73% dintre români mănâncă nesănătos când ies în oraș – studiu
Aproximativ 73% dintre bucureștenii care iau masa în oraș în mod regulat preferă „să se răsfețe” când merg la restaurant, comandând preparate nesănătoase, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de Unilever Food Solutions.
Întrucât percep ieșirile la restaurant ca fiind ocazii speciale, bucureștenii comandă feluri de mâncare nesănătoase.
Același studiu arată că 70% dintre cei chestionați cred că obezitatea este într-adevăr o problemă în România.
Organizația Mondială a Sănătății estima că, în 2008, 1,5 miliarde de adulți erau supraponderali. Dintre aceștia, 500 de milioane erau obezi. Până în 2015, numărul supraponderalilor va crește la 2,3 miliarde, iar cel al obezilor – la 700 de milioane. Conform aceleiași surse, în 2008, 51% dintre adulții români erau supraponderali, iar 19,1% obezi. Printre cauzele principale ale acestei boli se numără sedentarismul și alimentația necorespunzătoare.
Potrivit studiului Unilever, mâncarea sănătoasă este considerată scumpă, nesățioasă și mai puțin gustoasă de persoanele care iau frecvent masa în oraș, atât la nivel local, cât și la nivel global. 57% dintre respondenții de la nivel global cred că mâncarea sănătoasă este mai scumpă (cei mai mulți dintre aceștia fiind în Polonia – 69% și cei mai puțini în Marea Britanie – 46%). Comparativ, 78% dintre bucureșteni spun că mâncarea sănătoasă are un preț mare.
La nivel global, mai mult de 4 din 10 respondenți consideră că mâncarea sănătoasă nu este suficient de sățioasă. În București, mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate au fost de acord cu această afirmație.
Felurile de mâncare sănătoase sunt percepute ca fiind mai puțin atrăgătoare de o treime dintre cei chestionați la nivel global. 63% dintre persoanele intervievate la nivel local spun că opțiunile sănătoase puse la dispoziția lor de restaurante nu par gustoase.
„Consumatorii nu consideră mâncarea sănătoasă nici atrăgătoare, nici accesibilă. Una dintre problemele pe care le-a scos în evidență studiul Perceptions and Practices related to Healthy Eating este aceea că oamenii cred că nu își pot permite mâncarea sănătoasă. Mai mult, nu o consideră gustoasă și din acest motiv nici nu fac eforturi pentru a o consuma mai des”, a spus Maria Gavrilescu, Channel Marketing Leader la Unilever Food Solutions România. „Românii sunt însă conștienți că ar trebui să o facă – 56% dintre cei care iau în mod regulat masa în oraș caută opțiunile sănătoase din meniuri. Ce lipsește în acest moment este o soluție pentru a schimba percepția – mâncarea sănătoasă poate fi făcută gustoasă și accesibilă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, este nevoie ca industria de food service să ia măsuri pentru a educa și corecta obiceiurile proaste”, a mai spus aceasta.
Respondenții studiului local consideră că principalii responsabili pentru îmbunătățirea calității mâncării sunt proprietarii de restaurante, apoi producătorii de ingrediente și bucătarii.
Potrivit studiului global efectuat de Unilever Food Solutions, cel mai înalt grad de interes pentru opțiunile sănătoase din meniuri a fost evidențiat în Indonezia și China (80%). La polul opus se află rușii (doar 40% dintre ei caută în meniu feluri sănătoase).
Studiul Perceptions and Practices related to Healthy Eating a fost realizat în martie, de IMAS Marketing și Sondaje pentru Unilever Food Solutions, pe un eșantion de 300 de respondenți cu vârste între 18 și 64 de ani, din București, care iau masa în oraș cel puțin o dată pe săptămână pentru micul dejun, prânz sau cină. Aceste persoane se caracterizează printr-un venit peste medie (peste 1.500 lei/lună) și educație medie și superioară.
Seductive Nutrition este cel de-al treilea raport global privind meniurile realizat de Unilever Food Solutions. Cercetarea a fost realizată de BrainJuicer, în parteneriat cu Salt PR, pe baza unui chestionar aplicat unui număr de 5.000 de oameni din zece țări (SUA, Marea Britanie, China, Germania, Rusia, Brazilia, Turcia, Polonia, Africa de Sud și Indonezia), care mănâncă în oraș cel puțin o dată pe săptămână.