„Nuca se alătură fructelor oleaginoase mult folosite de români. Ea este prezentă în nenumărate produse specific românești: cozonaci, plăcinte, colivă sau mucenici, iar pe perioada postului în anumite alimente de post (ex: sarmale de post). Este o sursă excelentă de proteine și uleiuri vegetale de calitate superioară, fiind un aliment – nutrient de bază în dieta persoanelor vegetariene și o gustare excelentă (o alternativă sănătoasă a gustărilor dulci sau făinoase) într-o alimentație completă, echilibrată.
Frunzele și coaja fructelor de nuc au utilizări terapeutice atât în medicina umană, cât și în cea veterinară”, spune medicul nutriționist Luminița Florea pentru Gândul.
1. Principiile active din compoziția nucilor împiedică înmulțirea bacteriilor – efecte bactericide;
2. Aplicată local pe răni, zeama de la frunze are efecte astringente, calmante, cicatrizante;
3. Consumate în mod regulat, zilnic, în porții mici (15-20 g/ 1 porție, maxim 2-3 porții/ zi) nucile reglează glicemia persoanelor care suferă de diabet zaharat.
4. Efecte antiinflamatorii și antireumatismale;
5. Se întrebuințează în tratamentul simptomatic al manifestărilor de tip insuficiență venoasă (varice, hemoroizi);
6. Stimulează digestia prin creșterea secreției sucurilor gastrointestinale, are efect antidiareic (astringent) și înlătură inflamațiile acute ale intestinului;
7. Se utilizează sub formă de infuzie, decoct, tinctură sau chelați cu care se prepară șampoane și loțiuni capilare (împotriva mătreții, eczemelor și dermatitelor);
O mențiune specială trebuie acordată frunzelor de nuc care conțin și emană iod în cantitate mare, putând avea un efect toxic-alergic pentru organismul uman.