraneene un rol important îl joacă grăsimile vegetale – în special uleiurile vegetale, semințele și oleaginoasele, care vin ca o alternativă la grăsimea animală clasică, demonstrată ca fiind foarte nocivă pentru organism.
Uleiul de masline se extrage din fructele proaspete ale măslinului și este un ulei vegetal utilizat în special în alimentație, dar și în alte domenii. Din punct de vedere nutrițional este una dintre cele mai importante surse de grăsimi mononesaturate din natură (73 g%), așa numitele ”grăsimi bune”, și cu un conținut scăzut de grăsimi saturate (11g%), numite și ”grăsimi rele”, fără colesterol, fără glucide sau proteine, cu un conținut relativ scăzut de vitamine sau minerale (excepție vitamina E). Mare atenție la aportul lui caloric ridicat – aprox 900 kcal/ 100 g (specific tuturor uleiurilor sau grăsimilor din natură), de aceea se recomandă prezența uleiului de măsline cu măsură într-o dietă echilibrată, sănătoasă, în special în forma lui crudă, ca adaos în salate sau mâncare la rece și neprelucrat termic prin prăjire”, mai precizează medicul specialist în diabet și nutriție din cadrul centrului medical Pro Vita.
Rolul uleiului de măsline în alimentația și viața noastră:
1. Uleiul de măsline este o sursă naturală de antioxidanți – vitamina E și polifenoli, cu rol principal de diminuare a apariției peroxizilor implicați în generarea proceselor oxidative, inclusiv cele de îmbătrânire, a inflamației, a proceselor degenerative – canceroase și a patologiei cardio-vasculare. Nivelul de polifenoli este variabil de la un tip la altul de ulei de măsline (poate varia de la 180 mg/ kg – un conținut redus de polifenoli până la 800 mg/ kg – conținut mare de polifenoli) și el ține de calitatea măslinelor din care provine, de metoda de conservare și depozitare, de zona geografică de unde a fost recoltat, etc și se corelează cu gustul amărui al uleiului (cu cât conținutul în polifenoli este mai ridicat, cu atât gustul uleiului este mai amărui și mai picant și mai valoros nutritiv).
2. Olecanthalul, produsul chimic din uleiul de măsline, are un puternic efect antiinflamator, asemănator medicației clasice. În prezent se studiază posibilul rol curativ și protector al olecanthalului în tratarea bolii Alzheimer.
3. Previne cancerul de sân, ovarian sau testicular.
4. Prin acizii grași mononesaturați continuți în proporție de până la 70 – 80 % , uleiul de măsline joacă un rol esențial în echilibrul și dinamica grăsimilor în sânge, scăzând nivelul LDL colesterolului (colesterolul rău, responsabil de evenimentele cardiovasculare acute sau cronice) și crește nivelul HDL colesterolului bun de protecție cardio-vasculară.
5. Este un aliment foarte bine tolerat digestiv, fiind indicat în dieta persoanelor cu gastrită sau ulcer gastric.
6. Rol protector împotriva apariției litiazei renale.
7. Asigură un drenaj corect al vezicii biliare, cu stimularea secreției de bilă și o digestie eficientă (în cantitate mică – 1 linguriță, se poate consuma dimineața, înainte de micul dejun, pentru că îmbunătățește digestia).